Η Ευρώπη βράζει με τον Γιούνκερ για τον φοροπαράδεισο του Λουξεμβούργου και εκείνος δηλώνει... ήρεμος - iefimerida.gr

Η Ευρώπη βράζει με τον Γιούνκερ για τον φοροπαράδεισο του Λουξεμβούργου και εκείνος δηλώνει... ήρεμος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνγκερ βρίσκεται σε δύσκολη θέση μετά την αποκάλυψη των φορολογικών ελαφρύνσεων που παρείχε το Λουξεμβούργο σε πολυεθνικές εταιρείες, αφού πλέον δέχεται πυρά από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε: «Μετά από αυτές τις αποκαλύψεις, αποδεικνύεται ότι το Λουξεμβούργο πρέπει να κάνει μεγάλη προσπάθεια για να προσαρμοστεί στους διεθνείς όρους». Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του λέγοντας: «Τέτοιου είδους συμφωνίες δεν είναι αποδεκτές για οποιαδήποτε χώρα. Ελπίζω να μη χρειαστεί να ασχοληθούμε με τέτοιου είδους υποθέσεις στα επόμενα χρόνια».

Θέση πήρε και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισεμπλαουμ: «Πολλές χώρες παρέχουν φορολογικές ελαφρύνσεις. Οι μυστικές συμφωνίες του Λουξεμβούργου αποτελούν μια σαφή παραβίαση των διεθνών προτύπων. Έχουμε πολλή δουλειά ακόμα». Η πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής Οικονομικών Μάργκαρετ Χοτζ, που έλεγξε πρόσφατα για φοροδιαφυγή μεγάλες εταιρείες, ήταν πιο καυστική: «Παρόλο που ήταν επικεφαλής του κράτους που εκμεταλλεύτηκε περισσότερο από όλα τις φορολογικές ελαφρύνσεις, ο κύριος Γιούνκερ εξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Εκτός από τους πολιτικούς, την έντονη απογοήτευσή τους εξέφρασαν και οι ΜΚΟ Oxfam, Transparency International και Actionaid, με κοινό παρονομαστή των δηλώσεών τους την ανάγκη για αναπροσαρμογή της κλίμακας φορολόγησης των μεγάλων εταιρειών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δηλώνει ήρεμος, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού εξετάζει το ενδεχόμενο να ερευνήσει σε βάθος τις αποκαλύψεις και να λάβει τα ανάλογα μέτρα. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ακύρωσε πάντως τη συμμετοχή του σε δημόσια συζήτηση στις Βρυξέλλες μετά την αποκάλυψη των εγγράφων, φοβούμενος, πιθανόν, τις αντιδράσεις του κοινού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ