Θρίλερ με την μπαταρία του Philae -Ισως να μη διαρκέσει μέχρι την Κυριακή [εικόνες] - iefimerida.gr

Θρίλερ με την μπαταρία του Philae -Ισως να μη διαρκέσει μέχρι την Κυριακή [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επειτα από την ιστορική, αλλά περιπετειώδη προσγείωσή του στον κομήτη Τσούρι, το ρομπότ Philae είναι τώρα σταθερό και στέλνει φωτογραφίες, ωστόσο είναι διάχυτη η ανησυχία για το πόση «ζωή» του απομένει.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το βρετανικό BBC, το Philae αναπήδησε δύο φορές πριν τελικά εγκατασταθεί στη σκιά ενός βράχου, θέση που απέχει περίπου 1 χλμ. από τη θέση-στόχο. «Το ρομπότ μπορεί να είναι κάπου στο χείλος του κρατήρα, κάτι το οποίο ίσως μπορεί να εξηγεί αυτό τον περίεργο... προσανατολισμό που έχετε δει στις εικόνες», εξηγεί στο BBC ο επικεφαλής της ομάδας εδάφους Stephan Ulamec.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να συναντήσει προβλήματα στην τροφοδοσία του, καθώς δεν θα έχει αρκετό ηλιακό φως για φορτίζονται οι μπαταρίες του.

Θρίλερ με την μπαταρία του Philae -Ισως να μη διαρκέσει μέχρι την Κυριακή [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Το «κλειδί», όπως αναφέρουν οι ερευνητές στο βρετανικό δίκτυο, είναι οι συνθήκες φωτισμού. Το Philae, στη θέση που βρίσκεται τώρα, φωτίζεται για 1,5 ώρα από τον ήλιο κατά τη διάρκεια της 12ωρης περιστροφή του κομήτη Τσούρι. Αυτό όμως, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, δεν είναι αρκετό. Υπενθυμίζεται ότι όταν το ρομπότ αποκολλήθηκε από το Rosetta είχε μπαταρία για κάτι περισσότερο από 60 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι το Philae θα λειτουργεί μέχρι και το Σάββατο.

«Αυτή τη στιγμή εκτιμούμε ότι η μπαταρία φτάνει μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής ή το απόγευμα του Σαββάτου», δηλώνει από την πλευρά του ο Paolo Ferri, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) για τις εργασίες στο Darmstadt της Γερμανίας. Βέβαια, όπως διευκρινίζει, «αυτό εξαρτάται και από τη χρήση. Όσο πιο πολύ το χρησιμοποιούμε, τόσο λιγότερο χρόνο θα έχουμε στη διάθεσή μας».

Θρίλερ με την μπαταρία του Philae -Ισως να μη διαρκέσει μέχρι την Κυριακή [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Παράλληλα, πίσω στη Γη έχει ξεσπάσει και μία άλλη διαμάχη αναφορικά με τις φωτογραφίες που έχει δημοσιοποιήσει μέχρι στιγμής η ESA. Υπενθυμίζεται ότι είναι ασπρόμαυρες και δείχνουν τον κομήτη 67P από απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων. Ωστόσο, το Rosetta έχει στείλει εδώ και εβδομάδες έγχρωμες εικόνες από απόσταση μόλις 10 χιλιομέτρων. Ελήφθησαν με το όργανο OSIRIS, την κύρια κάμερα του σκάφους, η οποία προσφέρει πέντε φορές υψηλότερη ανάλυση απ' ό,τι οι κάμερες πλοήγησης.

Η αλήθεια είναι ότι σε πολλές διαστημικές αποστολές εφαρμόζεται εμπάργκο μερικών μηνών στη δημοσιοποίηση σημαντικών δεδομένων, τα οποία θέλουν να αξιοποιήσουν πρώτοι οι επιστήμονες που εργάστηκαν για την αποστολή. Η NASA, πάντως, δημοσιεύει άμεσα τις εικόνες από σημαντικές αποστολές, όπως το ρομπότ Curiosity στον Άρη. Πριν από την εκτόξευση του Rosetta, το 2004, είχε αποφασιστεί να εφαρμοστεί εξάμηνο εμπάργκο για τα δεδομένα των 11 οργάνων του σκάφους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ