MarketWatch: Η ανάπτυξη της Ελλάδας έκανε τη Γερμανία να ντρέπεται - iefimerida.gr

MarketWatch: Η ανάπτυξη της Ελλάδας έκανε τη Γερμανία να ντρέπεται

eu_growth
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα στοιχεία της Eurostat για την ανάπτυξη της Ελλάδας, έκαναν τον Αντώνη Σαμαρά να βγάλει πανηγυρικό διάγγελμα, αλλά και ξένα ΜΜΕ να παραληρούν. Η αμερικανική ιστοσελίδα MarketWatch, σε ένα αποθεωτικό άρθρο της, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έκανε την Γερμανία να νιώσει ντροπή.

Χρειάστηκαν 6 χρόνια για να ξεφύγει η Ελλάδα από την ύφεση, αλλά, όταν τελικά τα κατάφερε, το έκανε με στυλ αναφέρει η MarketWatch που σημειώνει ότι η χώρα μας πέτυχε 0.7% ανάπτυξη στο τελευταίο τετράμηνο του έτους. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση όλων των χωρών της ευρωζώνης, ξεπερνώντας ακόμη και την υπερδύναμη της Γερμανίας η οποία, στην πραγματικότητα, μόλις που απέφυγε την ύφεση. «Ψυχολογικά είναι ένα σημαντικό γεγονός και οι αισιόδοκοι το βλέπουν ως ένα σημείο καμπής για την ελληνική οικονομία και πως τώρα υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ» λέει ο διευθυντής της Spiro Sovereign Strategy στην αμερικανική ιστοσελίδα και προσθέτει: «Η κυβέρνηση μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να δείξει ότι οι μεταρρυθμίσεις πέτυχαν ώστε να προσπαθήσει να διαπραγματευθεί μια καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα χρεοκοπίας».

Σύμφωνα με την MarketWatch ο Αντώνης Σαμαράς δεν είναι ο μόνος που πιθανόν χρησιμοποιήσει τα στοιχεία της Eurostat, ως απόδειξη ότι η οικονομική «δίαιτα» της χώρας στέφθηκε με επιτυχία.
«Η Γερμανία, υπέρμαχος των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων και της λιτότητας, είναι επίσης πιθανό να υποστηρίξει ότι οι ελληνικές προσπάθειες δεν ήταν μάταιες», τονίζει η ιστοσελίδα.
Πάντως, σύμφωνα με το MarketWatch, αυτό κάνει ακόμη λιγότερο πιθανό το ενδεχόμενο η Γερμανία να υποστηρίξει οποιαδήποτε μεγάλης κλίμακας δημοσιονομική τόνωση.
Ωστόσο, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι «έπειτα από έξι χρόνια οικονομικής κρίσης, δύο προγράμματα διάσωσης και την επιβολή αντιλαϊκών μέτρων, η Ελλάδα δεν έχει βγει ακόμη από το δάσος: Η ανεργία είναι κολλημένη στο 25% και τα αντίστοιχα ποσοστά μεταξύ των νέων είναι σε ακόμη χειρότερο επίπεδο, την ώρα που το δημόσιο χρέος παραμένει ένα μείζον πρόβλημα».

Εξο ου και – όπως αναφέρει η ιστοσελίδα – οι επενδυτές στις αγορές δεν πανηγύρισαν ιδιαίτερα με την έκδοση ελληνικών ομολόγων. «Εχει ακόμη πολύ δρόμο η Ελλάδα μέχρι να επιστρέψει τα προ κρίσης επίπεδα» καταλήγει το άρθρο.

Οι τρείς μεγάλες εφημερίδες των ΗΠΑ για την ανάπτυξη στην Ελλάδα

Με ιδιαίτερα κολακευτικές αναφορές στην Ελλάδα υποδέχθηκαν τα στοιχεία της Eurostat και άλλα μεγάλα ΜΜΕ των ΗΠΑ.

Η «Νιου Γιορκ Τάιμς», αναφέρει ότι «στην Ελλάδα, όπου η οικονομία έχει καταστραφεί από μια πενταετή ύφεση, η ανάπτυξη αυξήθηκε κατά 0,7%. Η χώρα φέτος επέστρεψε στο δανεισμό από τις χρηματοπιστωτικές αγορές και έχει αισθητά βελτιώσει τις δημοσιονομικές επιδόσεις της».

Επίσης, επισημαίνει ότι «η οικονομία της ευρωζώνης βελτιώθηκε ελαφρά από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ένα από τα «φωτεινά σημεία στον ορίζοντα» που υπάρχουν στην έκθεση (της Eurostat) είναι η περίπτωση της Ελλάδας.

Η «Ουάσιγκτον Ποστ», σε ανταπόκριση από το Λονδίνο, ξεχωρίζει την «έξοδο της Ελλάδας από την ύφεση», προσθέτοντας ότι η οικονομία της ευρωζώνης «έχει αποτύχει» να πάρει οποιαδήποτε πραγματική δυναμική, παρά την «καλή είδηση», όπως τονίζεται, ότι η Ελλάδα «θεραπεύει την παράλυση» που της προκάλεσε η εξαετής ύφεση.

Με βάση τη δημοσιοποίηση των στατιστικών στοιχείων για τις 18 χώρες-μέλη της ευρωζώνης, τονίζεται ότι «ίσως, το πιο βαρυσήμαντο στοιχείο είναι ότι η Ελλάδα εξήλθε από την ύφεση, για πρώτη φορά σε έξι χρόνια».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η Ελλάδα είναι σήμερα μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην ευρωζώνη, έχοντας σημειώσει ανάπτυξη σε κάθε περίοδο του τρέχοντος έτους».

Η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», σε ανταπόκριση από την Αθήνα, αναφέρεται στο ίδιο θέμα, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα επέστρεψε στην ανάπτυξη, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σημειώνοντας το τέλος σε μια από τις πιο απότομες και μεγαλύτερες οικονομικές συσπάσεις στη μεταπολεμική ευρωπαϊκή ιστορία». Όπως αναφέρεται, για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας συνέτεινε σε «μεγάλο βαθμό» η αύξηση του τουρισμού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ