Τα βιντεοπαιχνίδια κάνουν καλό: Τι θετικές επιδράσεις έχουν στον εγκέφαλο - iefimerida.gr

Τα βιντεοπαιχνίδια κάνουν καλό: Τι θετικές επιδράσεις έχουν στον εγκέφαλο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα βιντεοπαιχνίδια είναι ένα θέμα που απασχολεί τον κόσμο εδώ και 30 χρόνια και συχνά δαιμονοποιούνται, με τον ίδιο τρόπο που το rock and roll, η τηλεόραση, ή ακόμη και τα βιβλία αντιμετώπισαν παρόμοιες επικρίσεις στην εποχή τους.

Οι υποτιθέμενες αρνητικές επιπτώσεις, όπως ο εθισμός, η αυξημένη επιθετικότητα και διάφορες επιπτώσεις στην υγεία, όπως η παχυσαρκία και οι κακώσεις λόγω επαναλαμβανόμενης κίνησης τείνουν να παρουσιάζονται πολύ περισσότερο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης από τις θετικές.

Ωστόσο ο Μαρκ Γκρίφιθς, καθηγητής στο Nottingham Trent University, παρουσιάζοντας την έρευνα του στην Washington Post, αποδεικνύει ότι τελικά τα βιντεοπαιχνίδια έχουν μάλλον θετικές επιπτώσεις για τον εγκέφαλο.

Οπως επισημαίνει, τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικές και θεραπευτικές χρήσεις και να βελτιώσουν τους χρόνους αντίδρασης και τον συντονισμό χεριού-ματιού.

Για παράδειγμα, η έρευνα έχει δείξει ότι η χωρική ικανότητα απεικόνισης, όπως η νοητική περιστροφή και ο χειρισμός 2D και 3D αντικειμένων, βελτιώνεται με τα βιντεοπαιχνίδια.

Τους ισχυρισμούς του Γκρίφιθς έρχεται να συμπληρώσει μια μελέτη στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών από τον Βίκραθ Μπεντζάνκι και την ομάδα ερευνητών του. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα ότι τα βιντεοπαιχνίδια δράσης με γρήγορο ρυθμό και 3D shoot-em-up που δαιμονοποιούνται περισσότερο, εξασφαλίζουν βελτιωμένη απόδοση στην αντίληψη, τη προσοχή, και τη γνωστική λειτουργία των παικτών.

Σε μια σειρά πειραμάτων σε μικρούς αριθμούς παικτών (10 έως 14 άτομα σε κάθε ομάδα), οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι παίκτες με προηγούμενη εμπειρία σε βιντεοπαιχνίδια δράσης ήταν καλύτεροι σε πειράματα αντίληψης, όπως οι διακρίσεις μοτίβων, σε σχέση με τους παίκτες που είχαν λιγότερη εμπειρία.

Οπως εξηγεί ο Γκρίφιθς, σε ένα εκπαιδευτικό πλαίσιο, τα βιντεοπαιχνίδια μπορεί να είναι διασκεδαστικά και ενδιαφέροντα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ευκολότερο να διατηρήσουν την αμέριστη προσοχή του μαθητή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Λόγω του ενθουσιασμού, τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν επίσης να είναι ένα πιο ελκυστικός τρόπο της μάθησης σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους.

Τα βιντεοπαιχνίδια έχουν έφεση που διασχίζει πολλά δημογραφικά όρια, όπως η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα, ή το μορφωτικό επίπεδο. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στον καθορισμό των στόχων του ατόμου, την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και να διατηρήσουν ένα αρχείο συμπεριφοριστικής αλλαγής.

Η διαδραστικότητα που απαιτούν μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην μάθηση, διεγείροντας την περιέργεια του ατόμου για μάθηση. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να αναπτύξουν τις μεταβιβάσιμες δεξιότητες, την πρακτική πρόκληση ή τις έκτακτες δραστηριότητες, όπως οι προσομοιωτές πτήσης, ή προσομοίωση εργασιών.

Επειδή τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να είναι τόσο ελκυστικά, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν θεραπευτικά. Για παράδειγμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μορφή φυσιοθεραπείας καθώς και σε πιο καινοτόμα περιβάλλοντα. Για παράδειγμα, μια σειρά από μελέτες έχουν δείξει ότι όταν τα παιδιά παίζουν βιντεοπαιχνίδια μετά από χημειοθεραπεία, χρειάζονται πολύ λιγότερα παυσίπονα από το κανονικό.

Τα βιντεοπαιχνίδια έχουν μεγάλες εκπαιδευτικές δυνατότητες εκτός από την ψυχαγωγική αξία τους. Αγώνες που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να αντιμετωπίσει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα ή να διδάξουν μια συγκεκριμένη δεξιότητα, ήταν πολύ επιτυχημένη, ακριβώς επειδή κινήτρων, τη συμμετοχή, διαδραστική, και να παρέχουν ανταμοιβές και ενίσχυση για τη βελτίωση της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ