Ζητείται δυναμικός, χαρισματικός, οραματικός διευθυντής για ένα μουσείο που «το αγαπάει ο Θεός» -Το Μπενάκη βγάζει διεθνή προκήρυξη - iefimerida.gr

Ζητείται δυναμικός, χαρισματικός, οραματικός διευθυντής για ένα μουσείο που «το αγαπάει ο Θεός» -Το Μπενάκη βγάζει διεθνή προκήρυξη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
Ζητείται δυναμικός, χαρισματικός, οραματικός διευθυντής για ένα μουσείο που «το αγαπάει ο Θεός» -Το Μπενάκη βγάζει διεθνή προκήρυξη | iefimerida.gr 0
Ζητείται δυναμικός, χαρισματικός, οραματικός διευθυντής για ένα μουσείο που «το αγαπάει ο Θεός» -Το Μπενάκη βγάζει διεθνή προκήρυξη | iefimerida.gr 1

Ο Αγγελος Δεληβορριάς είναι ο μακροβιότερος διευθυντής μουσείου στον κόσμο. Σήμερα, μετά από 41 χρόνια στη διεύθυνση του Μουσείου Μπενάκη, έχοντας βάλει στοίχημα και κατορθώνοντας να αναδείξει του μουσείο "την Ελλάδα ως σύνολο", ο Αγγελος Δεληβορριάς ανακοίνωσε πως αποχωρεί από τη διεύθυνση του μουσείου για να αναλάβει θέση στη Διοικητική του Επιτροπή. Ποιος θα μπορέσει να διαδεχθεί ένα τέτοια παγκόσμιας απήχησης προσωπικότητα και να πλοηγήσει το μουσείο με πίστη στις βασικές αρχές του και με ανοιχτό μυαλό για κάθε τι νέο; Με αυτή την αγωνία δεδομένη για όλους, το Μουσείο Μπενάκη προχωρά σε διεθνή προκήρυξη για την πρόσληψη του νέου διευθυντή.

Η προκήρυξη έχει ήδη ετοιμαστεί και εγκριθεί τόσο από τη Διοικητική Επιτροπή όσο και από τον Αγγελο Δεληβορριά. Θα είναι διεθνής και θα αναζητά έναν επιστημονικό διευθυντή με ειδικότητα σε ένα από τα πολλά πεδία που ορίζουν οι συλλογές του Μουσείου. Η πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Αιμιλία Γερουλάνου τόνισε πως «θ αφιερώσουμε όσο χρόνο χρειαστεί για να επιλέξουμε τον καλύτερο». Ο Αγγελος Δεληβορριάς θα συνεχίσει στη θέση του προέδρου της Διοικητικής Επιτροπής αφού ο Μαρίνος Γερουλάνος παραιτήθηκε. Η μετάβαση στην προεδρία αναμένεται να γίνει αφού λήξει και η θητεία της Αιμιλίας Γερουλάνου.

Η πρόθεση του Αγγελου Δεληβοριά να αποχωρήσει από τη διεύθυνση δεν είναι ξαφνική. Η Αιμιλία Γερουλάνου είπε:«Ξέρω καλά ότι ο Αγγελος θα ήθελε να έχει τελειώσει η θητεία του αλλιώς. Ξέρω καλά ότι τον βάρυναν αφάνταστα τα τελευταία χρόνια, όταν το μουσείο αναγκάστηκε να περιορίσει το προσωπικό και το τις ώρες λειτουργίας του. Ελπίζω όμως μέσα απ΄αυτή την καινούργια του θέση στο Μουσείο να δει τα πράγματα να καλυτερεύουν και η λύπη του να μαλακώσει».

Ο ίδιος ο Αγγελος Δεληβοριάς, μέσα σε μια ατμόσφαιρα φόρτισης με όλους όσους βρέθηκαν στην αίθουσα να φέρουν τη συγκίνηση και την ευγνωμοσύνη στο βλέμμα κοιτώντας τον στο πάνελ της συνέντευξης τύπου (δημοσιογράφοι, συνεργάτες, φίλοι), όταν ρωτήθηκε πως θα είναι ο νέος του ρόλος στο μουσείο είπε «Θα είναι δίκοπο μαχαίρι... Το καλό είναι ότι θα έχω το μάτι μου στο μουσείο, δεν θα απουσιάσω. Το κακό είναι ότι θα μπορώ να βλέπω τις όποιες πιθανές ανεπαίσθητες αποκλίσεις εν ονόματι της επιβίωσης.»

Αναφερόμενος στον διάδοχό του τόνισε ότι πρέπει να έχει «αντοχή, υπομονή, πείσμα, ρωμαίικο πείσμα, αγωνιστική διάθεση». Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τον ίδιο τον έχουν κατηγορήσει για ελληνομανία, λέγοντας «πρέπει να σας ομολογήσω ότι είμαι περήφανος για αυτήν!» Ο Αγγελος Δεληβοριάς βρέθηκε στο τιμόνι του Μουσείου τον Αύγουστο του 1973 και πιστεύει πως το Μπενάκη είναι «ένα μουσείο τυχερό που το αγαπάει ο Θεός». Ανέλαβε τη διεύθυνση 19 χρόνια μετά το θάνατο του ιδρυτή του Αντώνη Μπενάκη. «Παρέλαβε ένα Μουσείο με χαρακτηριστικά ιδιωτικής συλλογής το οποίο είχε αρχίσει να παλιώνει με αδυναμίες οι οποίες γρήγορα λόγω του εντυπωσιακού εμπλουτισμού των συλλογών εξελίχθηκαν σε σοβαρά κτηριολογικά και μουσειολογικά προβλήματα» τόνισε η Αιμιλία Γερουλάνου. «Δεν το αντιμετώπισε όμως ποτέ ως ένα μικρό αθηναϊκό μουσείο που χρειάζεται επισκευές και μικρές αλλαγές.

Στο τέλος του 1974 παρουσίασε το πρόγραμμά του στη Διοικητική Επιτροπή και με μάχη, επιμονή, αγώνα και την «αντρίκια» - όπως είπε- υποστήριξη της Ειρήνης Καλλιγά κατόρθωσε να το εφαρμόσει. Αλλά χρειάστηκε πείσμα και υπομονή για να το καταφέρει: Πέρασαν χρόνια μέχρι να γίνει το Νέο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς – 26 χρόνια από το 1974. Ομως το μουσείο έγινε και άλλαξε το τοπίο της Αθήνας, της θέασης και ανάδειξης του Πολιτισμού.

«Θάρρος, τόλμη, αφάνταστη νεανικότητα, άοκνη επιμονή, επιστημονικό εύρος, ανήσυχο μυαλό, ήθος, ψυχική γενναιοδωρία, επίγνωση ευθυνών». Αυτά είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά που απέδωσε στον Αγγελο Δεληβορριά η Αιμιλία Γερουλάνου. Οι εργαζόμενοι στο Μουσείο Μπενάκη που θέλουν να ετοιμάσουν μια έκδοση ειδικά για τον διευθυντή τους έχουν τόσο υλικό και ανθρώπους που επιθυμούν να μιλήσουν για τον Δεληβορριά που το υλικό χρειάζεται τετράτομη έκδοση! Και οι δημοσιογράφοι χειροκροτούσαν επί ώρα με σεβασμό τον πιο εμπνευσμένο, ιδιοφυή, παθιασμένο, διευθυντή Μουσείου που γνώρισαν ποτέ στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ