Οι χειραψίες της αμηχανίας -Οταν οι ηγέτες δεν θέλουν να βλέπουν ο ένας τον άλλο [εικόνες] - iefimerida.gr

Οι χειραψίες της αμηχανίας -Οταν οι ηγέτες δεν θέλουν να βλέπουν ο ένας τον άλλο [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία χειραψία, ένα χαμόγελο, το βλέμμα στην κάμερα. Ακούγεται απλό, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο για τους πολιτικούς ηγέτες να ακολουθήσουν αυτά τα τρία βήματα. Ιδιαίτερα, όταν απέναντί τους έχουν κάποιον με τον οποίο τους χωρίζει ένα χάσμα, σε σοβαρά ζητήματα.

Οι χειραψίες της αμηχανίας -Οταν οι ηγέτες δεν θέλουν να βλέπουν ο ένας τον άλλο [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Σαν αυτό που συνέβη με τον πρόεδρο της Κίνας, Ξι Ζινπινγκ και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε. Οι δύο τους συναντήθηκαν τη Δευτέρα, για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια. Οι σχέσεις των δύο χωρών δεν είναι στην καλύτερη φάση τους. Κάτι που φάνηκε και από τη χειραψία των δύο ηγετών.



Σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι οι μόνοι στον κόσμο που δεν έχουν καταφέρει να κρύψουν την αμηχανία τους μπροστά στις κάμερες, όπως δείχνει και το φωτογραφικό αφιέρωμα του BBC.

Οι χειραψίες της αμηχανίας -Οταν οι ηγέτες δεν θέλουν να βλέπουν ο ένας τον άλλο [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντιμίρ Πούτιν

Είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Από τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ και του Ρώσου ομολόγου του, στη σύσκεψη των G20, στις 5 Σεπτεμβρίου του 2013 στην Αγία Πετρούπολη.

Με τους δύο ηγέτες να έχουν σοβαρές διαφορές στον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος της Συρίας, αλλά και το θέμα του Εντουαρντ Σνόουντεν να έχει ήδη προκύψει, Πούτιν και Ομπάμα δεν αντάλλαξαν ούτε βλέμμα.

Οι χειραψίες της αμηχανίας -Οταν οι ηγέτες δεν θέλουν να βλέπουν ο ένας τον άλλο [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Φρανσουά Ολάντ και Χασάν Ρουχανί

Στη σύσκεψη του ΟΗΕ, στις 23 Σεπτεμβρίου του 2014 στη Νέα Υόρκη, ήταν εμφανές ότι ο Γάλλος πρόεδρος ένιωθε πολύ άβολα δίπλα στον Ιρανό ομόλογό του. Αυτό που τους «χώριζε», οι συζητήσεις για τα πυρηνικά του Ιράν.

Οι χειραψίες της αμηχανίας -Οταν οι ηγέτες δεν θέλουν να βλέπουν ο ένας τον άλλο [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Ανγκελα Μέρκελ και Βλαντιμίρ Πούτιν

Εν μέσω της ουκρανικής κρίσης, συναντήθηκαν στην πόλη Ντοβίλ, στις 6 Ιουνίου φέτος. Η χειραψία της Μέρκελ ήταν γεμάτη νόημα, ή όπως ένας αναλυτής το χαρακτήρισε, η Καγκελάριος «μαστίγωσε» με το βλέμμα της τον Πούτιν.

Οι χειραψίες της αμηχανίας -Οταν οι ηγέτες δεν θέλουν να βλέπουν ο ένας τον άλλο [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Πρίγκιπας Κάρολος και Ρόμπερτ Μουγκάμπε

Ο πρίγκιπας Κάρολος δέχθηκε αρκετή κριτική όταν στις 8 Απριλίου του 2005, αντάλλαξε χειραψία με τον πρόεδρο της Ζιμπάμπουε, στο Βατικανό. Ο τελευταίος, είχε παρακάμψει την ταξιδιωτική απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να παραβρεθεί στην κηδεία του Πάπα.

Οι χειραψίες της αμηχανίας -Οταν οι ηγέτες δεν θέλουν να βλέπουν ο ένας τον άλλο [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Τζορτζ Μπους και Γκόρντον Μπράουν

Δεν ήταν ακριβώς χειραψία. Ηταν μία στιγμή αμηχανίας ανάμεσα στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ και τον τότε πρωθυπουργό της Βρετανίας, στη συνάντησή τους στη Βόρεια Ιρλανδία, στις 16 Ιουνίου του 2008.

Οι χειραψίες της αμηχανίας -Οταν οι ηγέτες δεν θέλουν να βλέπουν ο ένας τον άλλο [εικόνες] | iefimerida.gr 6

Τόνι Αμποτ και Σίνζο Αμπε

Υπάρχει βέβαια και ο τρόπος να αποφευχθούν αυτές οι αμήχανες στιγμές. Αυτό έδειξαν ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας και ο Ιάπωνας ομόλογός του, ποζάροντας δίπλα σε ένα τεράστιο λάστιχο, στις 9 Ιουλίου του 2014.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ