Κατατέθηκε στη Βουλή ο Προϋπολογισμός - iefimerida.gr

Κατατέθηκε στη Βουλή ο Προϋπολογισμός

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη τον κρατικό Προϋπολογισμό του 2015.

Η συζήτηση του νέου Προϋπολογισμού θα ξεκινήσει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής στις 25 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί, όπως αποφασίστηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων, σε τέσσερις συνεδριάσεις.

Η συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής θα αρχίσει την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής 7 Δεκεμβρίου, με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

Στα 5,6 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015

Συγκεκριμένα, ο νέος Προϋπολογισμός αναφέρει πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί, από τα 3,3 δισ. ευρώ ή 1,8% του ΑΕΠ εφέτος, στα 5,6 δισ. ευρώ ή 3% του ΑΕΠ το 2015.

Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών, εκτιμάται ότι θα περιορισθεί περαιτέρω, από το 1,3% του ΑΕΠ το 2014, στο 0,2% του ΑΕΠ το 2015.

Τα καθαρά έσοδα του κρατικού Προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 50,9 δισ. ευρώ, ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες στα 41,9 δισ. ευρώ. Το ύψος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αναμένεται να ανέλθει σε 6,4 δισ. ευρώ.

Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 317 δισ. ευρώ ή στο 171% του ΑΕΠ, μειωμένο κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έναντι του 2014. Οι δαπάνες για τόκους χρέους της Κεντρικής Διοίκησης αναμένεται να διαμορφωθούν στα 5,7 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων 2015 προβλέπεται να εισφέρει έσοδα 2,5 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ