Μεγάλο χάσμα μεταξύ κυβέρνησης – Τρόικα: Πάγωσαν οι επαφές μέχρι νεωτέρας - iefimerida.gr

Μεγάλο χάσμα μεταξύ κυβέρνησης – Τρόικα: Πάγωσαν οι επαφές μέχρι νεωτέρας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Μείζων χαρακτηρίζεται στην παρούσα φάση η εμπλοκή στη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών, καθώς η Τρόικα επιμένει στην εκτίμηση για δημοσιονομικό «κενό» 2,6 δισ ευρώ, ζητώντας αυξήσεις φόρων και περικοπές μισθών- συντάξεων.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για το απόγευμα τηλεδιάσκεψη, αφού όπως τονίζει υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, "δεν υπάρχει καμία εξέλιξη σε σχέση με τα όσα συζητούσαμε χθες".

Παράγοντες με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων επισημαίνουν ότι η Τρόικα παίζει περίεργα παιχνίδια, αφού αν και είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να αυξήσει συντελεστές του ΦΠΑ ή να «κόψει» συντάξεις κατά 20%- όπως συνεπάγονται οι αλλαγές στους εσωτερικούς συντελεστές αναπλήρωσης του τελευταίου Ασφαλιστικού νόμου- επιμένει σε αυτή τη λογική, που αναμφίβολα θα λειτουργήσει ανασχετικά στη πορεία ανάπτυξης το 2015.

Οπως αναφέρουν πηγές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, «αν και έχει επιτευχθεί πρόοδος σε ορισμένους τομείς, δεν υπάρχει ακόμη επαρκής πρόοδος σε σημαντικά ζητήματα, στα οποία είναι κρίσιμο να έχουμε μία ξεκάθαρη κατανόηση προκειμένου να αποφευχθεί μία αποτυχημένη επιστροφή», επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το αδιέξοδο στο πεδίο των δημοσιονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη ξεκινήσει επαφές σε υψηλότερο επίπεδο, ρίχοντας το βάρος στην πολιτική διαπραγμάτευση, αφού η εκτίμηση είναι ότι μόνο έτσι θα καμφθούν οι αντιρρήσεις της Τρόικας. Ωστόσο, επί του παρόντος δεν διαφαίνεται διάθεση... διευκόλυνσης της Αθήνας, εξ ου και το νέο τελεσίγραφο από τις Βρυξέλλες και η «απειλή» παράτασης του ισχύοντος προγράμματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ