Μπουρκίνα Φάσο: Ο στρατός κατέλαβε το κοινοβούλιο και διέλυσε τη Βουλή μετά την εξέγερση των πολιτών κατά του καθεστώτος [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Μπουρκίνα Φάσο: Ο στρατός κατέλαβε το κοινοβούλιο και διέλυσε τη Βουλή μετά την εξέγερση των πολιτών κατά του καθεστώτος [εικόνες & βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο στρατός επενέβη στην Μπουρκίνα Φάσο διαλύοντας τη Βουλή και ανακοίνωσε τη συγκρότηση μιας νέας, μεταβατικής κυβέρνησης που θα παραμείνει στην εξουσία το πολύ για 12 μήνες. Οι πολίτες της αφρικανικής χώρας έχουν ξεσηκωθεί εναντίον του καθεστώτος βάζοντας φωτιά στο κοινοβούλιο. Αντιδρούν σε νομοσχέδιο με το οποίο δίνονταν η δυνατότητα στον πρόεδρο της χώρας που κυβερνά τα τελευταία 27 χρόνια, να παρατείνει τη θητεία του.

«Ένα μεταβατικό όργανο θα συγκροτηθεί κατόπιν διαβουλεύσεων με όλα τα κόμματα. Η επιστροφή στη συνταγματική τάξη αναμένεται να γίνει σε λιγότερους από 12 μήνες», είπε ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Μπουρκίνα Φάσο, στρατηγός Ναμπερέ Ονορέ Τραορέ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο στρατηγός δεν διευκρίνισε ποιος θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που διάβασε ένας αξιωματικός στη συνέντευξη Τύπου, το μεταβατικό όργανο θα αναλάβει τις εκτελεστικές και νομοθετικές εξουσίες για το επόμενο διάστημα.

Ταυτόχρονα, επιβάλλεται σε όλη τη χώρα απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 19:00 μέχρι τις 06:00 «για την ασφάλεια των προσώπων και των περιουσιών».

Από τις ταραχές, τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του.

Ο πρόεδρος της χώρας, μετά τα γενικευμένα επεισόδια, είχε αναγκαστεί να δηλώσει ότι διαλύει την κυβέρνηση και ξεκινά συνομιλίες με την αντιπολίτευση.

Όπως μετέδωσε επίσης ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός ο Κομπαορέ κήρυξη την χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και κάλεσε την αντιπολίτευση να τερματίσει τις κινητοποιήσεις.

Η χώρα είναι βυθισμένη στο χάος και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ματαιώσει την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο που προκάλεσε τις ταραχές. Το ν/σ προβλέπει την αναθεώρηση του Συντάγματος και επιτρέπει στον πρόεδρο Μπλεζ Κομπαορέ να ανανεώσει τη θητεία του.


Η Γαλλία, πρώην αποικιακή δύναμη, τάχθηκε υπέρ της «επιστροφής στην ηρεμία» ενώ οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη «βαθιά τους ανησυχία».
Ο στρατός «έχει ενωθεί με τους πολίτες» εναντίον του προέδρου Κομπαορέ επιβεβαίωσε στο μεταξύ στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπενεγουέντε Σανκάρα, βουλευτής της αντιπολίτευσης, που ζήτησε την παραίτηση του επικεφαλής του Κράτους στον απόηχο των βίαιων διαδηλώσεων που συγκλόνισαν την χώρα.

«Η αντιπολίτευση ζητά την ξεκάθαρη και απλή παραίτηση του προέδρου Μπλεζ Κομπαορέ που θα επέτρεπε να ξαναβρούμε την ηρεμία, την κοινωνική συνοχή και την ειρήνη» τόνισε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα ο στρατηγός εν αποστρατεία Κουάμε Λουγκέ, στον οποίο οι χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν σήμερα στο Ουαγκαντούγκου να αναλάβει την εξουσία, συναντήθηκε με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν αναμένεται να στείλει έναν απεσταλμένο στη Μπουρκίνα Φάσο προκειμένου να συμβάλει στις προσπάθειες για να τερματιστούν οι ταραχές.

Ο Μπαν «παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την επιδείνωση της κατάσταση στη Μπουρκίνα Φάσο» προσέθεσε ο εκπρόσωπος τύπου του Στεφάν Ντουζαρίτς.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Δυτική Αφρική, Μοχάμεντ Ιμπν Σάμπας, θα μεταβεί στην χώρα αύριο στο πλαίσιο μιας κοινής ειρηνευτικής αποστολής με την Αφρικανική Ένωση και την Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO).

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ «καλεί όλες τις πλευρές να τερματίσουν τις εχθροπραξίες, να επιδείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση και να χρησιμοποιήσουν το διάλογο για να επιλύσουν τα προβλήματα που υφίστανται», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ