Βουλευτές εναντίον Χρήστου Γιάνναρη για την κατάσταση στην Υγεία - iefimerida.gr

Βουλευτές εναντίον Χρήστου Γιάνναρη για την κατάσταση στην Υγεία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από την ημέρα που ανέλαβε ο Μεσσήνιος «επιστήθιος φίλος» του Πρωθυπουργού Χρήστος Γιάνναρης τη θέση του Προέδρου στην Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) αγορά, γιατροί και ασθενείς στενάζουν κάτω από το «ζυγό» του. Τα προβλήματα πολλά και ενώ όλοι φωνάζουν για τα τρανταχτά λάθη του ο ίδιος παραμένει αμετακίνητος και συνεχίζει.


Οι διαγωνισμοί φαρμάκων παραμένουν με μονοπωλιακή κατάσταση, οι νεφροπαθείς κινδυνεύουν από τα «χαλασμένα» φίλτρα που προμηθεύονται τα νοσοκομεία, οι διαγωνισμοί για το μοριακό έλεγχο του αίματος ακόμα παραμένουν σε εκκρεμότητα, ενώ από την άλλη ο κ. Γιάνναρης προσπαθεί μετά μανίας να ρίξει στους διαγωνισμούς ό,τι απαγορεύεται, όπως για παράδειγμα τα βιο-ομοειδή φάρμακα.

Βόμβα Χαϊκάλη για το ΕΠΥ1

Στη συνεδρίαση του διορισμού των νέων Διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Παύλος Χαϊκάλης ρίχνει την πρώτη βόμβα σε βάρος του Χρήστου Γιάνναρη, ζητώντας από τον τότε Υπουργό Υγείας εξηγήσεις για τη μονοδιάστατη πολιτική της χαμηλότερης τιμής ως μόνου κριτηρίου επιλογής προμηθευτή στα φάρμακα και ρωτάει αν ισχύει το γεγονός, ότι ο μοναδικός και αποκλειστικός προμηθευτής που κέρδισε στον διαγωνισμό ΕΠΥ1 δεν είχε να παραδώσει εμπόρευμα στα νοσοκομεία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την διακινδύνευση της υγείας των ασθενών.

Νεφροπαθείς με χαλασμένα φίλτρα
Ένας ακόμα τομέας που έχει «δεινοπαθήσει από την ΕΠΥ είναι οι νεφροπαθείς. Μέχρι το Μαξίμου έφτασαν προκειμένου να διαμαρτυρηθούν καθώς ο κ. Γιάνναρης παίζει κυριολεκτικά με τις ζωές τους, καθώς τους πετάει εκτός Επιτροπής προδιαγραφών ενώ οι διαγωνισμού των φίλτρων είτε καθυστερούν είτε αυτά που αγοράζονται είναι άκρως επικίνδυνα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε τελευταία συνέντευξη τύπου ο Νεφρολόγος και Διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής του ΓΚ της Νίκαιας, Χρήστος Ιατρού, τα καταγεγραμμένα σε «λευκές κάρτες» περιστατικά επιπλοκών από ακατάλληλα φίλτρα αιμοκάθαρσης φτάνουν τα 21 ενώ, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι δυστυχώς οι Έλληνες γιατροί δεν έχουν στην κουλτούρα τους να συμπληρώνουν τις απαραίτητες κάρτες όταν κάποια υλικά ή φάρμακα παρουσιάζουν προβλήματα, αλλιώς θα ήταν πολύ περισσότερα καταγεγραμμένα. Ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών (ΠΟΝ) Χρήστος Καραγκιόζης συμπλήρωσε ότι ενδεικτικά της σοβαρότητας του ζητήματος, είναι τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά 24 ασθενών του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, ενώ τραγικό ήταν και το περιστατικό στο νοσοκομείο του Πύργου όπου το φίλτρο «έσκασε» τη στιγμή της αιμοκάθαρσης και ο ασθενής παραλίγο να πεθάνει.

Κουρουμπλής, Χαϊκάλης και Κατερίνα Μάρκου εναντίον της ΕΠΥ
Στις 28 Νοεμβρίου 2013, μετά με την δηλωθείσα αδυναμία μειοδότριας εταιρείας να προμηθεύσει τα νοσοκομεία της χώρας με τα φάρμακα για τα οποία είχε κερδίσει το διαγωνισμό οι επερωτήσεις των Βουλευτών Παναγιώτη Κουρουμπλή, Κατερίνας Μάρκου καιΠαύλου Χαϊκάλη, στη Βουλή έπεσαν βροχή προς τον τότε Υπουργό Υγείας για τα προβλήματα που είχαν προκύψει.
Στη συνέχεια ήρθε η αποκάλυψη των «Ιατρικών Εξελίξεων» ότι σε επιστολές της μειοδότριας εταιρείας προς την ΕΠΥ και συγκεκριμένα στον Πρόεδρο κ. Γιάνναρη, στις 24 Οκτωβρίου 2013, η εταιρεία ανέφερε ότι «θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια να καλύψει την ανισομερή ζήτηση, ωστόσο αυτό απαιτεί τη συνδρομή και του παρασκευαστή και την αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος σε αρκετές χώρες. Σε κάθε περίπτωση και προκειμένου για την ομαλή προμήθεια των νοσοκομείων η ΕΠΥ μπορεί να εξετάσει την περίπτωση να συστήσει στα νοσοκομεία, να αναζητήσουν και παράλληλες πηγές εφοδιασμού μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου 2013, όπου εκτιμά ότι θα αποκατασταθεί η ροή παραδόσεων».

Σε διαγωνισμούς για τα Βιο-ομοειδή
Το τελευταίο μεγάλο κατόρθωμα, είναι το έγγραφο το οποίο φέρει την υπογραφή του Προέδρου της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας Χρήστου Γιάνναρη και εστάλη πριν λίγο καιρό στους Διοικητές των νοσοκομείων της χώρας, δημιουργώντας τεράστια σύγχυση για το κατά πόσο θα εξαιρούνται των διαγωνισμών τα Βιο-ομοειδή φαρμακευτικά προϊόντα.
Όπως, παραπλανητικά αναφέρει το έγγραφο (καθώς υπάρχει η εναλλακτική λύση προμήθειας με διαπραγμάτευση με έκπτωση) αν δεν μπαίνουν στη διαδικασία των διαγωνισμών δεν θα μπορούν να πραγματοποιούνται προμήθειες από τους Φορείς Υγείας για τα συγκεκριμένα προϊόντα.
Το έγγραφο το οποίο εξεδόθη στις 10 Απριλίου 2014 επιχείρησε να ανατρέψει την Ανώτερη Διοικητικά Εγκύκλιο της Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Υγείας Χριστίνας Παπανικολάου η οποία αναρτήθηκε στις 31 Μαρτίου 2014 στο διαδίκτυο και αναφέρει ότι σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τους Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων καθώς φυσικά και πρότερες Υπουργικές Αποφάσεις με τις οποίες διευκρινίζεται ότι τα βιο-ομοειδή δεν μπορούν να συμπεριληφθούν σε οποιοδήποτε διαγωνισμό.

Το παρασκήνιο του προέδρου της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας
Σάλο είχε προκαλέσει η απόφαση να αναλάβει τη θέση αυτή ο Μεσσήνιος Χρήστος Γιάνναρης καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα του Γιώργου Παπαχρηστου στα Νέα, ο νέος Επικεφαλής Προμηθειών Υγείας είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 7 μηνών για παράβαση καθήκοντος.
Το συμβάν έλαβε χώρο στην Τρίπολη την εποχή που ο κ. Γιάνναρης διετέλεσε Επικεφαλής του ΠΕΣΥ Πελοποννήσου. Μάλιστα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, η καταδικαστική απόφαση δεν έχει καθαρογραφεί ακόμα και ας έχουν περάσει 3 μήνες.

Σύμφωνα με Τα Νέα ο Χρήστος Γιάνναρης είναι άνθρωπος του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος χωρίς να διαθέτει μεταπτυχιακό διορίστηκε στις 30 Απριλίου επικεφαλής της Επιτροπής και εμφανίζεται πλέον ως κάτοχος του Ευρωπαϊκού Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Διοίκηση Ολικής Ποιότητας.
Σύμφωνα με αναφορά, επισημαίνεται στο σχετικό ρεπορτάζ, τον περασμένο Ιανουάριο ο Γιάνναρης καταδικάστηκε σε φυλάκιση επτά μηνών από το Τριμελές Πλημμελειοδικειό Τρίπολης για παράβαση καθήκοντος την περίοδο που διετέλεσε επικεφαλής του ΠΕΣΥ Πελοποννήσου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ