Ελβετικό μουσείο αποδέχεται 1.280 πίνακες με βαρύ παρελθόν - Τους είχαν κατασχέσει οι Ναζί - iefimerida.gr

Ελβετικό μουσείο αποδέχεται 1.280 πίνακες με βαρύ παρελθόν - Τους είχαν κατασχέσει οι Ναζί

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Μουσείο Τέχνης της Βέρνης στην Ελβετία έγινε ο αποδέκτης μια επικίνδυνης κληρονομιάς.

Ο συλλέκτης εργων ζωγραφικής Κορνήλιος Γκούρλιτ, που έφυγε από την ζωή τον περασμένο Μάιο, κληροδότησε την γιγάντια συλλογή έργων ζωγραφικής τους, 1.280 τον αριθμό, στο Μουσείο της Βέρνης . Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι από τους πίνακες είχαν κατασχεθεί από τους Ναζί κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής στο Παρίσι . Οι νόμιμοι ιδιοκτήτες τους ήταν Γάλλοι πολίτες εβραϊκής καταγωγής που οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η συλλογή που κοστολογείται γύρω στο 1 δις ευρώ ανακαλύφθηκε κατά την διάρκεια ενός έλεγχου των γερμανικών αρχών για φοροδιαφυγή. Στα έργα περιλαμβάνονται πίνακες διάσημων ζωγράφων ( Πικάσο , Σαγκάλ, Ματίς και Τουλούζ Λοτρέκ). Το Παγκόσμιο Εβραϊκό συνέδριο απειλεί την διεύθυνση του Μουσείου με σωρεία μηνύσεων σε περίπτωση που αποδεχθεί την κληρονομιά.

Ο διευθυντής του Μουσείου, Κριστόφ Σάουμπλιν ανακοίνωσε πάντως την πρόθεση του να συνεργαστεί με τις γερμανικές αρχές για να βρεθούν οι κλεμμένοι πίνακες και να επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ