Καταθέσεις-σοκ για τον πανεπιστημιακό γιατρό που έβαζε «χέρι» σε γυναίκες συναδέλφους του - iefimerida.gr

Καταθέσεις-σοκ για τον πανεπιστημιακό γιατρό που έβαζε «χέρι» σε γυναίκες συναδέλφους του

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πρόστιμο ίσο με τις αποδοχές ενός μηνός. Αυτή ήταν η τιμωρία που επιβλήθηκε σε πανεπιστημιακό γιατρό στην Πάτρα, τον οποίο δύο γυναίκες συνάδελφοί του κατηγόρησαν για σεξουαλική παρενόχληση και χυδαίες και απαξιωτικές εκφράσεις σε βάρος τους στον χώρο της πανεπιστημιακής κλινικής.

Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες, ωστόσο ύστερα από διενέργεια ΕΔΕ ο πρύτανης τον τιμώρηση πειθαρχικά για αναξιοπρεπή και ανάρμοστη συμπεριφορά στην υπηρεσία του, αλλά και για παραβίαση κανόνων συμπεριφοράς που αρμόζει στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Οι καταγγελίες

Καταγγελίες εναντίον του καθηγητή γιατρού έκανε μια επιμελήτρια και μια ειδικευόμενη. Η επιμελήτρια υποστήριξε ότι αρχικά είχε ομαλή συνεργασία μαζί του, αλλά όταν πριν από 8-9 χρόνια διεκδίκησε και πήρε τη θέση που κατέχει εκείνος, άρχισε να την αποκαλεί με κοσμητικά επίθετα στους διαδρόμους της χειρουργικής κλινικής, χαρακτηρίζοντάς την «τραβ...λι», «φορτηγατζή», «κλείτορα». Παράλληλα, κατήγγειλε ότι την διέσυρε δημοσίως συστηματικά, ενώ χρησιμοποιούσε και χυδαίες χειρονομίες για να απαξιώνει ενώπιον ιατρών, φοιτητών, νοσηλευτών όσα πρόσωπα δεν του είναι αρεστά. Παράλληλα του καταλόγισε ότι απαξιώνει συχνά τους θεράποντες ιατρούς ενώπιον ασθενών και συνοδών, με υπαινιγμούς για την επιστημονική τους επάρκεια και την ορθότητα θεραπευτικών τους ενεργειών. Πρόσθεσε δε ότι υπήρξαν περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, με κατάχρηση εξουσίας στις ειδικευόμενες ιατρούς.

Η ειδικευόμενη, από την πλευρά της, καταγγέλλει με επιστολή προς τον διευθυντή της πως πριν από ενάμιση περίπου χρόνο ο πανεπιστημιακός γιατρός έκανε απαράδεκτη επίθεση εναντίον της μετά από μία εφημερία. Ο ιατρός υποστήριξε ότι η ειδικευόμενη δεν χορήγησε το φάρμακο που της είχε υποδείξει σε ασθενή, με συνέπεια να κινδυνεύσει η ζωή του και γι' αυτό της έκανε έντονες συστάσεις. Υποστήριξε ότι ενώ της είπε «ξύνεσαι με τον...» (συνάδελφό της στην εφημερία), εκείνη κατήγγειλε ψευδώς ότι της είπε «ξύνεις το... σου».

Επίσης, καταγγέλλει ότι λίγο καιρό αργότερα την παρενόχλησε σεξουαλικά. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι δεν την αποκαλούσε ποτέ με το όνομά της, αλλά με υποκοριστικά όπως «γιατρέσα», «μοντέλο» και άλλα παρόμοια, αλλά και με αισχρές εκφράσεις, όπως «καυ...τσα». Και όχι μόνο όταν ήταν μόνη της, αλλά και μπροστά σε γιατρούς, νοσηλευτές και ασθενείς.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι οι προφορικές χυδαιότητες μετατράπηκαν και σε σεξουαλικές ενέργειες.«Επωφελούμενος της απασχόλησής μου σε αλλαγή τραύματος ασθενών, μου θώπευε το μπράτσο», είπε στην κατάθεσή της, «ενώ στο χειρουργείο όταν κρατούσα τη λαπαροσκοπική κάμερα μου θώπευε το στήθος, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι δεν μπορούσα τις στιγμές αυτές να μετακινηθώ και να αντιδράσω». Σε άλλη περίπτωση, κατά την επίσκεψή της σε θαλάμους της κλινικής ανέφερε ότι «μου τράβηξε τον στηθόδεσμό μου κατά την έξοδο από θάλαμο».

Ο πανεπιστημιακός γιατρός, πάντως, προσέφυγε στο ΣτΕ, ζητώντας να ακυρωθεί η πειθαρχική ποινή, υποστηρίζοντας ότι οι καταγγελίες είναι αναληθείς και ότι δεν επιβεβαιώθηκαν από όσους κλήθηκαν να καταθέσουν στη σχετική ΕΔΕ.

Επίσης, υποστηρίζει ότι παραβιάστηκε η μυστικότητα της πειθαρχικής διαδικασίας, αφού στις αρμόδιες επιτροπές συμμετείχαν και επιπλέον μέλη πέραν των αρμοδίων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ γιατρός γιατρίνα νοσοκομείο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ