Σταύρος Θεοδωράκης: Με το παλιό που χρεοκόπησε ή με την καινούργια Ελλάδα; [εικόνες] - iefimerida.gr

Σταύρος Θεοδωράκης: Με το παλιό που χρεοκόπησε ή με την καινούργια Ελλάδα; [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ως ευκαιρία για τη μεγάλη αλλαγή αντιμετωπίζει την κρίση ο πρόεδρος της κίνησης «Το Ποτάμι» Σταύρος Θεοδωράκης. «Από εμάς εξαρτάται, από ένα κίνημα όπως το Ποτάμι, που δε θα επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, που δεν έρχεται να βολέψει τα δικά του παιδιά γιατί δεν έχει δικά του παιδιά» σημείωσε κλείνοντας την Πανελλήνια Συνεδρίαση των Εκλεγμένων Οργάνων του κόμματος.

Εθεσε το δίλημμα «Με το παρελθόν που χρεοκόπησε ή με μια καινούργια Ελλάδα;» και επεσήμανε ότι «η κομματοκρατία είναι η κατάρα της μεταπολίτευσης. Αν δεν την ξεπεράσουμε δε θα έχουμε μέλλον».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε να υπάρξει ένας νέος εκλογικός νόμος, να γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος, να απαλλαχθεί η χώρα από την κομματοκρατία και να υπάρξει μια εθνική πατριωτική πρόταση για το χρέος.

Υποστήριξε ότι πλέον το «Ποτάμι» έχει περάσει στη συνείδηση του κόσμου και πλέον το ερώτημα είναι «αν θα τα καταφέρει».

Κατηγόρησε το παλιό πολιτικό προσωπικό ότι «σκιαμαχεί για το ασήμαντο» και έφερε ως παράδειγμα: «Κάνουνε ΕΔΕ για να δούμε γιατί δεν πήγε ο Υπουργός στην εκκλησία, ενώ τα προβλήματα τρέχουν: Ανεργία, μαύρη εργασία, λουκέτα, χωράφια να εγκαταλείπονται, επιστήμονες να ψάχνουν μεροκάματα στην Αλβανία ή την Ολλανδία, διαλυμένα νοσοκομεία και πανεπιστήμια».
Υποστήριξε ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο «είναι ο σώζων εαυτόν σωθήτω» ενώ οι μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα έχουν εγκαταλειφθεί – κάποιες δεν ξεκίνησαν καν.
Επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ με ένταση λέγοντας πως «στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα πράγματα είναι χαοτικά: Ο ένας θέλει να καταργήσει τα ΜΑΤ – αυτό μας μάρανε- και ο άλλος δίνει μάχη για να τονώσει τις καταλήψεις στα σχολεία. Και βέβαια να χαρίσουμε τα δάνεια – όλα τα δάνεια. Και αυτών που πραγματικά δεν έχουν και αυτών που έχουν και τα κρύβουν ή τα έχουν βγάλει στο εξωτερικό. Μα υπάρχουν λεφτά; Όχι, αλλά υπάρχει καλή διάθεση».

Υπενθύμισε ότι «η καλή διάθεση και η καλή καρδιά που έχουν πάντα αυτοί που κυνηγούν την εξουσία, αυτοί που υπόσχονται τα πάντα στους πάντες» και σημείωσε ότι η η κοινωνία «δε θέλει μια νέα εξουσία που να μοιάζει με τις παλιές, έχει ανάγκη μια νέα πολιτική από νέους πολιτικούς, που θα δώσει λύσεις και δεν θα αντιγράφει το παρελθόν».

Σταύρος Θεοδωράκης: Με το παλιό που χρεοκόπησε ή με την καινούργια Ελλάδα; [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ποταμιού οι θεσμοί μπορούν να παράξουν νέα πολιτική και όχι τα λεφτά. «Πιστεύει κανείς ότι αν μας χαρίσουν τα δάνεια, αν ο καλός Θεός της Ελλάδας μας ρίξει ως μάνα εξ ουρανού τα λεφτά που χρωστάμε, πιστεύει κανείς σε αυτή τη χώρα ότι τα προβλήματα τέλειωσαν. Το παλιό πολιτικό σύστημα σε 5 χρόνια θα έχει δημιουργήσει ξανά ελλείμματα, ξανά προνόμια, ξανά αδικίες. Η Δημοκρατία στη χώρα μας νοσεί κι αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ζήτησε να αρθούν τα προνόμια και η ασυλία των κομμάτων και των πολιτικών, να σταματήσουν τα μεγάλα συμφέροντα που «αγοράζουν» νόμους για να κάνουν τις δικές τους δουλειές, να παραμεριστούν οι συντεχνίες που έχουν χωρίσει την Ελλάδα σε οικόπεδα και την εκμεταλλεύονται όπως οι τσιφλικάδες τον κάμπο και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις επ' αυτών «χωρίς λεφτά» όπως είπε.

Ένας νέος Εκλογικός Νόμος στα πρότυπα του γερμανικού συστήματος: Να μπορείς να ψηφίσεις υποψήφιους από δύο διαφορετικά κόμματα. Άλλον στη μικρή σου περιφέρεια και άλλον στην εθνική λίστα. Ως μεταβατική πρόταση ζήτησε να σπάσουν οι μεγάλες περιφέρειες: Η Α’ Αθήνας, η Β’ Αθήνας, το Υπόλοιπο Αττικής, η Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, η Α’ και Β’ Πειραιά.
«Στην Β’ Αθήνας βγαίνουν 44 Βουλευτές. Στο υπόλοιπο Αττικής είναι και η Ελευσίνα και το Λαύριο. Ποιον κοροϊδεύουν; Μόνο οι πλούσιοι, οι κληρονόμοι, οι γνωστοί και οι αγαπημένοι των καναλιών έχουν τύχη σε αυτές τις τεράστιες περιφέρειες» τόνισε ο Στ. Θεοδωράκης και επεσήμανε ότι υπάρχει το παράλογο μπόνους των πενήντα εδρών για το πρώτο κόμμα με το οποίο με 35% ένα κόμμα μπορεί να είναι αυτοδύναμο στη Βουλή. Πρότεινε λοιπόν ως μεταβατική λύση το πρώτο κόμμα να λαμβάνει μία έδρα για κάθε 1% των ψήφων. Αν πάρει 30% να πάρει τριάντα έδρες. Αν πάρει όμως 20%, να πάρει 20 έδρες.

Ένα νέο Σύνταγμα

Πρότεινε αυτή η Βουλή να ξεκινήσει τη διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος ορίζοντας την επόμενη Βουλή ως αναθεωρητική.

  • Να δοθεί τέλος στην ασυλία των πολιτικών. Να αλλάξει το διαβόητο άρθρο 86, «περί ευθύνης υπουργών». Και οι βουλευτές να πάψουν να έχουν την ασυλία του άρθρου 63.

«Είναι αδιανόητο οι βουλευτές να διαθέτουν αυτοδίκαια ασυλία, ακόμη και στην περίπτωση που κατηγορούνται για εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου». Επίσης ζήτησε να αλλάξει το άρθρο 110 που προσδιορίζει ότι ανάμεσα σε δύο αναθεωρήσεις είναι υποχρεωτικό να μεσολαβούν πέντε χρόνια. «Να ξεκαθαριστεί ότι η πενταετής περίοδος αφορά μόνο στις διατάξεις που αναθεωρούνται κάθε φορά – όχι στο σύνολο του Συντάγματος.

  • Επίσης να αλλάξει το άρθρο 16 ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, σε μεγάλα Ιδρύματα της χώρας, σε ευεργέτες να ιδρύουν μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. «Όχι πανεπιστήμια μαϊμούδες, σαν και αυτά που στριμώχνονται στα διαμερίσματα των πολυκατοικιών και δουλεύουν με άδειες του υπουργείου Εμπορίου, αλλά πανεπιστήμια για να έρχονται ξένοι φοιτητές να σπουδάζουν εδώ» είπε χαρακτηριστικά.
Σταύρος Θεοδωράκης: Με το παλιό που χρεοκόπησε ή με την καινούργια Ελλάδα; [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Πατριωτική πρόταση για το χρέος
«Το χρέος μπορεί να το δημιούργησαν οι πολιτικοί και κυρίως τα δύο πάλαι ποτέ κόμματα εξουσίας – η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ – όμως θα το πληρώνουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Είναι λοιπόν υποχρέωσή μας να συνεννοηθούμε» σημείωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Ζήτησε μεγάλη χρονική παράταση για την αποπληρωμή των δανείων, μείωση των επιτοκίων, τακτοποίηση των βραχυπρόθεσμων απαιτήσεων του ΔΝΤ, αναγνώριση μιας ικανής περιόδου απαλλαγής από την εξυπηρέτηση του χρέους…
«H ρύθμιση του χρέους και η αναζήτηση χρημάτων για τη χώρα δεν μπορεί να γίνεται για προεκλογικούς λόγους» επεσήμανε και πρόσθεσε: «Είδαμε που κατέληξαν οι λεονταρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ περί σκισίματος των μνημονίων, τους οποίους σκέφτηκε να υιοθετήσει ο κ. Βενιζέλος. Και έπεισε τον κ. Σαμαρά να δηλώσει ότι η Ελλάδα δε χρειάζεται άλλη βοήθεια από τους εταίρους της και μπορεί να δανειστεί μόνη της από τις αγορές. «Να πάρουμε δηλαδή Αντώνη ένα εκλογοδάνειο!» – ήταν η πρόταση! Και τα επιτόκια εκτινάχθηκαν στα επίπεδα της χρεοκοπίας του 2010».

Όχι στο μοίρασμα των καρεκλών ανάμεσα στα κόμματα
Υπενθύμισε ότι «αν το Ποτάμι κληθεί να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες, θα προωθήσει στα υπουργεία την Εθνική Ελλάδος» εννοώντας τους ικανούς «που η ιστορία τους εγγυάται ότι μπορούν να δώσουν λύσεις (...) Δεν θα είναι όλοι από μια παρέα ή όλοι από έναν κομματικό σωλήνα».
Διευκρίνισε ότι με την ίδια λογική πρέπει να επιλεγούν και τα στελέχη των υπουργείων, είναι και οι επικεφαλής των οργανισμών, οι πρόεδροι των νοσοκομείων, τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού.
Η πρόταση του Ποταμιού για αξιοκρατική επιλογή, είναι:

  • Κάθε θέση προκηρύσσεται και επιλέγονται από τρία έως πέντε πρόσωπα μέσα από τα οποία πρέπει να επιλέξει η κυβέρνηση τον ικανότερο.
  • Συγγενείς πρώτου βαθμού βουλευτών και μελών της Κυβέρνησης δε διορίζονται πουθενά για όσο διάστημα διαρκεί η θητεία τους.
  • Πρώην βουλευτές και αποτυχόντες υποψήφιοι βουλευτές, αν αναλάβουν κρατική θέση, δεν θα μπορούν για τέσσερα χρόνια να διεκδικήσουν ξανά βουλευτική έδρα ή να θέσουν υποψηφιότητα για Δήμαρχοι.
Σταύρος Θεοδωράκης: Με το παλιό που χρεοκόπησε ή με την καινούργια Ελλάδα; [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Περιορισμός κομματικών προνομίων
Χαρακτήρισε την κομματοκρατία ως την κατάρα της Μεταπολίτευσης και ζήτησε να μπει λοιπόν τέλος στα προκλητικά προνόμια των κομμάτων.

  • Περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησής τους και περιορισμό στο μισό των στελεχών της διοίκησης που απορροφά κάθε κόμμα.
  • Σε νευραλγικούς τομείς να θεσμοθετηθούν μόνιμοι «κυβερνήτες» – υφυπουργοί ή Γενικοί Γραμματείς – οι οποίοι απρόσκοπτα και χωρίς κομματικές εξαρτήσεις θα συνεχίσουν να δουλεύουν.
  • Ανεξάρτητες υπερκομματικές αρχές και έμπρακτη ανεξαρτητοποίηση των φορολογικών αρχών από την κεντρική κυβέρνηση.
  • Αυτοδέσμευση των κομμάτων να αποσυρθούν από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε να εκλεγεί Πρόεδρος με μεγάλη και όχι σχετική πλειοψηφία – 120- 130 ψήφων. «Η Ελλάδα δεν μπορεί για μήνες να μην έχει Πρόεδρο, να μην έχει κυβέρνηση. Είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι που μπορεί να μας στοιχίσει ακριβά» προειδοποίησε.
Επικαλούμενος τις δημοσκοπήσεις είπε πως «χωρίς να έχουμε κανάλια και εφημερίδες να μας υποστηρίζουν, χωρίς διαφημιστές και εταιρείες συμβούλων, το Ποτάμι είναι καθαρά η τρίτη δύναμη της χώρας». Κάλεσε όσους συμπαθούν το Ποτάμι να μπουν σ' αυτό, «να βραχούν» όπως είπε και κατέληξε ότι η χώρα «χρειάζεται ισχυρό σοκ για να ξαναπάρει μπρος».

Σταύρος Θεοδωράκης: Με το παλιό που χρεοκόπησε ή με την καινούργια Ελλάδα; [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Παρόντες στην εκδήλωση του Ποταμιού, ήταν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Πέτρος Τατσόπουλος και Κατερίνα Μάρκου.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ