Νέα ήττα στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα -Στα 2/3 της εμπορικής τιμής οι πλειστηριασμοί - iefimerida.gr

Νέα ήττα στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα -Στα 2/3 της εμπορικής τιμής οι πλειστηριασμοί

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Μόνο για λίγο κράτησαν οι άμυνες της κυβέρνησης έναντι της Τρόικας στο μείζον θέμα των πλειστηριασμών, αφού η πολυδιαφημισμένη... νίκη της Αθήνας, δηλαδή η διανέργεια πλειστηριασμών στα 2/3 της αντικειμενικής τιμής και όχι στο 1/3 που ζητούσε η Τρόικα, μετατράπηκε σε επώδυνη ήττα, καθώς οι πλειστηριασμοί θα γίνονται τελικά με πρώτη τιμή ούτε καν στα επίπεδα της εμπορικής τιμής.

Στο νομοσχέδιο για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που συνυπογράφουν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης, και συγκεκριμένα στο άρθρο 954 ορίζεται ότι η κατασχετήρια έκθεση μεταξύ άλλων πρέπει να περιλαμβάνει την τιμή πρώτης προσφοράς που πρέπει να είναι τουλάχιστον τα 2/3 της αξίας που εκτιμήθηκε το κατασχεμένο, ενώ στο άρθρο 993 ορίζεται ότι για την εκτίμηση της αξίας λαμβάνεται η εμπορική του αξία και όχι η αντικειμενική!

Οι διευκρινίσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης

Σε τιμές εμπορικές θα βγαίνουν στους πλειστηριασμούς όλα τα ακίνητα από το τέλος του 2015 όπως διευκρινίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης κρίνοντας ότι αυτός είναι ο δικαιότερος τρόπος υπολογισμού των ακινήτων που θα βγαίνουν στο σφυρί.

Σύμφωνα με τους δανειολήπτες όμως, αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος κινδυνεύει να χάνει το σπίτι του για... μία χούφτα ευρώ, αφού οι εμπορικές αξίες έχουν σήμερα κατακρημνιστεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν είχαν γίνει τέτοιες αναφορές για τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού της αξίας των ακινήτων, ενώ αντίθετα είχε προβληθεί από τα συναρμόδια υπουργεία οικονομικών και δικαιοσύνης ως επιτυχια το γεγονός λότι οι πλειστηριασμοί θα ξεκινούν από τα 2/3 της αντικειμενικής και όχι από το 1/3 της αξίας τους, όπως ζητούσε η Τρόικα.

Σύμφωνα λοιπόν με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε από τα δύο υπουργεία, η τιμή εκκίνησης από το 2015 και μετά δεν θα είναι η αντικειμενική αξία του ακινήτου που θα βγαίνει στο σφυρί, αλλά η εμπορική του, όπως αυτή θα προκύψει όταν καθοριστεί το σύστημα προσδιορισμού των εμπορικών αξιών. Εως τότε οι πλειστηριασμοί θα γίνονται με το υπάρχον σύστημα των αντικειμενικών αξιών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ