Αυτή είναι η πρώτη μαύρη καλλονή που έγινε εξώφυλλο στη Vogue -Ο Νταλί την αποκαλούσε «νέα Νεφερτίτη» - iefimerida.gr

Αυτή είναι η πρώτη μαύρη καλλονή που έγινε εξώφυλλο στη Vogue -Ο Νταλί την αποκαλούσε «νέα Νεφερτίτη»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για τον Σαλβαδόρ Νταλί ήταν η «μετενσάρκωση της Νεφερτίτης» και για τον φωτογράφο Ρίτσαρντ Άβεντον «μία κοπέλα ιλιγγιώδους ομορφιάς και μαγνητισμού».

Ήταν η Donyale Luna, η τρομακτική, σχεδόν όμοια με κουκουβάγια, καλλονή που διαπέρασε το απαρτχάιντ της βιομηχανίας της μόδας του '60 και έγινε το πρώτο μαύρο σούπερ μόντελ του κόσμου. Σε μία μικρής διάρκειας αλλά ταυτόχρονα μεγάλη παραγωγικά καριέρα, δούλεψε με τους Σαλβαδόρ Νταλί, Φρεντερίκο Φελίνι (έπαιξε στο «Σατυρικόν»), Άντι Γουόρχολ, Ντέιβιντ Μπέιλι και Ρίτσαρντ Άβεντον, πριν τον πρόωρο θάνατό της, το 1979.

Πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών το 1979. Ήταν μόλις 33 ετών...

Γεννήθηκε στις 31 Αυγούστου 1946 ως Πέγκυ-Άνν Φρίμαν στο Ντιτρόιτ της Αμερικής. Από την αρχή ήταν διαφορετική. «Δεν γινόμουν δεκτή από τον κοινωνικό μου περίγυρο γιατί μιλούσα περίεργα, είχα αστεία εμφάνιση και θεωρούμουν παράξενη από όλους», θυμάται η Luna.

«Άρχισα κατευθείαν από την κορυφή»

Η νεαρή καλλονή ήταν ονειροπόλα και φαντασιώθηκε το alter ego της, την Donyale Luna, ενώ ακόμα πήγαινε σχολείο. Έφηβη ακόμα, άρχισε να δουλεύει ως ηθοποιός μετά το σχολείο, παίζοντας μικρούς ρόλους σε θέατρα του Ντιτρόιτ. Μία μέρα την εντόπισε ο φωτογράφος Ντέιβιντ Μακέιμπ στον δρόμο και την προσκάλεσε στη Νέα Υόρκη για να δουλέψει ως μοντέλο.

Μολις έναν χρόνο αργότερα, δούλευε με τους Γουόρχολ, Φελίνι και Άβεντον και έκανε παρέα με τον Μάιλς Ντέιβις και τον Τζέιμς Έρλ Τζόουνς. «Άρχισα κατευθείαν από την κορυφή», είχε πει. Τον Ιανουάριο του 1965, το περιοδικό Harper’s Bazaar της ζήτησε να εμφανιστεί στο εξώφυλλο και αργότερα ο Άβεντον της έκανε αποκλειστική φωτογράφιση στο τεύχος του Απριλίου.

Η μετακίνηση στην Ευρώπη

Αλλά παρά την ξαφνική επιτυχία της, αναγκάστηκε να μετακινηθεί στην Ευρώπη, όπου είχε περισσότερη ζήτηση, και έγινε ανάρπαστη. Σύντομα βρέθηκε στο Λονδίνο, στο στούντιο του Ντέιβιντ Μπέιλι, για τη φωτογράφιση της που θα γινόταν εξώφυλλο της βρετανικής Vogue την 1η Μαρτίου 1966. Ήταν και η πρώτη φορά που στο περιοδικό θα φιγούραρε μαύρο μοντέλο. «Τυχαίνει να είναι μια απίστευτη μορφή», είχε πει η συντάκτρια Μπεατρίξ Μίλερ. «Γωνιώδης, ψηλή και παράξενη».

Μέχρι το τέλος του 1966 η επιτυχία της Donyale Luna στον χώρο της μόδας είχε φτάσει στο αποκορύφωμά της. Το περιοδικό Time την ανακήρυξε «αναμφίβολα το γνωστότερο και ομορφότερο μοντέλο στην Ευρώπη». Δυστυχώς, η επιτυχία της στη βιομηχανία της μόδας της έδειξε τον δρόμο για τις σκοτεινότερες πτυχές της, και έτσι έγινε χρήστης ναρκωτικών. Πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών το 1979. Ήταν μόλις 33 ετών.

Αυτή είναι η πρώτη μαύρη καλλονή που έγινε εξώφυλλο στη Vogue -Ο Νταλί την αποκαλούσε «νέα Νεφερτίτη» | iefimerida.gr 0
Αυτή είναι η πρώτη μαύρη καλλονή που έγινε εξώφυλλο στη Vogue -Ο Νταλί την αποκαλούσε «νέα Νεφερτίτη» | iefimerida.gr 1
Αυτή είναι η πρώτη μαύρη καλλονή που έγινε εξώφυλλο στη Vogue -Ο Νταλί την αποκαλούσε «νέα Νεφερτίτη» | iefimerida.gr 2
Αυτή είναι η πρώτη μαύρη καλλονή που έγινε εξώφυλλο στη Vogue -Ο Νταλί την αποκαλούσε «νέα Νεφερτίτη» | iefimerida.gr 3
Αυτή είναι η πρώτη μαύρη καλλονή που έγινε εξώφυλλο στη Vogue -Ο Νταλί την αποκαλούσε «νέα Νεφερτίτη» | iefimerida.gr 4

Με τον Φελίνι, στα γυρίσματα του «Σατυρικόν»:

Αυτή είναι η πρώτη μαύρη καλλονή που έγινε εξώφυλλο στη Vogue -Ο Νταλί την αποκαλούσε «νέα Νεφερτίτη» | iefimerida.gr 5
Αυτή είναι η πρώτη μαύρη καλλονή που έγινε εξώφυλλο στη Vogue -Ο Νταλί την αποκαλούσε «νέα Νεφερτίτη» | iefimerida.gr 6
Αυτή είναι η πρώτη μαύρη καλλονή που έγινε εξώφυλλο στη Vogue -Ο Νταλί την αποκαλούσε «νέα Νεφερτίτη» | iefimerida.gr 7
Αυτή είναι η πρώτη μαύρη καλλονή που έγινε εξώφυλλο στη Vogue -Ο Νταλί την αποκαλούσε «νέα Νεφερτίτη» | iefimerida.gr 8
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ