Ερευνα: Ακούγεται ξανά η λέξη «αύξηση» στην αγορά εργασίας -Οι προβλέψεις για το 2015 - iefimerida.gr

Ερευνα: Ακούγεται ξανά η λέξη «αύξηση» στην αγορά εργασίας -Οι προβλέψεις για το 2015

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έπειτα από έξι χρόνια, κατά τα οποία η μόνιμη επωδός στο λεξιλόγιο των ελληνικών επιχειρήσεων ήταν «μείωση» και «απόλυση», αρχίζει να ακούγεται (δειλά-δειλά) η λέξη «αύξηση».

Αυτό καταγράφει η Ετήσια Έρευνα Μισθολογικών Αυξήσεων της Aon Hewitt, στην οποία μετείχαν 120 χώρες (μέσα στις οποίες και η Ελλάδα), και αναφέρει τις προβλέψεις για το πώς θα κινηθούν οι μισθοί το 2015. Για τις ανάγκες της έρευνας κλήθηκαν 80 ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε σημαντικούς παραγωγικούς κλάδους της ελληνικής αγοράς. Φαίνεται, λοιπόν, πως για το 2015 αναμένονται αυξήσεις αμοιβών κατά 2,1% χωρίς σημαντικές διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα διαφορετικά επίπεδα θέσεων ευθύνης των εργαζομένων.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες εταιρείες εξακολουθούν να παραμένουν διστακτικές στην αύξηση των παγίων εξόδων τους και στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε εναλλακτικές μορφές αμοιβών και παροχών. Για το 2014 καταγράφεται πραγματική μέση μισθολογική αύξηση 1,9%. Μεγαλύτερες αυξήσεις (2,2%) δόθηκαν στον τομέα των υπηρεσιών, ενώ ο κλάδος της βιομηχανίας ακολούθησε με αυξήσεις 2,1%, αλλά με προοπτική περαιτέρω ανόδου το 2015.

Όπως σημειώνει η «Καθημερινή», σημαντικό κομμάτι των συμμετεχόντων ανέφερε πως η λήψη προληπτικών μέτρων από τις επιχειρήσεις για άμβλυνση του κινδύνου που ενδεχομένως εγκυμονεί η ασάφεια της αγοράς δεν φαίνεται να αφορά τόσο πολύ στη μισθολογική πολιτική τους, τη στιγμή που το 82% των εταιρειών δεν προσβλέπει σε μειώσεις μισθών το 2015. Νέες προσλήψεις έχει πραγματοποιήσει ήδη το 81%, με το 63% να αναφέρει πως οι αποδοχές των νεοπροσλαμβανομένων θα ξεπερνούν το 2015 τα όρια του κατώτατου μισθού.
«Το μέλλον φαίνεται ευοίωνο, καθώς οι εταιρείες προσπερνούν μια δύσκολη συγκυρία, με αποτέλεσμα και οι εργαζόμενοι να προσδοκούν ένα καλύτερο μισθολογικό περιβάλλον», τονίζει ο σύμβουλος σε θέματα Αμοιβών της Aon Hewitt, Νικόλαος Μπαλούτσος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ έρευνα αύξηση μισθών επιχειρήσεις
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ