ΤΑΙΠΕΔ: Πήρε 1,3 εκατ. ευρώ από 4 ακίνητα στην Πλάκα που έβγαλε στο «σφυρί» [λίστα & εικόνες] - iefimerida.gr

ΤΑΙΠΕΔ: Πήρε 1,3 εκατ. ευρώ από 4 ακίνητα στην Πλάκα που έβγαλε στο «σφυρί» [λίστα & εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ΤΑΙΠΕΔ κατάφερε να πουλήσει τα τέσσερα από τα επτά ακίνητα στην Πλάκα που είχε βγάλει στο «σφυρί» καθώς ολοκληρώθηκε η σχετική ηλεκτρονική δημοπρασία, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας «e-publicrealestate».

Το συνολικό τίμημα που εισέπραξε για την παραχώρηση των δικαιωμάτων επιφανείας των εν λόγω σπιτιών για 99 έτη, ήταν 1,3 εκατομμύρια ευρώ.

ΤΑΙΠΕΔ: Πήρε 1,3 εκατ. ευρώ από 4 ακίνητα στην Πλάκα που έβγαλε στο «σφυρί» [λίστα & εικόνες] | iefimerida.gr 0

Το ΤΑΙΠΕΔ υπογραμμίζει ότι το τίμημα αυτό ήταν 42% υψηλότερο από τις τιμές εκκίνησης των σπιτιών. Ωστόσο όπως φαίνεται από τον σχετικό πίνακα, από ένα οίκημα, αυτό επί των οδών Θέσπιδος 24 και Στράτωνος πήρε περίπου το διπλάστιο ποσό από την τιμή εκκίνησης και σε ένα δεύτερο (Θρασύλλου 24 και Επιμενίδου) εισέπραξε 50% περισσότερο.

ΤΑΙΠΕΔ: Πήρε 1,3 εκατ. ευρώ από 4 ακίνητα στην Πλάκα που έβγαλε στο «σφυρί» [λίστα & εικόνες] | iefimerida.gr 1

Τα άλλα ακίνητα αξιοποιήθηκαν με την ίδια τιμή που εκκίνησε η δημοπρασία.

ΤΑΙΠΕΔ: Πήρε 1,3 εκατ. ευρώ από 4 ακίνητα στην Πλάκα που έβγαλε στο «σφυρί» [λίστα & εικόνες] | iefimerida.gr 2

Υπενθυμίζεται ότι δεδομένου των ιδιαίτερων πολιτιστικών χαρακτηριστικών της συγκεκριμένης περιοχής, το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε στην αξιοποίηση αυτών των ακινήτων μέσω δικαιωμάτων επιφανείας για 99 έτη, ώστε μετά το τέλος της συγκριμένης περιόδου, η κυριότητα των ακινήτων να επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο.

ΤΑΙΠΕΔ: Πήρε 1,3 εκατ. ευρώ από 4 ακίνητα στην Πλάκα που έβγαλε στο «σφυρί» [λίστα & εικόνες] | iefimerida.gr 3

Για 3 από τα ακίνητα του υπόλοιπου χαρτοφυλακίου στην Πλάκα (μεταξύ των οποίων και το διάσημο της οικογένειας Κοκοβίκου, από την ταινία «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» δεν υπήρξε επενδυτικό ενδιαφέρον στην προσδιορισμένη τιμή εκκίνησης αν και είχαν υποβληθεί αρχικά 7 προσφορές.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα, το ΤΑΙΠΕΔ θα αξιολογήσει εκ νέου τις δυνατότητες αξιοποίησης των εν λόγω ακινήτων.

Από Δευτέρα οι προσφορές για τα αεροδρόμια

Την Δευτέρα, ανοίγουν οι τεχνικές και την Τρίτη οι οικονομικές προσφορές στο ΤΑΙΠΕΔ, για την παραχώρηση σε ιδιώτες των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

Στην πρώτη ομάδα περιλαμβάνονται οι αερολιμένες: Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου και Καβάλας και στην δεύτερη ομάδα Ρόδου, Κω, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης και Σκιάθου. Η παραχώρηση των αεροδρομίων στους επενδυτές θα γίνει για 40 έτη και οι επενδύσεις που θα αφορούν έργα αναβάθμισης και ανακαίνισης υφιστάμενων εγκαταστάσεων θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε 20 μήνες από τη θέση της σύμβασης σε ισχύ, ενώ τα νέα έργα και οι επεκτάσεις (νέοι αεροσταθμοί, επεκτάσεις πίστας,κλπ) σε 48 μήνες.

Προσφορές για τις δύο ομάδες έχουν καταθέσει οι κοινοπραξίες VINCI Airports S.A.S.-ΑΚΤOR Παραχωρήσεις Α.Ε., FRAPORT AG- SLENTEL Ltd και CASA (Corporation America S.A.)-METKA Α.Ε.

Βάσει της σύμβασης, οι επενδυτές δεσμεύονται να υλοποιήσουν επενδύσεις 250 εκατ. ευρώ μέσα στα τέσσερα πρώτα χρόνια.

Οι χρεώσεις των περιφερειακών αεροδρομίων, θα είναι 14,5 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη έως την αποπεράτωση των έργων αναβάθμισης, που θα ολοκληρωθούν το αργότερο σε 48 μήνες από την έναρξη ισχύος της σύμβασης. Η αεροπορική χρέωση θα είναι 13 ευρώ, ενώ προστίθεται και 1,5 ευρώ χρέωση security.

Μετά την ολοκλήρωση των έργων αναβάθμισης, το ανώτατο όριο των χρεώσεων θα ανέρχεται σε 18,5 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη (20 μαζί με τη χρέωση ασφαλείας).

Το υφιστάμενο Τέλος Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αερολιμένων, γνωστό ως «Σπατόσημο», σήμερα είναι 12 ευρώ/αναχωρούντα επιβάτη για πτήσεις εντός Ε.Ε. και 22 ευρώ για πτήσεις εκτός Ε.Ε. και έως τον Οκτώβριο του 2024 θα είναι 12 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη για όλα τα αεροδρόμια ανεξαρτήτως χώρας. Μετά τον Οκτώβριο του 2024, το ΤΕΑΑ θα μειωθεί στα 3 ευρώ ανά επιβάτη. Από το συγκεκριμένο τέλος που θα εισπράττεται στα περιφερειακά αεροδρόμια που παραχωρούνται, το Δημόσιο θα λαμβάνει 1 ευρώ ανά επιβάτη προκειμένου να χρηματοδοτεί τη λειτουργία των υπόλοιπων αεροδρομίων, τις άγονες γραμμές και την ΥΠΑ.

Ωστόσο, από το ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζουν ότι δεν υφίσταται θέμα απώλειας από το Δημόσιο των τελών υπερπτήσεων, τα οποία θα συνεχίσουν να εισπράττονται από την ΥΠΑ, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις στην αεροναυτιλία και τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας.

Ακόμη, επισημαίνουν πως ο «παραχωρησιούχος θα ελέγχεται συνεχώς για το επίπεδο εξυπηρέτησης, την ικανοποίηση των επιβατών καθώς και την επάρκεια της δυναμικότητας των εγκαταστάσεων». Επίσης, «σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, υπάρχουν σημαντικές ποινικές ρήτρες ενώ σε περίπτωση επανειλημμένης υποτροπής, αυτό είναι λόγος καταγγελίας της σύμβασης». Οι συμβάσεις διασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα των αεροδρομίων, απαγορεύουν αυξήσεις στις χρεώσεις πριν από την ολοκλήρωση των έργων και δεσμεύουν τους επενδυτές για παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών.

Τέλος, σε ότι αφορά τα αεροδρόμια με βαριά στρατιωτική παρουσία (Χανιά, Άκτιο) παραχωρείται μόνο το αμιγώς πολιτικό κομμάτι του αεροδρομίου (π.χ. αεροσταθμός, πίστα πολιτικών αεροσκαφών, πάρκινγκ αυτοκινήτων). Οι υποδομές κοινής χρήσης (διάδρομος προσγείωσης, τροχιόδρομοι) παραμένει υπό την πλήρη ευθύνη και έλεγχο της Πολεμικής Αεροπορίας και ο παραχωρησιούχος μπορεί να τα χρησιμοποιεί έναντι τιμήματος που θα πληρώνει στην Πολεμική Αεροπορία. Στα αεροδρόμια με λιγότερη στρατιωτική παρουσία (Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Σαντορίνη), ο παραχωρησιούχος δεν έχει καμία πρόσβαση στο στρατιωτικό τμήμα του αεροδρομίου και η Πολεμική Αεροπορία μπορεί να χρησιμοποιεί τις υποδομές κοινής χρήσης δωρεάν, όπως και σε όλα τα υπόλοιπα αεροδρόμια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ