Παιχνίδια στην Υγεία και με τον έλεγχο αίματος - iefimerida.gr

Παιχνίδια στην Υγεία και με τον έλεγχο αίματος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Προμηθειών Χρήστος Γιάνναρης ανακοίνωσε τον Μάρτιο του 2014 την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας και των αναδόχων εταιρειών, για το μοριακό έλεγχο 650.000 μονάδων αίματος ετησίως, αιφνιδιαστικά και αναίτια αυτή η απόφαση άλλαξε.

Ο μοριακός έλεγχος θα γινόταν με τη μέθοδο της μοριακής τεχνικής νουκλεϊνικών οξέων – ΝΑΤ και με πολύ σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα, αφού πλέον η ετήσια δαπάνη θα ανέρχεται στο ποσό των 5,2 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι πρότινος το ελληνικό δημόσιο δαπανούσε το ποσό των 13,5 εκατ. ευρώ [ήτοι 53,4% μείωση, ετησίως].
Και ενώ θα περίμενε κανείς την ολοκλήρωση και του αντίστοιχου διεθνούς διαγωνισμού για τη μεταφορά των αντιστοίχων δειγμάτων του αίματος, που βρίσκεται στην τελική ευθεία από τον Οκτώβριο του 2013, με προϋπολογισθείσα δαπάνη περίπου 3 εκατ ευρώ, από περίπου 13 εκατ ευρώ που μέχρι πρότινος πλήρωνε το ελληνικό δημόσιο και να υπογραφεί η σχετική σύμβαση, η Επιτροπή Προμηθειών αποφάσισε: «Να εξουσιοδοτηθεί ο Πρόεδρος της ΕΠΥ για την ανάθεση µελέτης µεταφοράς έργων και υπηρεσιών αιµοδοσίας µε διατήρηση ψυκτικής αλυσίδας µε πιστοποιηµένες συσκευασίες συµβατή µε τον συγκεντρωτισµό στα 4 κέντρα αίµατος για όλη τη χώρα».
Και ενώ μια τέτοια μελέτη σε εταιρία logistics µε σκοπό τη διερεύνηση συγκρίσιµων στοιχείων σχετικά µε τη µεταφορά αίµατος, θα ήταν χρήσιµη πριν από την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας και όχι στο τέλος της, αφού λόγω του μεγέθους και της πολυπλοκότητας του έργου αλλά κυρίως λόγω της ιδιαιτερότητας του μεταφερόμενου υλικού (αίμα και προϊόντα αίματος προς μετάγγιση) επιβάλλουν την ανάδειξη άμεσα μιας αξιόπιστης και ασφαλούς αναδόχου εταιρείας και όχι να παραμένει στη διακριτική ευχέρεια κάθε αναδόχου που θα προκύπτει από πρόχειρους διαγωνισμούς ανά νοσοκομείο, επιλέχθηκε από τον Πρόεδρο της ΕΠΥ κ. Γιάνναρη να γίνει μετά την ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού.
Ωστόσο, από τον Ιανουάριο του 2014 και μέχρι σήμερα δεν έχουν παρουσιαστεί τα αποτελέσματα της περιβόητης μελέτης. Κατά τα άλλα το κράτος ζητάει από τους πολίτες να είναι συνεπείς ενώ αυτό θεωρείται αξιόπιστο από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις προμήθειες και ενώ υποβάλλουν προσφορές με εξαιρετικά χαμηλές τιμές, το κράτος τις βάζει στον «πάγο» και επιλέγει να αγοράζει ακριβά!
Παράμετροι που έλαβε υπόψη του ο διεθνής διαγωνισμός μετά την ολοκλήρωση του οποίου όχι μόνο επετεύχθησαν τεράστια οικονομικά οφέλη αλλά και ασφαλής ανάδοχος:
α) Ελεγχόμενων συνθηκών αποθήκευσης και χώρων κατάλληλων για την αποθήκευση βιολογικού υλικού
β) Ελεγχόμενο προσωπικό διαχείρισης του μεταφερόμενου υλικού καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταφοράς
γ) Μη καθυστέρηση στην εξαγωγή αποτελεσμάτων του μοριακού ελέγχου που οδηγεί σε έγκαιρη απελευθέρωση των ασκών αίματος και των προϊόντων αίματος άρα και μεγαλύτερο ωφέλιμο χρόνο ζωής προϊόντων όπως τα αιμοπετάλια
δ) Διασφάλιση της ουσίας της μεταφοράς σε περιπτώσεις όπου το μεταφερόμενο αίμα και τα προϊόντα του προορίζονται για άμεση μετάγγιση.
Ακατανόητη κρίνεται από έγκυρους κύκλους της Υγείας η απόφαση του κ. Γιάνναρη να κωλυσιεργεί και να στερεί εξοικονόμηση από το δημόσιο τη στιγμή που οι Ελληνες στενάζουν από τις περικοπές. Ορισμένοι ανιχνεύουν, μάλιστα, τους λόγους για τους οποίους η ΕΠΥ στο παρά ένα αντί να προχωρήσει τις διαδικασίες αποφασίζει ξαφνικά να κάνει ....μελέτες παρότι η καθυστέρηση κοστίζει στο ελληνικό δημόσιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Χρήστος Γιάνναρης Υγεία παιχνίδια
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ