Εκλεισε το ιστορικό ξενοδοχείο όπου η Αγκάθα Κρίστι έγραψε το «Οριεντ Εξπρές» - iefimerida.gr

Εκλεισε το ιστορικό ξενοδοχείο όπου η Αγκάθα Κρίστι έγραψε το «Οριεντ Εξπρές»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ξενοδοχείο στο οποίο η Αγκάθα Κρίστι έγραψε το «Φόνος στο Οριεντ Εξπρές» και που έχει φιλοξενήσει προσωπικότητες διεθνούς κύρους, όπως ο Σαρλ Ντε Γκωλ ή ο Λώρενς της Αραβίας, μετατρέπεται σε ερείπια.

Πρόκειται για το Baron Hotel στην περιοχό Αλεπο της Συρίας και αναγκάστηκε μετά από δεκαετίες, κατά τη διάρκεια των οποίων γνώρισε χλιδή, να κλείσει τις πόρτες του λόγω του εμφυλίου που μαίνεται στη χώρα. Μάλιστα η γραμμή του πυρός μεταξύ κυβερνητικών και ανταρτών είναι μόλις λίγα μέτρα από την είσοδο του Baron.

Εκλεισε το ιστορικό ξενοδοχείο όπου η Αγκάθα Κρίστι έγραψε το «Οριεντ Εξπρές» | iefimerida.gr 0

Το ξενοδοχείο είχε ανοίξει τις πόρτες του το 1911 από τον παππού του σημερινού ιδιοκτήτη Αρμεν Μαζλούμιν και ήταν το πιο στιλάτο της εποχής του στην περιοχή.

Εκλεισε το ιστορικό ξενοδοχείο όπου η Αγκάθα Κρίστι έγραψε το «Οριεντ Εξπρές» | iefimerida.gr 1

To 1958, ο τότε πρόεδρος της Αιγύπτου Νάσσερ είχε απευθύνει ομιλία από το ξενοδοχείο. Σε ένα από τα δωμάτιά του, στο 203, η Αγκάθα Κρίστι είχε γράψει κομμάτια από το παγκοσμίου φήμης βιβλίο της «Εγκλημα στο Οριεντ Εξπρές».Ο Λώρενς της Αραβίας έμεινε στο 202. Δίπλα, στο δωμάτιο 201 είχε μείνει ο Κεμάλ Ατατούρκ, ενώ στο 215 είχε διανυκτερεύσει ο βασιλιάς Συρίας-Ιράκ Φαϊζάλ.

Εκλεισε το ιστορικό ξενοδοχείο όπου η Αγκάθα Κρίστι έγραψε το «Οριεντ Εξπρές» | iefimerida.gr 2

Αρχικά, το ξενοδοχείο είχε ονομαστεί Αραράτ, λόγω της αρμένικης καταγωγής του ιδιοκτήτη. Διέθετε κεντρική θέρμανση παντού, απόλυτη άνεση, ήταν σε μοναδικό σημείο. Ολοι οι ταξιδιωτικοί πράκτορες αυτό το ξενοδοχείο συνιστούσαν.

Εκλεισε το ιστορικό ξενοδοχείο όπου η Αγκάθα Κρίστι έγραψε το «Οριεντ Εξπρές» | iefimerida.gr 3

Εδώ και 3-4 χρόνια όμως, όταν οι μάχες στους δρόμους ξεκίνησαν, οι πελάτες εξαφανίστηκαν και το κάποτε ένδοξο κτίριο γίνεται ερείπιο. Τα πάντα είναι σκονισμένα και διαλυμένα: Η ρεσεψιόν, τα τηλέφωνα, το κάποτε καλογυαλισμένο ξύλινο μπαρ και άδεια μπουκάλια από λικέρ.

Εκλεισε το ιστορικό ξενοδοχείο όπου η Αγκάθα Κρίστι έγραψε το «Οριεντ Εξπρές» | iefimerida.gr 4

Τα δωμάτια που κάποτε φιλοξενούσαν διασημότητες και πολιτικούς ηγέτες, πλέον είναι άδεια εκτός από εκείνα που φιλοξενούν άστεγες οικογένειες λόγω του εμφυλίου.

Εκλεισε το ιστορικό ξενοδοχείο όπου η Αγκάθα Κρίστι έγραψε το «Οριεντ Εξπρές» | iefimerida.gr 5

Οπως ανέφερε στην Daily Mail ο σημερινός ιδιοκτήτης του «αν ξεκινούσα να σας αναφέρω πόσοι διάσημοι έμειναν εδώ, θα τελείωνα αύριο το πρωί».

Τώρα σωπαίνει και αποδέχεται την μοίρα. Το τέλος μιας εποχής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ