Το Philae «έσβησε», αλλά η Rosetta συνεχίζει απτόητη - Πως μπορεί να ξυπνήσει το όχημα προσεδάφισης - iefimerida.gr

Το Philae «έσβησε», αλλά η Rosetta συνεχίζει απτόητη - Πως μπορεί να ξυπνήσει το όχημα προσεδάφισης

Το Philae «έσβησε»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος, η περιπετειώδης αποστολή του οχήματος προσεδάφισης «Philae» ολοκληρώθηκε, καθώς το διαστημικό ρόβερ δεν εξασφάλισε αρκετή ενέργεια για να εφοδιάσει τις μπαταρίες του.

Ετσι η πορεία του οχήματος σταμάτησε, καθώς η εξάντληση των πηγών ενέργειας το έριξαν σε «νάρκη» η οποία πιθανότατα όμως να είναι προσωρινή. Αντιθέτως, το μητρικό διαστημικό σκάφος «Rosetta» συνεχίζει ακάθεκτο την επιστημονική του εξερεύνηση, σύμφωνα με τον ΕΟΔ.

Η «Rosetta» για σχεδόν όλο το επόμενο έτος θα βρίσκεται σε συνεχόμενη τροχιά γύρω από τον κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο, πάνω στον οποίο παραμένει ακίνητο το «Philae». Ο κομήτης αναμένεται να πλησιάσει περισσότερο από ποτέ τον ήλιο, με την κοντινότερη απόσταση να επιτυγχάνεται την 1η Αυγούστου του 2015.

Ηδη επιστήμονες από όλη την Ευρώπη αναλύουν τα ερευνητικά ευρήματα που πρόλαβε να στείλει το όχημα προσεδάφισης στη Γη. Ωστόσο, όπως παραδέχονται οι επιστήμονες, το «Rosetta» απέχει πολύ από την ολοκλήρωση της αποστολής του, με το διαστημικό σκάφος να παρουσιάζεται σε άριστη κατάσταση, δίνοντας ελπίδες για την επιτυχή πορεία του.

Ο διευθυντής της πτήσης του «Rosetta», Αντρέα Ακομάτζο δήλωσε πως: «Με την απελευθέρωση του οχήματος προσεδάφισης να έχει ολοκληρωθεί, το «Rosetta» θα συνεχίσει τη ρουτίνα των επιστημονικών παρατηρήσεων και θα μεταβούμε στη φάση συνοδείας του κομήτη».

Το «Rosetta» έχει ήδη πραγματοποιήσει μια σειρά από ελιγμούς, χρησιμοποιώντας τους προωθητήρες του, έτσι ώστε σιγά-σιγά να βελτιώσει την τροχιά της γύρω από τον κομήτη, πράγμα που θα του επιτρέψει να αξιοποιήσει καλύτερα τα 11 επιστημονικά του όργανά. Τελικός στόχος είναι το σκάφος να φτάσει σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τον κομήτη.

Ενώ μέχρι τώρα οι επιστήμονες είχαν δώσει προτεραιότητα στις ανάγκες του οχήματος «Philae», πλέον τον πρώτο λόγο έχουν οι επιστημονικές έρευνες που πραγματοποιεί το «Rosetta». Τα όργανα του σκάφους, μεταξύ άλλων, θα κάνουν χαρτογράφηση πολύ μεγάλων τμημάτων του κομήτη σε υψηλή ανάλυση και θα φροντίσουν για τη συλλογή αερίων, σκόνης και πλάσματος. Σε περίπτωση που ο κομήτης γίνει πολύ «ενεργός», η «Rosetta» θα μετακινηθεί σε υψηλότερη τροχιά, καθώς θα θερμαίνεται πλησιάζοντας περισσότερο τον Ήλιο.

Η «Ροζέτα» είναι το πρώτο διαστημικό σκάφος στην ιστορία που ακολουθεί έναν κομήτη στην πορεία του προς τον Ήλιο. Εκτός αυτού όμως, είναι το πρώτο διαστημικό σκάφος που θα παρακολουθήσει από κοντά την εξέλιξη της «κόμης» ενός κομήτη και της ουράς του στο διάστημα.

Τέλος, το «Rosetta» είναι πολύ πιθανό να... αναστήσει τον «Philae» μέσω του φωτισμού στην επιφάνεια του, καθώς ο κομήτης θα πλησιάζει τον Ήλιο. Το ηλιακό φως μπορεί να προσφέρει αρκετή ενέργεια ώστε να ξυπνήσει το όχημα προσεδάφισης, αν και κάτι τέτοιο δεν είναι βέβαιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ