Αρχηγός Κράτους στην Μπουρκίνα Φάσο ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων - iefimerida.gr

Αρχηγός Κράτους στην Μπουρκίνα Φάσο ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αρμοδιότητες αρχηγού Κράτους στην Μπουρκίνα Φάσο ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει από σήμερα ο Ονορέ Τραορέ, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων στη χώρα, μετά την παραίτηση του Μπλεζ Κομπαορέ.


"Με βάση τις συνταγματικές διατάξεις, διαπιστώνοντας το κενό εξουσίας που δημιουργήθηκε και λόγω της επείγουσας ανάγκης διάσωσης του έθνους θα αναλάβω από σήμερα την ευθύνη του αρχηγού του κράτους", ανέφερε ο Τραορέ στην ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Μπουρκίνα Φάσο, όταν ο πρόεδρος παραιτείται αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, όμως το κοινοβούλιο είχε ήδη διαλυθεί την Πέμπτη από τον Τραορέ.
Το Παρίσι έσπευσε να χαιρετίσει την παραίτηση του Κομπαορέ, ο οποίος εγκατέλειψε το αξίωμά του μετά τις αιματηρές κινητοποιήσεις που σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα με αφορμή την πρόθεσή του να τροποποιήσει το Σύνταγμα για να διεκδικήσει την παραμονή του στην εξουσία. Η αποχώρηση του Κομπαορέ "θα επιτρέψει να βρεθεί μια διέξοδος στην κρίση" υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η γαλλική προεδρία.

Η Γαλλία έκανε επίσης έκκληση για "τη γρήγορη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών" στην Μπουρκίνα Φάσο.
Ο Κομπαορέ, που κατέλαβε την εξουσία πραξικοπηματικά το 1987, αναγκάστηκε να παραιτηθεί καθώς χιλιάδες διαδηλωτές συνέρευσαν και σήμερα, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, στην πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου. Στο μήνυμά του, που διαβάστηκε από τους τοπικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, ζήτησε να διεξαχθούν εκλογές μέσα στις επόμενες 90 ημέρες.

Οι συγκεντρωμένοι στους δρόμους της Ουαγκαντούγκου άρχισαν να χορεύουν και να τραγουδούν όταν ανακοινώθηκε η παραίτηση του Κομπαορέ, ωστόσο η ατμόσφαιρα βάρυνε όταν έγινε σαφές ότι ο στρατηγός Τραορέ θα αναλάβει τα ηνία της χώρας. Πολλοί διαδηλωτές δήλωναν ότι θα προτιμούσαν να αναλάβει επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης ο απόστρατος στρατηγός Κουαμέ Λουγκέ, ένας δημοφιλής πρώην υπουργός Άμυνας ο οποίος είχε κατηγορηθεί ότι επιχείρησε να ανατρέψει τον Κομπαορέ το 2004.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αντίδραση από την αντιπολίτευση για την ανάληψη της εξουσίας από τον Τραορέ.


Μια αντιπροσωπεία της Αφρικανικής Ένωσης, των Ηνωμένων Εθνών και της Οικονομικής Κοινότητας Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS) αναμένεται να φτάσει σήμερα στην Μπουρκίνα Φάσο για συνομιλίες με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ