Η μεγαλύτερη έκθεση για τη μόδα το Σάββατο στο Ναύπλιο -Τι θα γίνει στο Φουγάρο [εικόνες] - iefimerida.gr

Η μεγαλύτερη έκθεση για τη μόδα το Σάββατο στο Ναύπλιο -Τι θα γίνει στο Φουγάρο [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πότε θα επενδύσει η Ελλάδα στον χώρο της δημιουργικής βιομηχανίας, που αποτελεί όχι μόνο μοχλό καλλιτεχνικής έκφρασης αλλά και αναπτυξιακό εργαλείο στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης;

Με το ερώτημα να παραμείνει αναπάντητο και τη μόδα στην Ελλάδα να κινείται περισσότερο σε επίπεδο ιδιωτικών πρωτοβουλιών και να μην έχει βρει ακόμη τον δικό της χώρο στη σύγχρονη τέχνη, την προστατευμένη από τους θεσμούς της πολιτείας, το Ναύπλιο -και δη το Φουγάρο- έρχεται να δείξει τον δρόμο. Και το κάνει μέσα ένα Craft Fair που επικεντρώνει στη μόδα.

Η μεγαλύτερη έκθεση για τη μόδα το Σάββατο στο Ναύπλιο -Τι θα γίνει στο Φουγάρο [εικόνες]  | iefimerida.gr 0


Από το Σάββατο 29 Νοεμβρίου, αρχίζει αυτή η έκθεση που αντιμετωπίζει τη μόδα σαν craft, σαν χειροτεχνία δηλαδή. Θα δούμε έργα νέων σχεδιαστών που τώρα μόλις ξεκίνησαν εκφράζοντας τον ιδιαίτερο δημιουργικό τους τρόπο, επινοώντας και υποστηρίζοντας δικές τους τεχνικές. Ολοι τους είναι δημιουργοί συνειδητοί και απολύτως καταρτισμένοι αφού έχουν κάνει ειδικές σπουδές και κατασκευάζουν τα πατρόν στον υπολογιστή! Δίπλα τους θα λάμψουν μεγάλα καταξιωμένα ονόματα της ελληνικής μόδας που όμως οι συλλογές τους διαπερνώνται από ένα ιδιαίτερο αισθητικό μήνυμα, που φέρουν στοιχεία τέχνης: Η Λουκία και η Σήλια Κριθαριώτη.

Η μεγαλύτερη έκθεση για τη μόδα το Σάββατο στο Ναύπλιο -Τι θα γίνει στο Φουγάρο [εικόνες]  | iefimerida.gr 1


Συνολικά οκτώ νέοι δημιουργοί με ρούχα, 15 σχεδιαστές κοσμημάτων, 9 σχεδιαστές με αξεσουάρ και 2 μικρές «εκθέσεις» μέσα στην έκθεση – η μία αφιερωμένη στην υψηλή ραπτική με 4 σχεδιαστές υπό την επιμέλεια του Μιχάλη Πάντου και η δεύτερη με 5 νέους σχεδιαστές που επιμελείται το team του περιοδικού Ozon – προσπαθούν να αποτυπώσουν ένα κομμάτι της μεγάλης σχεδιαστικής αλλά και εμπορικής έκρηξης σε αυτόν τον τομέα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Η μεγαλύτερη έκθεση για τη μόδα το Σάββατο στο Ναύπλιο -Τι θα γίνει στο Φουγάρο [εικόνες]  | iefimerida.gr 2


Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το αφιέρωμα στην υψηλή ραπτική, που επιμελείται ο Μιχάλης Πάντος: Τέσσερεις δημιουργοί, η Λουκία, ο Λάσκαρης Βαλαβάνης, η Σήλια Κριθαριώτη και ο Βασίλης Ζούλιας προσεγγίζουν το ίδιο θέμα από διαφορετική οπτική γωνία. Η Λουκία, femme du monde, πιστή στους αυστηρούς «κανόνες» της Υψηλής Ραπτικής δημιουργεί, προσεγγίζοντας ποιητικά, τις μεγάλες τέχνες που τη συναρπάζουν: θέατρο, ποίηση, κινηματογράφος, μουσική & ζωγραφική. Ο Λάσκαρης Βαλαβάνης είναι ένα είδος προς εξαφάνιση! Μοναδικός στην κοινωνία της ειδίκευσης που σήμερα έχει χαθεί: πολυτάλαντος, έχει τις ικανότητες των μεγάλων δημιουργών του 20ου αιώνα. Σχεδιάζει, ετοιμάζει το πατρόν, κόβει, ράβει και κεντά. Έτσι, κάθε ρούχο που βγαίνει από το ατελιέ του έχει πραγματικά περάσει από τα χέρια του δημιουργού σε όλα του τα στάδια. Η Σήλια Κριθαριώτη παρέλαβε και συνεχίζει, δίνοντας μια καινούργια πνοή, έναν ιστορικό οίκο της Αθήνας: τον οίκο Τσούχλου που άνοιξε το 1906. «Βαριά» και ενδιαφέρουσα κληρονομιά μια και μαζί με τον οίκο παρέλαβε και το προσωπικό του: παλιές μοδίστρες και κεντήστρες που τη μύησαν σε τρόπους και μυστικά της υψηλής ραπτικής που σήμερα έχουν χαθεί! Ο Βασίλης Ζούλιας εμπνέεται, με θρησκευτική σχεδόν εμμονή, από την εικονική πραγματικότητα μιας εξιδανικευμένης κοινωνίας αστών που την απεικόνισε ο κινηματογράφος της δεκαετίας του ’50 και του ’60. Μένει πιστός στο στυλ που αγαπά, καταφέρνοντας ωστόσο να δημιουργήσει ρούχα απολύτως σύγχρονα.

Η μεγαλύτερη έκθεση για τη μόδα το Σάββατο στο Ναύπλιο -Τι θα γίνει στο Φουγάρο [εικόνες]  | iefimerida.gr 3


Στην έκθεση συμμετέχουν σχεδιαστές κοσμημάτων, επίπλων και αντικειμένων. Μια πανδαισία δημιουργίας στο υπέροχο χώρο του Φουγάρου στο Ναύπλιο. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Δημήτρης Ψυχούλης.

Η μεγαλύτερη έκθεση για τη μόδα το Σάββατο στο Ναύπλιο -Τι θα γίνει στο Φουγάρο [εικόνες]  | iefimerida.gr 4


Συμμετέχουν οι: MY scarf, Three Legs and a Model, Actipis, Χριστίνα Αλεξίου, Aumorfia, Μάρω Βασιλειάδου, Άννια Βάρδα, Πηνελόπη Γατσά, Kωνσταντίνα Γεωργοπούλου, Μάρη Γκόγκα, Christina Darras, Dassios, Digitaria, Μανώλης Ζαχαριουδάκης, Zooms Fabrica, Vassilis Emmanuel Zoulias, Βερόνικα Ηλιοπούλου, Ίρινα Καλιντζάκη, Ανδρέας Κάλντας, Γιάννης Καρλόπουλος, Γιάννης Κατσάνος, Αντώνης Κυριακούλης, 157+173 designers, Clay Lab, Rallou Katsari, Σαβίνα Κιοσέογλου, Περικλής Κονδυλάτος, Alexandra Koumba, Celia Kritharioti, Κατερίνα Λεμπέση, Ανδρέας Λυμπεράτος, Elia LaNoire, Laskaris, Loukia, Έλενα Μολασιώτη, Μαργαρίτα Μυρογιάννη, Maraveya, Matalou at Home, Nefelia, Nizal, OHH MY DOG, Paul Sarz, Pavlina Alexia Jewel, psarokokalo creative studio, reDO, Rubberize, ΣΟΜΦ, Ζάχος Σταθόπουλος, Στρίγγλες, Studiolav, Theia, Think Maker, Tourvas, UC Apparel, Fiks, Hallelujah, Γιολάντα Ψαροπούλου.

Η μεγαλύτερη έκθεση για τη μόδα το Σάββατο στο Ναύπλιο -Τι θα γίνει στο Φουγάρο [εικόνες]  | iefimerida.gr 5
Η μεγαλύτερη έκθεση για τη μόδα το Σάββατο στο Ναύπλιο -Τι θα γίνει στο Φουγάρο [εικόνες]  | iefimerida.gr 6
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ