Διπλός σεισμός 5,1 Ρίχτερ στον Ευβοϊκό - iefimerida.gr

Διπλός σεισμός 5,1 Ρίχτερ στον Ευβοϊκό

σεισμός
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τρόμο μέσα στη νύχτα προκάλεσαν οι δύο σεισμικές δονήσεις με επίκεντρο τον βόρειο Ευβοϊκό Κόλπο, αναγκάζοντας τους κατοίκους σε Χαλκίδα και Μαλεσίνα να βγουν από τα σπίτια τους.

Συγκεκριμένα, διπλή ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο περιοχή 80 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας και 27 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαλκίδας, σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Καθησυχαστικός ο Ευθύμιος Λέκκας

Μετά τις δύο σεισμικές δονήσεις ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, σε δηλώσεις του εμφανίστηκε καθησυχαστικός, εξηγώντας: «Είναι παρήγορο ότι έγιναν οι πολλαπλές σεισμικές δονήσεις, καθώς εκτονώνεται το φαινόμενο και δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με έναν μεγάλο κύριο σεισμό». Πάντως, ο καθηγητής Λέκκας σε νεότερες δηλώσεις του το πρωί είπε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο ενεργοποίησης του γνωστού ρήγματος της Αταλάντης που είχε δώσει τον μεγάλο σεισμό του 1894, καθώς, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, σε 700 με 800 χρόνια μπορεί να δώσει έναν τέτοιο μεγάλο σεισμό.

Τσελέντης: Ισως και να μην είναι ο κύριος σεισμός

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Ακης Τσελέντης, μιλώντας στον Βήμα FM, υποστήριξε πως κρατάει επιφυλάξεις για το εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό και γι' αυτό ζήτησε την προσοχή όλων.

Δεν αποκλείει έναν νέο μεγαλύτερο σεισμό από την περιοχή του Ευβοϊκού Κόλπου, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού ινστιτούτου Άκης Τσελέντης όπως δήλωσε σήμερα το πρωί. Ο κόσμος πρέπει να προσέχει, σημείωσε, γιατί η περιοχή που έδωσε τις δύο δονήσεις τα ξημερώματα είναι μεγάλη είναι μεγάλης σεισμικότητας. Πάντως ο κ.Τσελέντης διευκρίνισε ότι το επίκεντρο του σεισμού δεν προέρχεται από το ρήγμα της Αταλάντης, είναι πολύ κοντά σ' αυτό όμως. Εκτίμησε, επίσης, ότι σεισμοί σαν τους σημερινούς δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν το ρήγμα της Αταλάντης.

Δρακάτος: Το επίκεντρο των σεισμών δεν βρίσκεται στο ρήγμα της Αταλάντης

Την άποψη ότι το επίκεντρο των σημερινών σεισμών δεν βρίσκεται στο ρήγμα της Αταλάντης αλλά λίγο νοτιότερα και κοντά σε αυτό, διατύπωσε και ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ιστιτούτου, Γιώργος Δρακάτος.

Η πρώτη δόνηση έγινε στη 01:05 τα ξημερώματα της Δευτέρας προς την Τρίτη.

Τέσσερα λεπτά αργότερα στη 01:09 σημειώθηκε και δεύτερη σεισμική δόνηση ιδίου μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ επίσης από τον ίδιο εστιακό χώρο στην περιοχή της Εύβοιας. Η διπλή ισχυρή σεισμική δόνηση που αναστάτωσε την Αττική και τους όμορους νομούς της Εύβοιας και της Βοιωτίας καθώς και την περιοχή της Φθιώτιδας είχε πολύ μικρό εστιακό βάθος όπως αναφέρουν οι σεισμολόγοι οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου και μέχρι στιγμής εμφανίζονται καθησυχαστικοί.

Τις δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις ακολούθησαν μικρότερες δονήσεις μεγέθους λίγο πάνω από τους 3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του καθηγητή Γεωλογίας Ευθύμιου Λέκκα στο Twitter ο σεισμός προέρχεται από το νότιο τμήμα του ρήγματος της Αταλάντης. Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και στους νομούς Βοιωτίας, Εύβοιας και Φθιώτιδας. Ειδικότερα στην περιοχή της Λαμίας επικράτησε αναστάτωση καθώς το επίκεντρο της διπλής ισχυρής σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε στο βόρειο Ευβοϊκό και στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Μαλεσίνας του νομού Φθιώτιδας και του Προκοπίου στο γειτονικό νομό της Εύβοιας.

Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές

Μέχρι στιγμής σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία μονάδες της οποίας έχουν τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές.

Αγνωστο αν ενεργοποιήθηκε το ρήγμα της Αταλάντης

Στο γνωστό ρήγμα της Αταλάντης εντοπίζεται η διπλή σεισμική δραστηριότητα που αναστάτωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας καθώς επίσης τους νομούς Βοιωτίας Φθιώτιδας, Ευβοίας ενώ ταρακούνησε περιοχές της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου.

Το μέγεθος των δυο σεισμών σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ήταν 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και εκδηλώθηκαν ο ένας από τον άλλο με χρονική απόκλιση μόλις τεσσάρων λεπτών. Στη 01:05 ο πρώτος και στη 01:09 τα ξημερώματα της Τρίτης ο δεύτερος.

Όπως έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας, το επίκεντρο της διπλής ισχυρής σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε στο νότιο τμήμα του βορείου Ευβοϊκού στη νότια προέκταση του ρήγματος της Αταλάντης. Συμπλήρωσε δε σε δηλώσεις του ότι η διπλή σεισμική δραστηριότητα προήλθε από υποθαλάσσιο ρήγμα του οποίου οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τις ακριβείς διαστάσεις και γι’ αυτόν τον λόγο παρακολουθούν επισταμένα το φαινόμενο.

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους η εξέλιξη των διπλών σεισμών δεν προκαλεί σοβαρή ανησυχία καθώς το φαινόμενο αυτό έχει παρατηρηθεί και πάλι ενώ οι επιστήμονες θεωρούν θετική τη σεισμική ακολουθία με τους αρκετούς μικρούς μετασεισμούς που είναι σημάδι εκτόνωσης της σεισμικής δραστηριότητας.

Από τις δύο σεισμικές δονήσεις με επίκεντρο περιοχή 80 χιλιόμετρα βόρειο βορειοδυτικά της Αθήνας και 27 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαλκίδας δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα ή ζημιές. Παραταύτα η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρέθηκε σε ετοιμότητα προκειμένου να παράσχει βοήθεια όπου κρινόταν αναγκαίο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ