«Πεθαίνει» τα μεσάνυχτα το ρομπότ Philae – Εμεινε από μπαταρία - iefimerida.gr

«Πεθαίνει» τα μεσάνυχτα το ρομπότ Philae – Εμεινε από μπαταρία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν άντεξε από μπαταρίες, έμεινε από ενέργεια και το ρομπότ Philae (Φίλαι) αναμένεται να «πεθάνει» περίπου τα μεσάνυχτα, όταν θα τελειώσει η ποσότητα ενέργειας που διαθέτει.

Το Φίλαι λειτουργεί με μια μπαταρία διάρκειας περίπου 60 ωρών, ενώ οι ηλιακοί του συλλέκτες που την τροφοδοτούν δεν λειτουργούν παρά ελάχιστα διότι το μικρό ρομπότ βρίσκεται στη σκιά, ανάμεσα σε απόκρημνα βράχια στην καρδιά του κομήτη, όπου προσεδαφίστηκε.

«Πιστεύουμε ότι το ρομπότ πρόκειται να σβήσει περίπου τα μεσάνυχτα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φιλίπ Γκοντόν, ο επικεφαλής του προγράμματος Rosetta στο CNES (Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Ερευνών) της Τουλούζης.

Το Φίλαι θα εισέλθει κατόπιν σε κατάσταση αναμονής. Ωστόσο οι επιστήμονες δεν απογοητεύονται - τουναντίον:

«Τα αποτελέσματα του Φίλαι είναι εκπληκτικά», τόνισε ο Μαρκ Πιρσέρ, διευθυντής του CNES και διαβεβαίωσε ότι «το 80% της αποστολής του έχει εκτελεστεί».

Το μικρό ρομπότ κατάφερε να προσεδαφιστεί στον πυρήνα του κομήτη Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο την περασμένη Τετάρτη, σε απόσταση που ξεπερνά τα 500 εκατ. χιλιόμετρα από τη Γη.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ