Οι Αμερικανοί στις κάλπες -Ο Ομπάμα αγωνιά ότι θα χάσει το Κογκρέσο - iefimerida.gr

Οι Αμερικανοί στις κάλπες -Ο Ομπάμα αγωνιά ότι θα χάσει το Κογκρέσο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Υπό τον κίνδυνο να χάσει την πλειοψηφία στο αμερικανικό Κονγκρέσο έπειτα από έξι χρόνια βρίσκεται η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, τη στιγμή που εκατομμύρια Αμερικανοί βρέθηκαν στις κάλπες για να ψηφίσουν στις ενδιάμεσες εκλογές.Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 06.00 τοπική ώρα (13.00 ώρα Ελλάδος) στην ανατολική ακτή για την ψηφοφορία που θα ανανεώσει τις 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων, τις 36 από τις 100 έδρες της Γερουσίας και τους 36 από τους 50 κυβερνήτες των αμερικανικών πολιτειών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ισχυρές πιθανότητες να κατακτήσουν την πλειοψηφία και στη Γερουσία, την οποία «ελέγχουν» οι Δημοκρατικοί από το 2006, κάτι που θα τους δώσει την πλειοψηφία στο Κονγκρέσο.

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δίνουν το προβάδισμα, μερικές φορές στο όριο του στατιστικού λάθους, στις εκλογές για τη Γερουσία στους Ρεπουμπλικανούς σε αρκετές πολιτείες ώστε να είναι πιθανή η εξασφάλιση των έξι εδρών που τους λείπουν για να κατακτήσουν την πλειοψηφία. Τα μάτια θα είναι σήμερα στραμμένα σε δέκα πολιτείες κλειδιά, επτά από τις οποίες είναι πολιτείες που έχασε ο Μπαράκ Ομπάμα το 2012.

Η πτώση της δημοτικότητας του προέδρου των ΗΠΑ έπληξε τους δημοκρατικούς γερουσιαστές, κυρίως στις Νότιες πολιτείες (Λουιζιάνα και Αρκανσο), ενώ οι Δημοκρατικοί φοβούνται την αποχή των ψηφοφόρων που ανέβασαν τα ποσοστά τους στις προηγούμενες εκλογές. Νέοι, μαύροι και ισπανόφωνοι ήταν εκείνοι που είχαν δώσει ισχυρή ψήφο υπέρ του Ομπάμα και, συνήθως, είναι εκείνοι που συμμετέχουν σε πολύ μικρότερο ποσοστό στις ενδιάμεσες εκλογές.

Τέσσερα χαμένα χρόνια απογοήτευσαν τους πολίτες

Στην παρούσα φάση η κατάσταση για την κυβέρνηση Ομπάμα δεν φαίνεται να είναι εύκολα αναστρέψιμη, καθώς, έπειτα από τέσσερα χρόνια οι Αμερικανοί δείχνουν απογοητευμένοι από τις επιδόσεις του προέδρου τους, ενώ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Gallup το 40% δεν βλέπει καμία διαφορά ανάμεσα σε ένα Κονγκρέσο με δημοκρατική ή ρεπουμπλικανική πλειοψηφία.

Ούτε η υποχώρηση της ανεργίας στο 5,9%, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών, ούτε η οικονομική ανάπτυξη του 3,5% κατά τον τρίτο τρίμηνο, δεν πιστώνονται στον Μπαράκ Ομπάμα. Η μεταρρύθμισή του στο σύστημα Υγείας επέτρεψε σε εκατομμύρια Αμερικανών την πρόσβαση στην ασφάλιση, όμως η «Obamacare» παραμένει ο κατ΄εξοχήν στόχος των επιθέσεων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Η κρίση στη Συρία και η κρίση του ιού Εμπολα ενίσχυσαν την εντύπωση του ελλείμματος ηγεσίας του Λευκού Οίκου.

Οι Ρεπουμπλικάνοι «πυροβολούν»

«Υπάρχει ένα άρωμα νίκης στον αέρα», δήλωσε ο απερχόμενος ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Κεντάκι Μιτς ΜακΚόνελ, ο οποίος θα είναι ο επικεφαλής της νέας πλειοψηφίας της Γερουσίας σε περίπτωση νίκης.
«Είναι πραγματικά η τελευταία ευκαιρία που έχουν οι Αμερικανοί να δώσουν την ετυμηγορία τους για την πολιτική Ομπάμα», δήλωσε ο Μιτ Ρόμνεϊ, ηττημένος του 2012, προβλέποντας, επιφυλακτικά, τη νίκη των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ