Η αλήθεια για τα «ύποπτα προς χειραγώγηση παιχνίδια» -Πώς λειτουργεί το σύστημα - iefimerida.gr

Η αλήθεια για τα «ύποπτα προς χειραγώγηση παιχνίδια» -Πώς λειτουργεί το σύστημα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μέσα σε τρεις εβδομάδες, σε δύο παιχνίδια της Σούπερ Λίγκας μπήκε η «ταμπέλα» του ύποπτου αγώνα προς χειραγώγηση. Η αναπαραγωγή μιας είδησης, χωρίς να διευκρινίζεται κάτω από ποιες συνθήκες γίνεται η έρευνα, δηλητηριάζει το ελληνικό ποδόσφαιρο και όχι μόνο! Κάπου εδώ πιάνει δουλειά η Federbet...

Τα τελευταία τρία χρόνια, ο τίτλος σε μια είδηση «Υποψίες για χειραγωγημένο ματς στη Σούπερ Λιγκ» έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του όλο και πιο συχνά. Η πηγή της είδησης αυτής δεν προέρχεται από τις δηλώσεις κάποιου προέδρου, ποδοσφαιριστή ή παράγοντα ποδοσφαιρικής ομάδας αλλά από την Federbet, η οποία έχει ξεκινήσει έναν πόλεμο κατά των στημένων αγώνων στον αθλητισμό.

Η Federbet είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα στις Βρυξέλλες και δρα τα τελευταία χρόνια κατά του φαινομένου στον παγκόσμιο αθλητισμό. Ιδρύθηκε το 2010 από ανθρώπους, οι οποίοι είχαν στο βιογραφικό τους μεγάλες καριέρες σε στοιχηματικές εταιρείες και γνώριζαν πολύ καλά πρόσωπα και καταστάσεις.

Μάχονται για την καταπολέμηση της χειραγώγησης και αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς ωστόσο οι δύο κορυφαίες ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες, FIFA και UEFA εξακολουθούν να αρνούνται διακριτικά, οποιαδήποτε άμεση συνεργασία με τον οργανισμό. Όπως φυσικά και πολλές από τις ομοσπονδίες χωρών εκτός από την ισπανική. Τόσο η FIFA όσο και η UEFA αποδέχονται μόνο τις εκθέσεις της Sportradar, η οποία αποτελεί βέβαια κύρια πηγή πληροφοριών της Federbet.

Ποιος είναι ο λόγος

Ψάχνοντας να βρει κάποιος την αιτία της μη άμεσης συνεργασίας, δεν θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα. Η Federbet λειτουργεί καθαρά και μόνο βάσει αριθμών. Τι σημαίνει αυτό;Έχοντας πρόσβαση σε κάποιες μεγάλες στοιχηματικές εταιρείες και σε εργαλεία τα οποία παρουσιάζουν σε real time την διακύμανση των αποδόσεων (Sportradar), κρίνουν ανάλογα με την κίνηση των τιμών. Ανώτατα στελέχη του οργανισμού παρομοιάζουν τις αποδόσεις με τις μετοχές. Ισχυρίζονται ότι εκτός από τα διεθνή χρηματιστήρια, υπάρχουν και τα χρηματιστήρια των αποδόσεων. Όπως βουλιάζουν ή παίρνουν υπεραξία κάποιες μετοχές, έτσι πέφτουν και οι αποδόσεις. Και φυσικά όταν πέφτουν, υπάρχει δόλος!

Πόσο ασφαλές βέβαια μπορεί να είναι ένα τέτοιο συμπέρασμα;Η πτώση μιας απόδοσης σύμφωνα με την Federbet οδηγεί σε ενδεχόμενη χειραγώγηση χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση ο οργανισμός να δώσει περισσότερα στοιχεία. Κάποιες στοιχηματικές εταιρείες, οι οποίες συνεργάζονται με τον οργανισμό, δίνουν κατά καιρούς περισσότερα στοιχεία. Πρόσφατα, κορυφαία στοιχηματική εταιρεία,ανέφερε στην έκθεσή της ότι δέχθηκε μεγάλο ποντάρισμα σε μια αναμέτρηση της 2ης κατηγορίας της Σουηδίας ώστε να έχει συνολικά περισσότερα από 3,5 γκολ και ενώ το ματς ήταν ήδη σε εξέλιξη χωρίς σκορ. Αυτόματα οι αριθμοί «βούλιαξαν» και η Federbet στιγμάτισε δύο ομάδες, 22 ποδοσφαιριστές και μια ολόκληρη κατηγορία. Ακόμη και αν οι ισχυρισμοί είναι σωστοί, η κάθε υπόθεση δεν είναι σωστά δεμένη.

Οι φάκελοι φτάνουν στις ομοσπονδίες

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, φτάνουν στις ομοσπονδίες κάθε χώρας φάκελοι με τα «ύποπτα προς χειραγώγηση παιχνίδια». Από εκεί και πέρα είναι καθαρά στη δικαιοδοσία της κάθε ομοσπονδίας να ψάξει περισσότερο στην υπόθεση. Στην Ελλάδα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, έχουν φτάσει δύο φάκελοι για ύποπτα παιχνίδια. Κοινός παρανομαστής και των δύο αναμετρήσεων τα πολλά γκολ και η νίκη του φαβορί με πολλά τέρματα διαφορά. Σύνηθες θα ισχυριστεί κάποιος, όχι όμως και οι άνθρωποι της Federbet.

Πώς λειτουργεί

Κάθε πρωτάθλημα έχει τα δικά του bet limits. Αν ένα παιχνίδι σε κάποια διοργάνωση παίρνει κατά μέσο όρο στη σεζόν συνολικά πονταρίσματα ύψους 200,000 ευρώ και ξαφνικά κάποιος ποντάρει 100,000 σε ένα σημείο του αγώνα, τότε αυτόματα χτυπάει alert στα συστήματα της Federbet και το ματς χαρακτηρίζεται «ύποπτο προς χειραγώγηση». Λογικό; Όχι, αλλά ίσως να μην είναι και εντελώς λανθασμένο. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να ισχυριστεί ότι είχε κάθε δικαίωμα να ποντάρει ένα συγκεκριμένο σημείο. Άλλωστε η έρευνα της Federbet σταματά, εκεί που παύουν να έχουν πρόσβαση οι αριθμοί...

Πάντα υπέρ των εταιρειών

Φυσικά δεν θα βγει ποτέ στην επιφάνεια ένα ματς «ύποπτο προς χειραγώγηση» όπου το φαβορί δεν επικράτησε. Το γιατί το καταλαβαίνει ο οποιοσδήποτε. Από την στιγμή που η Federbet συνεργάζεται με τις στοιχηματικές εταιρείες, οι τελευταίες στέλνουν σήματα «κινδύνου» κάθε φορά που χάνουν και όχι φυσικά κάθε φορά που χάνουν οι παίκτες.

Κινήσεις «προστασίας»

Μια στοιχηματική εταιρεία έχει κάθε δικαίωμα να προστατευθεί από οποιοδήποτε μεγάλο ποντάρισμα. Επειδή δεν μπορεί όμως να «κλειδώσει» κάποιον παίκτη κινείται στην άλλη πλευρά. Μόλις παρατηρήσει ότι δέχεται μεγάλο ποσό σε κάποιο ποντάρισμα, το οποίο ενδεχομένως να στοιχίσει χιλιάδες ευρώ, ρίχνει την απόδοση προκειμένου να αποτρέψει κι άλλους παίκτες να ποντάρουν στο ίδιο σημείο. Αυτή η τιμή που βουλιάζει είναι σύμφωνα με την Federbet ύποπτη, όμως κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει από τι πραγματικά προήλθε.

Στην Ελλάδα φωνάζουν για τα φαβορί

Τα ελληνικά παιχνίδια που συχνά-πυκνά βρίσκονται μέσα στη λίστα της Federbet έχουν ένα μεγάλο φαβορί. Άλλες φορές θα είναι ως γηπεδούχος ο ΠΑΟΚ, άλλες φορές ο Ολυμπιακός ή ακόμη και κάποια χαμηλότερης δυναμικότητας ομάδα, η οποία έτυχε να είναι μεγάλο φαβορί βάσει αποδόσεων σε μια συγκεκριμένη αναμέτρηση. Αν το φαβορί αυτό επιβεβαιωθεί, τότε ο χαρακτηρισμός «ύποπτο ματς προς χειραγώγηση» βγαίνει σε χρόνο dt, όμως στο αντίθετο τελικό αποτέλεσμα όπου και τα λεφτά των παικτών χάθηκαν, δεν συνέβη ποτέ τίποτα...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ