Η Λίνα Μενδώνη ξεδιπλώνει τη μνήμη της Αθήνας - iefimerida.gr

Η Λίνα Μενδώνη ξεδιπλώνει τη μνήμη της Αθήνας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με μία άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία της Λίνας Μενδώνη για τη μνήμη και το πολιτιστικό τοπίο της Αθήνας συνεχίζεται η σειρά ομιλιών στο Ιδρυμα Κατακουζηνού, που πραγματοποιεί η CF COMPANY, μετά την πρώτη ομιλία του Δημήτρη Ρηγόπουλου για την Αθήνα του 2021.

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού θα μιλήσει την Τετάταρτη 19 Νοεμβρίου στο Ιδρυμα Κατακουζηνού (Αμαλίας 4, Σύνταγμα) για τη μοναδική συνύπαρξη του παρελθόντος της Αθήνας με το παρόν.


Τα διακριτά σημεία αναφοράς μιας πόλης, δηλαδή τα κάθε λογής φυσικά και ανθρωπογενή τοπόσημά της, είναι τα στοιχεία εκείνα που στο σύνολό τους διαμορφώνουν το αστικό τοπίο. Προσδιορίζουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του. Αναδεικνύουν τη μοναδικότητα της ταυτότητάς του. Εν τέλει, καθορίζουν, σε πολύ μεγάλο βαθμό, τη θελκτικότητά του.

Ταυτόχρονα, ως βασικά σημεία αναφοράς είναι άμεσα και άρρηκτα συνδεμένα με τη ζωή της πόλης, τους ανθρώπους που την βιώνουν, την ιστορία της, τις ατομικές και συλλογικές μνήμες και την εξέλιξή της στον χώρο και στον χρόνο. Αυτό ισχύει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό για τις σύγχρονες μεγαλουπόλεις και ιδιαίτερα εκείνες, όπως η Αθήνα, που έχουν αναπτυχθεί και επεκταθεί άναρχα, με περιορισμένο ή ατελή πολεοδομικό σχεδιασμό και ασαφή ή ανύπαρκτη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία.

Σε λίγες πόλεις, όπως στην Αθήνα, το ιστορικό παρελθόν είναι τόσο πλούσιο και η σχέση του με το παρόν, με τις ανάγκες και τα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας, παρουσιάζει τόσες δυσκολίες και προκλήσεις, αλλά και δυνατότητες και ευκαιρίες γόνιμης και επωφελούς συνύπαρξης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό με προκράτηση θέσης. Κρατήσεις θέσεων μπορούν να γίνονται τηλεφωνικά στο τηλέφωνο 2109229467, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι.

* Στην πρώτη φωτογραφία βλέπουμε την πρόταση της CF COMPANY για την πλατεία Ομονοίας, στο πλαίσιο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού Rethink Athens (2012).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ