Είκοσι πέντε χρόνια μετά: Το Τείχος έπεσε, αλλά οι διαφορές στη Γερμανία παραμένουν [εικόνες] - iefimerida.gr

Είκοσι πέντε χρόνια μετά: Το Τείχος έπεσε, αλλά οι διαφορές στη Γερμανία παραμένουν [εικόνες]

Το Τείχος έπεσε
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είκοσι πέντε χρόνια μετά, εκεί που έστεκε το «Σιδηρούν Παραπέτασμα» υπάρχει πλέον μόνο μια θύμηση και πάρα πολλά μνημεία ως σημάδι του παρελθόντος. Το Βερολίνο άλλαξε, αλλά έμεινε και το ίδιο.

Ωστόσο, αν αποφασίσει κανείς να ταξιδεύσει προς τα ενδότερα της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, θα δει τον μύθο του 1989 να αναβιώνει μπροστά στα μάτια του. Το BBC το έπραξε, ταξιδεύοντας στην πόλη Γκέρλιτζ (περίπου 200 χλμ. από το Βερολίνο).

Έχοντας λάβει περί τα 2 τρισ. ευρώ για τις ανάγκες της ανοικοδόμησης, η Ανατολική Γερμανία άλλαξε τη βιτρίνα της, αλλά ουσιαστικά ελάχιστα πράγματα διαφοροποιήθηκαν. Οι νέοι έφυγαν, η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι εντονότερη, οι γεννήσεις υπολείπονται των θανάτων και η ανεργία μαστίζει.

Μια βόλτα στη λίμνη της περιοχής, μια από τις μεγαλύτερες στη Σαξονία, θα πείσει για την αλλαγή των οικονομικών συνθηκών ως προς την έξωθεν καλή μαρτυρία μιας κοινωνίας που άλλαξε. Σήμερα η λίμνη προσφέρεται για κολυμβητές, ποδηλάτες και αθλητές -είναι ένα κλασικό παραθεριστικό μέρος.

Είκοσι πέντε χρόνια μετά: Το Τείχος έπεσε, αλλά οι διαφορές στη Γερμανία παραμένουν [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Μια πιο προσεκτική ματιά, όμως, αποκαλύπτει πως η μία όχθη της λίμνης έχει ως… διάκοσμο εγκαταλελειμμένα εργοστάσια και σπίτια. Όλα έχουν μείνει ανέγγιχτα από τον χρόνο και τους ανθρώπους. Κανείς δεν περπατάει εκεί μέσα. Οι μισοί και πλέον κάτοικοι του Γκέρλιτζ το εγκατέλειψαν μετά την πτώση του Τείχους.

Ο Τόμας Κλάτε, μέλος μιας τοπικής οργάνωσης που προσπαθεί να επαναφέρει την πόλη στον αφρό, δηλώνει: «Τα παλιά βιομηχανικά πλάνα για την περιοχή εξαφανίστηκαν. Μας έχουν μείνει δύο βασικές βιομηχανικές μονάδες, αλλά θέλουμε να προσελκύσουμε και άλλους επενδυτές».

Είκοσι πέντε χρόνια μετά: Το Τείχος έπεσε, αλλά οι διαφορές στη Γερμανία παραμένουν [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Μόλις λίγα μέτρα από τα σύνορα με την Πολωνία, το κέντρο της πόλης παραμένει πάντα όμορφο. Κάποιοι λένε πως το Γκέρλιτζ είναι η ωραιότερη πόλη της Γερμανίας, καθώς συνδυάζει κτίρια από τον Μεσαίωνα, την Αναγέννηση, το μπαρόκ και το γκόθικ. Ο τουρισμός είναι μια μορφή βιομηχανίας για την περιοχή. Τα πλάνα για την προσέλκυση τουριστών είναι μεγαλεπήβολα, αλλά δεν μπορούν να στηριχθούν μόνο από την τοπική οικονομία. Οι μισθοί στην περιοχή είναι 25% χαμηλότεροι απ' ό,τι στη δυτική Γερμανία. Τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει πάντα η προοπτική καλύτερης συνεργασίας με την Πολωνία και την Τσεχία.

Είκοσι πέντε χρόνια μετά: Το Τείχος έπεσε, αλλά οι διαφορές στη Γερμανία παραμένουν [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότεροι επιχειρηματίες της Γερμανίας στρέφουν το ενδιαφέρον τους προς την ανατολική πλευρά των συνόρων, προς την Πολωνία, την Τσεχία και την Ουκρανία. Οι κάτοικοι του Γκέρλιτζ, επειδή ακριβώς βρίσκονται σε προνομιακό σημείο –ως πέρασμα-, ευελπιστούν πως θα επωφεληθούν από αυτές τις επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Υπό το βάρος μιας συνολικής κριτικής για τις πολιτικές που έχει επιβάλει στην Ευρώπη, η Γερμανία αναζητεί ένα νέο επιχειρηματικό πλάνο -στα πρότυπα του ήδη υπάρχοντος- έτσι ώστε να δώσει έναν τόνο στην οικονομία της, που τα τελευταία δύο χρόνια βραδυπορεί αισθητά. Φαίνεται πως η ανατολική Γερμανία, έπειτα από 25 χρόνια, για πρώτη φορά θα είναι μέρος του πλάνου...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ