Ντόροθι Κινγκ: Ο Μέγας Αλέξανδρος ή ο Ηφαιστίωνας είναι ο ένοικος του τάφου στην Αμφίπολη [εικόνες] - iefimerida.gr

Ντόροθι Κινγκ: Ο Μέγας Αλέξανδρος ή ο Ηφαιστίωνας είναι ο ένοικος του τάφου στην Αμφίπολη [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Όπως έχει κάνει και τις προηγούμενες φορές, η διάσημη αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ, με το που έγιναν οι ανακοινώσεις για την εύρεση του νεκρού στον τύμβο Καστά, έκανε δημόσια τοποθέτηση για το ποιος μπορεί να είναι.

Με δύο απανωτές δημοσιεύσεις της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter, η κ. Κινγκ εκφράζει τον θαυμασμό της για τη συγκλονιστική ανακάλυψη, ενώ διερωτάται αν ο σκελετός ανήκει στην ίδια χρονική περίοδο με την κατασκευή του τάφου.

Ντόροθι Κινγκ: Ο Μέγας Αλέξανδρος ή ο Ηφαιστίωνας είναι ο ένοικος του τάφου στην Αμφίπολη [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Ιδιαίτερη σημασία έχουν αυτά που αναφέρει για την αποτέφρωση, αλλά και για τον ένοικο του τάφου, που είναι άλλωστε και το μέγα μυστήριο. Αναφέρει, λοιπόν, πως η αποτέφρωση ήταν ο κανόνας για την αρχαία Μακεδονία, φέρνει το παράδειγμα της Βεργίνας, αλλά ταυτόχρονα επισημαίνει ότι «ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι μόνο δύο πτώματα ταριχεύθηκαν προκειμένου να επιστρέψουν στην πατρίδα (σ.σ.: Μακεδονία): ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Ηφαιστίωνας».

Ντόροθι Κινγκ: Ο Μέγας Αλέξανδρος ή ο Ηφαιστίωνας είναι ο ένοικος του τάφου στην Αμφίπολη [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Το ενδιαφέρον της αρχαιολόγου προσελκύουν, επίσης, τα ευρήματα από τον διάκοσμο που βρέθηκε στον τάφο, για τον οποίο η ίδια σημειώνει ότι πιθανότατα πρόκειται για σαρκοφάγο, παρά για ένα «απλό κουτί με κόκαλα και τέφρα».

Ντόροθι Κινγκ: Ο Μέγας Αλέξανδρος ή ο Ηφαιστίωνας είναι ο ένοικος του τάφου στην Αμφίπολη [εικόνες] | iefimerida.gr 2


Η Ντόροθι Κινγκ λέει πως το γεγονός ότι βρέθηκαν οστά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο νεκρός να είχε καεί στην πυρά, καθώς, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η πυρά στην αρχαιότητα δεν είχε τα ίδια αποτελέσματα όπως σήμερα κατά την καύση των νεκρών, οπότε παρέμεναν ορισμένα οστά ακέραια». Και συμπληρώνει: «Μου φαίνεται περισσότερο σαν σαρκοφάγος, παρά σαν λάρνακα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ