Τι κάνουν 16 φοιτητές στη στολισμένη Στοά Σπυρομήλιου; - iefimerida.gr

Τι κάνουν 16 φοιτητές στη στολισμένη Στοά Σπυρομήλιου;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Βρίσκεσαι στην Πανεπιστημίου ή στη Σταδίου. Κόβεις δρόμο για να περάσεις μέσα από τη στοά Σπυρομήλιου, ένα μικρό νησί μέσα στην πόλη, σχεδόν σαν παραίσθηση. Στολισμένη, λαμπερή, φωτισμένη, η χώρα των Χριστουγέννων στην καρδιά της πόλης. Από χθες, οι διαβάτες και οι θαμώνες της Στοάς μυούνται και σε μια νέα εμπειρία τέχνης που είναι ταυτόχρονα και σχεδόν τρυφερή: 16 φοιτητές Σχολών Καλών Τεχνών δημιουργούν έργα τους, εκεί, μέσα στη στοά, μπροστά στα μάτια των πολιτών, για την ομαδική έκθεση «Art and the City» που διοργανώνει για πέμπτη χρονιά το City Link, σε επιμέλεια της Ιριδας Κρητικού.

Τι κάνουν 16 φοιτητές στη στολισμένη Στοά Σπυρομήλιου;  | iefimerida.gr 0

«Πρώτη Συνάντηση» είναι ο τίτλος της φετινής δράσης που δεν είναι ακριβώς έκθεση αλλά ένα ανοιχτό στους πολίτες εργαστήρι. Μια ανοιχτή ενεργή διαδικασία δημιουργίας έργων τέχνης που μπορεί ο καθένας να παρακολουθήσει: Από το άπλωμα των υλικών στο δάπεδο, τον καμβά που μπαίνει πάνω στον μωβ τοίχο, τη διαδικασία δημιουργίας των καλλιτεχνών με κάθε μέσο. Το έντονο βλέμμα, η αφαίρεση, οι κινήσεις, ο σωματικός τρόπος που προσεγγίζουν το έργο τους (κάποιοι σχεδόν κολλημένοι στον καμβά, άλλοι κάθε τόσο απομακρύνονται όσο πιο πολλοί μπορούν) αποκαλύπτονται μπροστά μας. Μια χορογραφία, μια νέα αστική χορογραφία!

Τι κάνουν 16 φοιτητές στη στολισμένη Στοά Σπυρομήλιου;  | iefimerida.gr 1

Ενας νεαρός με μολύβι και κινήσεις μεθοδικές, συνεχείς, σαν κίνηση βελόνας σεισμογράφου σχηματίζει το πρόσωπο μιας γυναίκας. Μια φοιτήτρια καθισμένη οκλαδόν, με μάσκα στο πρόσωπο και ένα σπρέι στο χέρι σχηματίζει μια άλλη φιγούρα, ενώ παραδίπλα, κάποιος άλλος προσηλωμένος σχηματίζει τη δική του εικόνα χλωμός κάτω από το φως που είναι στερεωμένο στον μωβ τοίχο του – έχει κάτι σχεδόν βιβλικό μέσα στο θόρυβο, τη μουσική, τα γέλια, τη ζεστασιά της συνάντησης στο χώρο της στοάς.

Τι κάνουν 16 φοιτητές στη στολισμένη Στοά Σπυρομήλιου;  | iefimerida.gr 2

Ενα αγοράκι (τεσσάρων; πέντε χρονών) τρέχει στον δημιουργό που βρίσκεται στην είσοδο της Στοάς από την Σταδίου. Κοιτάζει καθηλωμένο, αρχίζει να ρωτάει και ξαφνικά... παίρνει ένα χαρτί και μολύβια του καλλιτέχνη και αρχίζει να ζωγραφίζει. Είναι η τρυφερή αλλά και τόσα πολλά υποσχόμενη στιγμή που βλέπεις τον φοιτητή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών να δημιουργεί μαζί με ένα παιδί, η στιγμή του παιχνιδιού αλλά και της μύησης στην τέχνη, ταυτόχρονα, σε μια στιγμή μέσα στο δημόσιο χώρο...

Τι κάνουν 16 φοιτητές στη στολισμένη Στοά Σπυρομήλιου;  | iefimerida.gr 3


Φέτος στην έκθεση που έγινε ήδη θεσμός της Αθήνας, συμμετέχουν 16 φοιτητές από τις 4 σχολές Καλών Τεχνών της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Φλώρινα) . Το City Link απήθυηνε το σχετικό κάλεσμα στις Σχολές και οι καθηγητές επέλεξαν από το σύνολο των ενδιαφερόμενων φοιτητών αυτούς που λαμβάνουν μέρος σε αυτό το πανελλαδικό ανοιχτό εργαστήριο, Τον συντονισμό της «Πρώτης Συνάντησης» έχει ο Καθηγητής Ζωγραφικής και Πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας Άγγελου Αντωνόπουλου, ενώ η έκθεση πραγματοποιείται με χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς.

Τι κάνουν 16 φοιτητές στη στολισμένη Στοά Σπυρομήλιου;  | iefimerida.gr 4

Η διαδικασία άρχισε στις 24 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί την 1 Δεκεμβρίου με την έκθεση των έργων και τη βράβευση τριών εξ αυτών (και με χρηματικά ποσά).

Οι φοιτητές θα ζωγραφίζουν κάθε μέρα. Μπορούν και να δημιουργήσουν περισσότερα από ένα έργα – αν δεν τους αρέσει αυτό που έφτιαξαν μπορούν να δημιουργήσουν κάποιο άλλο μέχρι όμως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, οπότε και θα υποβάλλουν το έργο τους για τη διαγωνιστική διαδικασία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες μπορούν να πουλήσουν τα έργα τους σε όποιον ενδιαφέρεται για την αγορά τους, χωρίς καμία διαμεσολάβηση.

Τι κάνουν 16 φοιτητές στη στολισμένη Στοά Σπυρομήλιου;  | iefimerida.gr 5

Πέρα από την εμπειρία που αποκτά ο επισκέπτης, και οι ίδιοι οι φοιτητές ουσιαστικά εκθέτουν για πρώτη φορά τα έργα τους – και μάλιστα σε ένα μεγάλο κοινό ενώ μπορούν και να μπουν και στη διαδικασία της αγοραπωλησίας.

Τι κάνουν 16 φοιτητές στη στολισμένη Στοά Σπυρομήλιου;  | iefimerida.gr 6

Η διαδικασία είναι συναρπαστική και όπως τονίζει η ιστορικός και κριτικός τέχνης Ιρις Κρητικού που έχει την επιμέλεια και βρίσκεται από νωρίς το πρωί ως αργά το απόγευμα εκεί «θα κληθούν να εργαστούν με ελεύθερη αυτή τη φορά θεματική και κύριο στόχο την ανταλλαγή βλέμματος, έμπνευσης και εμπειριών αλλά και την εικαστική και κοινωνική τους γνωριμία με τους συνεκθέτες τους, να καταθέσουν τις σκέψεις, τα σύμβολα και τις εικόνες που ο καθένας τους φέρει μαζί του στην καρδιά της πόλης, στο CITY LINK. Στο πλαίσιο της δράσης θα συναντηθούν στο CΙΤΥ LINK γειτονιές, άνθρωποι, συναισθήματα και επιτόπια συμβάντα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων και της Φλώρινας, με τρόπο αναπάντεχο και διαδικασία εξίσου γόνιμη για τους ίδιους αλλά και τους θεατές.»

Τι κάνουν 16 φοιτητές στη στολισμένη Στοά Σπυρομήλιου;  | iefimerida.gr 7


Το εργαστήριο πραγματοποιείται από τη Δευτέρα 24/11 έως και την Παρασκευή 28/11 ενώ η βράβευση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 1/12.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ