NΔ-ΠΑΣΟΚ σφάζονται γιατί η Τρόικα δεν επιστρέφει - iefimerida.gr

NΔ-ΠΑΣΟΚ σφάζονται γιατί η Τρόικα δεν επιστρέφει

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει άγρια κόντρα ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Με τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται σε οριακό σημείο και με την προθεσμία της 8ης Δεκεμβρίου να έχει ουσιαστικά -αν όχι και τυπικά- χαθεί, οι κυβερνητικοί εταίροι άρχισαν να ανταλλάσσουν πυρά.


Την αρχή έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης υποστηρίζοντας πως «το ΠΑΣΟΚ φταίει που δεν υλοποιήσαμε τη συμφωνία, γι' αυτό και τώρα η Τρόικα μας πιέζει». Η απάντηση από τη Χαριλάου Τρικούπη ήρθε λίγη ώρα αργότερα από τον Δημήτρη Καρύδη, που χαρακτήρισε τον κ. Γεωργιάδη αυτόκλητο υπερασπιστή της Τρόικα.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος εξαπολύει πυρά εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-Τρόικα, υποστηρίζοντας ότι «εάν δεν είχαμε μια τόσο στείρα και αντιπαραγωγική εσωτερική πολιτική κατάσταση, η διαπραγμάτευση θα ήταν ευκολότερη και τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ πιο προσιτά και απτά».

Γιατί δεν έρχεται πίσω η Τρόικα


Ενα σκληρό παζάρι βρίσκεται σε εξέλιξη: η κυβέρνηση δεν θέλει να πάρει σκληρά μέτρα (ασφαλιστικό και ενιαίο μισθολόγιο) πριν από την προεδρική εκλογή, ενώ η Τρόικα πιέζει για περισσότερες μεταρρυθμίσεις, ώστε να προετοιμαστεί μια «νέα σχέση» με την Ελλάδα μετά το Μνημόνιο. Αυτός είναι ο λόγος της εμπλοκής και γι' αυτό η Τρόικα δεν θέλει να επιστρέψει στην Ελλάδα.
Σαμαράς και Βενιζέλος ήλπιζαν ότι θα μεταθέσουν χρονικά τις δύσκολες αποφάσεις, όπως για το ασφαλιστικό ή το ενιαίο μισθολόγιο, ελπίζοντας ότι η Τρόικα θα κάνει τα στραβά μάτια, ώστε να μην προκληθούν πολιτικές εξελίξεις και ενδεχομένως πρόωρες εκλογές που θα έδιναν την κυβέρνηση πιθανώς στον ΣΥΡΙΖΑ.
Οπως όλα δείχνουν, όμως, η Τρόικα δεν έχει εγκρίνει καμία από τις συμβιβαστικές προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και η κατάσταση βρίσκεται σε οριακό σημείο.
Το χθεσινό μήνυμα των Βρυξελλών δείχνει ότι και η ΕΕ αρχίζει να χάνει την υπομονή της. Η Κομισιόν κατέστησε σαφή τη δυσαρέσκειά της για τις καθυστερήσεις, δίνοντας μάλιστα και χαρακτήρα τελεσιγράφου -εντός 48 ωρών- στην ικανοποίηση των προϋποθέσεων επιστροφής της Τρόικα, ώστε να μη χαθεί η προθεσμία της 8ης Δεκεμβρίου.
Πηγές των Βρυξελλών, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα τη συζήτηση που άνοιξε από την προειδοποίηση μέσω στελέχους της ΕΕ, έλεγαν ότι αν χαθεί η προθεσμία της 8ης Δεκεμβρίου, κανείς δεν μπορεί να παράσχει εγγυήσεις για την αντίδραση των αγορών σε βάρος της Ελλάδας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πιθανό ένα έκτακτο Eurogroup, ενώ συμπλήρωναν ότι μάλλον δεν θα είναι θετική εξέλιξη να παραπεμφθεί το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου, δεδομένου ότι σε Συνόδους Κορυφής παραπέμπονται θέματα όταν υπάρχει «κίνδυνος καταστροφής».
Σε αυτό το πλαίσιο, η σημερινή συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου κρίνεται καθοριστική. Αναμένεται πως θα φανεί αν υπάρχουν περιθώρια να γεφυρωθεί το χάσμα με τις συνήθεις διαδικασίες, με διαπραγμάτευση δηλαδή, στην οποία η κάθε πλευρά θα κάνει αμοιβαίες υποχωρήσεις, ή αν η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πως εξάντλησε τα περιθώρια υποχωρήσεων και εξετάζει ένα plan B. Σε αυτό το σχέδιο Β', ορισμένοι εντός της κυβέρνησης βλέπουν πρόωρες εκλογές, με το επιχείρημα της κυβέρνησης να είναι ότι «δεν μας αφήνει η Τρόικα να πάρουμε φιλολαϊκά μέτρα».

Άδωνις Γεωργιάδης: Το ΠΑΣΟΚ φταίει για την εμπλοκή με την Τρόικα

«Το ΠΑΣΟΚ φταίει που δεν υλοποιήσαμε τη συμφωνία, γι' αυτό και τώρα η Τρόικα μας πιέζει». Αυτό τόνισε το πρωί της Τρίτης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega».

«Δεν έχουμε ψηφίσει ούτε ένα πράγμα από αυτά που προβλέπονταν από τα μνημόνια. Δείξτε μου ένα που ψηφίσαμε. Όποτε πήγαινε κάποιος να κάνει κάτι, έβγαιναν άλλοι 200 και του επιτίθεντο. Για παράδειγμα, το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και η απόπειρα να κάνει τη μεταρρύθμιση ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ. Θέλω, χωρίς όνομα, να θυμίσω πόσοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στα παράθυρα έλεγαν "δεν ψηφίζω το ένα, δεν ψηφίζω το άλλο". Οι μεταρρυθμίσεις δεν έγιναν», σημείωσε.

«Για να τα λέμε όλα. Έξι μήνες είχαμε να υλοποιήσουμε μια συμφωνία. Την υλοποιήσαμε; Όχι. Αυτό προφανώς δημιούργησε πολύ μεγάλο εκνευρισμό στην άλλη πλευρά. Άρα, λοιπόν, ένα το κρατούμενο αυτό, που φταίμε εμείς. Το δεύτερο κρατούμενο, προφανώς η τρόικα, συνυπολογίζοντας τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και την πολιτική αναταραχή, εκμεταλλεύεται αυτή την πολιτική αναταραχή για να πιέσει την κυβέρνηση. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πολλά από όσα ζητούν τώρα είναι εντελώς παράλογα. Όπως το θέμα του δημοσιονομικού κενού. Αυτό το οποίο λένε είναι τελείως θεωρητικό», πρόσθεσε.

«Ποτέ δεν είχαμε την πίεση του χρόνου που έχουμε τώρα», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, για να συμπληρώσει ότι αν η χώρα δεν συνεννοηθεί με την τρόικα άμεσα, «την 1η Ιανουαρίου η χώρα είναι στο κενό».

Κωνσταντινόπουλος: Δεν θα κατεβάσουμε τα παντελόνια στην Τρόικα

Η κυβέρνηση δεν θα ανοίξει το ασφαλιστικό και δεν θα πάρει πίσω τις 100 δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM, γίνεται μια διαπραγμάτευση, «αλλά δεν θα κατεβάσουμε τα παντελόνια για να έρθει η Τρόικα. Οι δανειστές δεν έχουν πάντα δίκιο. Έχουν πέσει έξω πολλές φορές σε δημοσιονομικά στοιχεία».

Ανέφερε, ακόμη, ότι η ρύθμιση για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια θα κατατεθεί στη Βουλή από το νέο έτος, ενώ σχολίασε: «Σε τυχόν αδιέξοδο με την Τρόικα οι εκλογές δεν είναι λύση, αλλά δεν το αποφασίζω εγώ».

Κουτρουμάνης: Το ΠΑΣΟΚ έχει στηρίξει με απόλυτη ειλικρίνεια την κυβέρνηση

«Το ΠΑΣΟΚ όλο αυτό το διάστημα έχει στηρίξει με απόλυτη ειλικρίνεια την κυβέρνηση. Υπάρχουν θέματα στα οποία δεν μπορεί να υποχωρήσει ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε και η ΝΔ, φαντάζομαι. Όπως το θέμα των ομαδικών απολύσεων που έρχεται ξανά. Το θέμα του λοκ άουτ που έρχεται ξανά. Το θέμα της μείωσης των μισθών στο Δημόσιο που έρχεται ξανά, όταν έχουν μειωθεί ήδη 35%. Δεν ξέρω σε τι από αυτά θα συμφωνούσε ο κ. Γεωργιάδης», είπε, από την πλευρά του, ο Γιώργος Κουτρουμάνης από το ΠΑΣΟΚ.

Καρύδης σε Άδωνη: Μας ζητάει να κατεβάσουμε τα παντελόνια σε παράλογες απαιτήσεις

Η απάντηση από το ΠΑΣΟΚ στον Άδωνη Γεωργιάδη ήρθε και μέσω social media από τον Δημήτρη Καρύδη.

«Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Γεωργιάδης παρουσιάζεται στα κανάλια ως αυτόκλητος υπερασπιστής της Τρόικα, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ γιατί αντιδρά στη μείωση των κύριων συντάξεων, στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και στην αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα.
Ο κ. Γεωργιάδης ζητάει να κατεβάσουμε τα παντελόνια σε παράλογες απαιτήσεις. Επιτέλους, ας τον μαζέψει κάποιος από το κόμμα του, γιατί υπονομεύει ευθέως τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Τελικά, είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ή της Τρόικα;».

Βολές Βενιζέλου σε ΣΥΡΙΖΑ για το αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, από τις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, έστρεψε τα βέλη του εναντίον της Κουμουνδούρου για την αδιαλλαξία που δείχνουν οι δανειστές στις διαπραγματεύσεις. «Εάν δεν είχαμε μια τόσο στείρα και αντιπαραγωγική εσωτερική πολιτική κατάσταση, η διαπραγμάτευση θα ήταν ευκολότερη και τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ πιο προσιτά και απτά». Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος προχώρησε σε εκτενή αναφορά για την ανάγκη «συναίνεσης, αλληλοκατανόησης και συστράτευσης. Δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν εθνικοί στόχοι χωρίς τη συμπαράταξη όλων των πολιτικών δυνάμεων, «που διεκδικούν να παίξουν κάποιο ρόλο στον τόπο».

Συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, σχολιάζοντας τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση αλλά και τη συζήτηση που αφορά την ημερομηνία επιστροφής της Τρόικα, ανέφεραν πως οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα προκειμένου να κλείσει και τυπικά η διαπραγμάτευση.

Bloomberg: Οι συζητήσεις της Ελλάδας με την Τρόικα βρίσκονται σε αδιέξοδο

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Bloomberg, η Τρόικα φέρεται να είναι έξω φρενών επειδή η Αθήνα δεν κατάφερε να καταλήξει σε συγκεκριμένα μέτρα για να γεφυρώσει το χάσμα που εμφανίστηκε στην πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, που συζήτησαν για το θέμα της ελληνικής χρηματοδότησης. Άνθρωποι που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις ανέφεραν στο Bloomberg πως η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει την προθεσμία της 8ης Δεκεμβρίου. Τότε θα έμπαιναν στο τραπέζι τα μέτρα που χρειάζεται να παρθούν για να «ξεκλειδώσει» η τελευταία δόση και να ξεκινήσει η συζήτηση για το τι θα επακολουθήσει του προγράμματος που τελειώνει.

Αυτή τη στιγμή, σημειώνεται, η αναθεώρηση από την πλευρά της Τρόικα έχει σταματήσει, μέχρι η ελληνική κυβέρνηση να δώσει πιο συγκεκριμένες προτάσεις για τον Προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Μόνο έτσι θα μπορέσει να «ξεκλειδώσει» ο διάλογος. Μάλιστα, μια ανώνυμη πηγή του Bloomberg σημειώνει πως είναι απίθανο να προλάβει η ελληνική κυβέρνηση την 8η Δεκεμβρίου. Από τη μεριά του, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να μιλήσει για την ουσία των διαπραγματεύσεων, ενώ τη Δευτέρα ο Γκίκας Χαρδούβελης δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, αλλά αρνήθηκε να πει πότε θα έρθει ξανά η Τρόικα στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΑΣΟΚ ΝΔ απαιτήσεις Τρόικα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ