Το ιστορικό κέντρο της Αθήνας εκπέμπει SOS: Οι κάτοικοι παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους -Οι επόμενες κινήσεις - iefimerida.gr

Το ιστορικό κέντρο της Αθήνας εκπέμπει SOS: Οι κάτοικοι παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους -Οι επόμενες κινήσεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θα έπρεπε να πάλλεται, να εκπέμπει ζωή, να είναι τόπος δημιουργίας, κρατώντας στο ακέραιο την συγκλονιστική ιστορία του, τον μοναδικό του πλούτο. Κι όμως, το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, αυτός ο μοναδικός χάρτης που θα μπορούσε να εκτοξεύσει την Αθήνα στην κορυφή των πιο ελκυστικών πόλεων στον κόσμο, παραμένει καθηλωμένο, συνεχώς υποβαθμιζόμενο. Ο Αθηναίοι του ιστορικού κέντρου παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους με μία πρώτη συνάντηση που θα γίνει σήμερα και απευθύνονται σε όλους όσοι μάχονται για την πόλη και το μέλλον της.

Σήμερα, στην αίθουσα της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (Τριπόδων 28, στην Πλάκα) θα γίνει αυτή η συνάντηση, παρουσία και του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, πλήθους αντιδημάρχων, κινήσεων πολιτών της Αθήνας και προσωπικοτήτων που αποφάσισαν πως μόνο με προσωπική εμπλοκή και ενδιαφέρον μπορεί το ιστορικό κέντρο να βγει από το τέλμα. Και κυρίως ο πολίτης να γίνει πρωταγωνιστής και να απολαύσει την ποιότητα ζωής στην πόλη που του αξίζει. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Δικτύου Πολιτών για το Ιστορικό Κέντρο.

Το ιστορικό κέντρο της Αθήνας εκπέμπει SOS: Οι κάτοικοι παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους -Οι επόμενες κινήσεις | iefimerida.gr 0


Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως πολλοί είναι αυτοί που αναγκάζονται να μετακομίσουν και να εγκαταλείψουν το ιστορικό κέντρο, που παραδίδεται σε άλλες χρήσεις και ανάγκες, γίνεται απρόσωπο και ανοίκειο. «Όσοι παραμένουν νιώθουν απροστάτευτοι. Αντιμετωπίζουν ανεξέλεγκτη ηχορρύπανση, κατάληψη και υποβάθμιση του δημόσιου χώρου, μουντζουρωμένες βρώμικες προσόψεις, απαξίωση της περιουσίας τους, εγκληματικότητα, εγκατάλειψη και παραβατικότητα». Η αναφορά στην ανακοίνωση είναι σαφής και ο στόχος ακόμη πιο συγκεκριμένος: Να ξαναγίνει βιώσιμο το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, να περάσουμε από τα ευχολόγια στην πράξη.

Στη σημερινή συνάντηση, που θα αρχίσει στις 6.30 το απόγευμα και θα συντονίσει ο γνωστός συγγραφέας και αρθρογράφος Τάκης Θεοδωρόπουλος, θα προταθεί συγκεκριμένο πλαίσιο συνεργασίας με τον Δήμο Αθηναίων, θα γίνει μια πανστρατιά ανθρώπων κάθε ειδικότητας που μπορούν να συμβάλουν στην αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου και κυρίως θα προταθούν συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες λύσεις. Η περίπτωση του ιστορικού κέντρου δεν αντέχει άλλες ουτοπικές φαντασιώσεις, ούτε στρεβλωτικές του χαρακτήρα του προσεγγίσεις.


Οι οργανωτές της εκδήλωσης -μεταξύ των οποίων και η μαχητική Μάγια Τσόκλη- ζητούν τη δυναμική και ξεκάθαρη εφαρμογή των νόμων σε ένα ιστορικό κέντρο που εξελίσσεται σε ζούγκλα τραπεζοκαθισμάτων, αυθαιρεσιών και εγκατάλειψης, και την ενημέρωση των πολιτών για όσα δικαιούνται. Είναι μηχανισμοί που θα οδηγήσουν στην ανατροπή της κατάστασης.

Στην εκδήλωση θα τοποθετηθεί και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης αλλά και οι αντιδήμαρχοι Αμαλία Ζέππου, Πηνελόπη Γκούμα και Ανδράς Βαρελάς.

(Η πρώτη φωτογραφία είναι του Χρήστου Μπόνη, από την Eurokinissi)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ