«Σπάνε» στα δύο τα «κόκκινα» δάνεια -Το κυβερνητικό σχέδιο για τα στεγαστικά - iefimerida.gr

«Σπάνε» στα δύο τα «κόκκινα» δάνεια -Το κυβερνητικό σχέδιο για τα στεγαστικά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θέμα μαζικών ρυθμίσεων για χιλιάδες στεγαστικά δάνεια αξίας άνω των 27 δισ. ευρώ που σήμερα δεν αποπληρώνονται «ανοίγει» πλέον η κυβέρνηση μέσω του απερχόμενου υπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Δένδια, την ίδια ημέρα που «κλείνει» η περιβόητη ρύθμιση για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Με βάση το σχεδιασμό που έχει ήδη κάνει το υπουργείο Ανάπτυξης για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να «σπάσουν» σε δύο τμήματα και να αποπληρώνονται ανάλογα με την τρέχουσα –μειωμένη– αξία των ακινήτων και όχι την αξία που είχαν όταν αυτά αγοράστηκαν και δόθηκε το δάνειο.

Οι λύσεις που εξετάζονται είναι δύο: Είτε να γίνει νέα εκτίμηση της αξίας του στεγαστικού δανείου η οποία θα συμπεριλάβει μια πτώση της τάξης του 30-35% την τελευταία 6ετία-7ετία που έχει συντελεστεί στις αξίες των ακινήτων, είτε να γίνει ένα «οριζόντιο» κούρεμα 30% στα στεγαστικά δάνεια προκειμένου να αρχίσουν να αποπληρώνονται.

Ένα τμήμα περίπου 30% του σημερινού δανείου θα μεταφερθεί στο μέλλον ώστε να αντιμετωπιστεί μετά από 10-15 χρόνια και το υπόλοιπο τμήμα που αντιστοιχεί στην τρέχουσα αξία του ακινήτου να συνεχίσει να αποπληρώνεται με τους σημερινούς όρους.

Το τμήμα του δανείου που θα μεταφερθεί στο μέλλον για αποπληρωμή ή οποιαδήποτε άλλη αντιμετώπιση (π.χ διαγραφή ή εκ νέου πληρωμή αν ανέβουν οι αξίες των ακινήτων) δεν θα καθίσταται υπερήμερο δεν θα βαρύνεται από τόκους ενώ το πιστωτικό ίδρυμα θα σχηματίζει ειδική απαίτηση για αυτό.

Πρόκειται για μεθόδους αποπληρωμής που ακολουθούνται διεθνώς (π.χ «balloon mortgage» που αφορά στην καταβολή χαμηλότερων δόσεων για μια δεκαετία και στην αποπληρωμή του υπολοίπου με μια μεγάλη δόση στο τέλος, ή την μέθοδο split and cut που δίνει τη δυνατότητα να διαχωριστεί το δάνειο σε δύο μέρη).

Ήδη σύμφωνα με το Νίκο Δένδια έχουν υπάρξει άτυπες συναντήσεις με δύο συστημικές τράπεζες για το θέμα, ωστόσο ο συνολικός χειρισμός του θεωρείται δύσκολος και βρίσκεται σε αρχικό στάδιο. Πρόκειται για σύνθετο εγχείρημα καθώς άλλο μοντέλο ακολουθείται για τηΝ πρώτη κατοικία, άλλο για την τουριστική κατοικία κ.ά.

Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη ρύθμιση προωθείται μόνο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και δεν αφορά τα ενήμερα δάνεια, τα οποία συνεχίζουν να αποπληρώνονται κανονικά. Σύμφωνα με τον Ν. Δένδια θα προωθηθεί ρύθμιση και για αυτή την κατηγορία δανείων.

Πηγή: capital.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ