Με το να τρέχει πίσω από τους ακροδεξιούς, ο Ντέιβιντ Κάμερον αρχίζει να τρεκλίζει - iefimerida.gr

Με το να τρέχει πίσω από τους ακροδεξιούς, ο Ντέιβιντ Κάμερον αρχίζει να τρεκλίζει

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι περικυκλωμένος, κολλημένος στη γωνία, στον τοίχο. Στα δεξιά του, το Ukip, το μικρό ακροδεξιό και ευρωφοβικό κόμμα που τον εμποδίζει να κυβερνήσει. Αριστερά του το Labour, το Εργατικό κόμμα που βάζει τη δική του αντζέντα για τους μετανάστες. Και γύρω του, οι εταίροι της Ευρώπης οι οποίοι έχουν αρχίσει να εξοργίζονται με τις αντι-ευρωπαϊκές, σπασμωδικές κινήσεις του.


Σε έξι μήνες, τον Μάιο του 2015, η Μεγάλη Βρετανία έχει εθνικές εκλογές και ο πρωθυπουργός βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της θητείας του. Σήμερα, Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου η χώρα έχει εκλογές για μια έδρα που αμφιβητείται και το ακροδεξιό Ukip πιθανότατα θα την καταλάβει.
Το επεισόδιο με την άγρια αντίθεσή του στην εκλογή του Γιουνκέρ επικεφαλής της Κομισιόν, στις αρχές του καλοκαιριού, ενόχλησε βαθύτατα την Ευρώπη. Ηρθε στη συνέχεια η άρνησή του να πληρώσει το επιπλέον ποσό για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η πρόσφατη πρότασή του να επιβληθούν ποσοστά ανά χώρα στην ευρωπαϊκή μετανάστευση. Η πρόταση σόκαρε βαθιά την Ευρώπη. Κι αυτό γιατί η ελεύθερη διακίνηση αγαθών και προσώπων είναι μια από τις κεντρικές αρχές της ευρωπαϊκής ιδέας. Ακόμη και η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία εθεωρείτο πιστή φίλη του Κάμερον, δήλωσε ότι πρόκειται για μια κόκκινη γραμμή που δεν μπορεί να σπάσει.
Οι δημοσκοπήσεις δεν δίνουν πολλές ελπίδες στον Κάμερον και τον φέρουν πολύ κοντά με τους Εργατικούς για τις προσεχείς εθνικές εκλογές. Ακόμη και η πλήρης απουσία χαρίσματος του αντιπάλου του Εντ Μίλιμπαν, δεν τον βοηθάει.
Αίσθηση προκάλεσαν τις τελευταίες ημέρες δύο πολύ επικοινωνιακές παρεμβάσεις του πρώην πρωθυπουργού Τζον Μέιτζορ. Μιλώντας στο Βερολίνο προειδοποίησε για τον πολύ υπαρκτό κίνδυνο να «γλυστρίσει» η Μεγάλη Βρετανία έξω από την ευρωπαϊκή ένωση και κάλεσε σε συμβιβασμό για να μη συμβεί κάτι τέτοιο. Στη συνέχεια ο Μέιτζορ, καταδίκασε αποφασιστικά τον «βαθιά αντιβρεττανικό» λόγο του ακραίου κόμματος Ukip.
Πολλοί σχολιαστές εκτίμησαν ότι η τελευταία παρέμβαση του Μέιτζορ έγινε γιατί βλέπει τον Κάμερον σε πολύ εύθραυστη κατάσταση. Ο Μέιτζορ ξέρει καλά αυτό το θέμα, αφού και ο ίδιος υπέφερε από τις αντιευρωπαϊκές διενέξεις στο εσωτερικό το συντηρητικού κόμματος, τους τελευταίους μήνες που βρισκόταν στην εξουσία. Εξαιτίας τους έχασε την πρωθυπουργία και έφυγε οριστικά από το 10, Downing Street, το 1997.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ντέιβιντ Κάμερον τρεκλίζει Εκλογές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ