Βενιζέλος: Δεν υποχωρούμε σε τίποτα -Να βάλει πλάτη η αντιπολίτευση - iefimerida.gr

Βενιζέλος: Δεν υποχωρούμε σε τίποτα -Να βάλει πλάτη η αντιπολίτευση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη δυσπιστία των εταίρων έναντι της Ελλάδας επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για πολύ δύσκολο και σκληρό παιχνίδι. Επέρριψε ωστόσο την ευθύνη στην αντιπολίτευση καθώς όπως είπε η εσωτερική κατάσταση δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση.

Μετά την συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας «είναι πολύπλοκη, σύνθετη» καθώς εξυπηρετεί δύο στόχους ταυτόχρονα: «Κλείνουμε το τρέχον πρόγραμμα και διαμορφώνουμε τη νέα σελίδα». Παραδέχθηκε ότι οι πιστωτές μας «παρότι δέχονται ότι τα οικονομικά αποτέλεσματα είναι εντυπωσιακά, είναι δύσπιστοι λόγω του πολιτικού και κοινωνικού κλίματος». Και υποστήριξε ότι «η εσωτερική κατάσταση, που, δυστυχώς, είναι στείρα, αντιπαραγωγική, δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση».

Ο Ευ. Βενιζέλος αιτιολόγησε την στάση των εταίρων μας: «Κάθε μια από τις δύο πλευρές της διαπραγμάτευσης, η Ελλάδα και οι εταίροι, έχουν προτεραιότητες προφανείς και θεμιτές: Η Ελλάδα έχει εθνικούς στόχους, οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν τη δική τους επιδίωξη, δηλαδή, η ευρωζώνη να μην ξανακυλήσει σε κρίση. Και υπάρχει και το ΔΝΤ που θέλει να διεκδικεί το ρόλο του και θέλει αυτός ο ρόλος να επεκτείνεται και σε περιοχές, όπως η ευρωζώνη, που δεν είναι καταστατικός σκοπός του Ταμείου» σημείωσε.

«Άρα το παιχνίδι είναι πολύ δύσκολο, πολύ σκληρό, πολύ συγκεκριμένο και πρέπει να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις ενός αρραγούς εσωτερικού μετώπου» και απηύθυνε διπλό μήνυμα: Προς τον λαό για τον οποίο είπε ότι πρέπει να στηρίξει την προσπάθεια και προς την αντιπολίτευση την οποία κάλεσε «να αρθεί στο επίπεδο υπευθυνότητας και ωριμότητας, που απαιτούν οι συνθήκες».

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του στο ενδεχόμενο νέας οπισθοχώρησης της κυβέρνησης στις αξιώσεις της τρόικα: «Δεν είναι μια συνηθισμένη διαδικασία, τώρα είναι η τελική φάση. Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε τίποτα». Επέμεινε ότι πρέπει να υπάρχει μια ενιαία αντιμετώπιση και διαβεβαίωσε ότι «δεν θα ζητήσουμε ξανά θυσίες από τον πολίτη, λέμε όχι σε άλλα μέτρα λιτότητας».

Ο Ευ. Βενιζέλος απέρριψε τις προβλέψεις της Τρόικας για το δημοσιονομικό κενό, σημειώνοντας δηκτικά: «Εχει αποτύχει ιστορικά στις προβλέψεις της για το δημοσιονομικό κενό, το πρωτογενές πλεόνασμα και τους ρυθμούς ανάπτυξης».

Ξεκαθάρισε επίσης, σε σχέση με τις αξιώσεις της τρόικα χθες, να αλλάξει ο ψηφισμένος νόμος του κράτους για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ότι «οι 100 δόσεις υπάρχουν». Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι υπάρχει θέμα με τον ΕΝΦΙΑ για το οποίο «προσπαθούμε να βρούμε λύση».
Επιπλέον ερωτηθείς για την κόντρα του ΠΑΣΟΚ με τον Άδωνι Γεωργιάδη, απάντησε ότι «το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι σεβαστό από εχθρούς και φίλους. Κουβαλάει βάρος δυσανάλογο και εγγυάται την εθνική στρατηγική. Όσοι μπήκαν εκ των υστέρων σ'αυτή, να σκεφτούν γιατί άργησαν, αφού για χρόνια ύψωναν την αντιμνημοινική σημαία».

Τέλος στήριξε τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη λέγοντας ότι δεν πρέπει να στοχοποιείται.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ