Νέο χτύπημα δικαστών: Το κράτος γίνεται απολυταρχικό -Η κυβέρνηση θέτει εκτός λειτουργίας τη Δικαιοσύνη - iefimerida.gr

Νέο χτύπημα δικαστών: Το κράτος γίνεται απολυταρχικό -Η κυβέρνηση θέτει εκτός λειτουργίας τη Δικαιοσύνη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις 85.520 φθάνουν οι φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων όλης της χώρας αριθμός ασφυκτικά μεγάλος και προβληματικός για τα δημόσια οικονομικά της χώρας.Αυτό αποκαλύφθηκε, μεταξύ άλλων, στην πανδικαστική συγκέντρωση που έγινε στο Εφετείο της Αθήνας με τους δικαστές να αντιδρούν έντονα για την απουσία του κράτους στη δημιουργία υποδομών, αλλά και για τα αναδρομικά τους ύψους 100 εκατ. ευρώ που δεν έχουν ακόμη καταβληθεί παρά την απόφαση του δικαστηρίου.
Μάλιστα, όπως είπε η πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών, «δεν είναι δυνατόν να κάνει κάποιος επενδύσεις σε μια χώρα που δεν εφαρμόζονται οι δικαστικές αποφάσεις» ενώ , όπως είπε, «με ευθύνη της κυβέρνησης μπλοκάρουν οι υποθέσεις στα δικαστήρια αφού εξαντλεί όλα τα ένδικα μέσα».

Οσον αφορά τα αναδρομικά των δικαστών η πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων έκανε λόγο για προσπάθεια απαξίωσης και υποβάθμισης του θεσμικού ρόλου των δικαστών. «Με τη μη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων η κυβέρνηση θέτει εκτός λειτουργίας τον θεσμό της Δικαιοσύνης, μετατρέπει τον εαυτό της σε κυβέρνηση κράτους απολυταρχικού και δείχνει σαφώς τον πολίτη πως αν έχει δικαστική απόφαση που τον δικαιώνει το κράτος κατά τρόπο αυθαίρετο αρνείται την εφαρμογή του» σημειώνεται με νόημα.

Η πρόεδρος της Ενωσης απαντώντας στις βολές που δέχεται το δικαστικό σώμα για την πρόσφατη δικαστική απόφαση που τους επιστρέφει αναδρομικά στο προηγούμενο μισθολογικό καθεστώς τόνισε «Εμείς οι δικαστές κηρύξαμε αντυσυνταγματικό το χαράτσι, εμείς οι δικαστές αναστέλλουμε τις αποφάσεις της διοίκησης για απολύσεις συμβασιούχων, εμείς κηρύξαμε αντισυνταγαμτικές τις μειώσεις των μισθών των σωμάτων ασφαλείας».

Πρόεδρος ΔΣΑ: Να συγκροτηθεί κοινό όργανο Δικηγόρων-Δικαστών-Εισαγγελέων

Την συγκρότηση ενός κοινού οργάνου Δικηγόρων-Δικαστών-Eισαγγελέων, το οποίο θα μελετά τα γενικότερα θέματα της δικαιοσύνης και θα εισηγείται κάθε φορά, συγκεκριμένες συνταγματικές και νομοθετικές αλλαγές, πρότεινε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Βασίλης Αλεξανδρής, μιλώντας στην Πανδικαστική Συγκέντρωση που οργάνωσαν οι Δικαστικές Ενώσεις της χώρας.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΔΣΑ, στο όργανο αυτό, η συγκρότηση του οποίου θα προβλέπεται από το νόμο, θα συμμετέχουν αιρετοί εκπρόσωποι των Δικαστών, των Εισαγγελέων και των Δικηγόρων.

Στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε στην Πανδικαστική Συγκέντρωση, ο κ. Αλεξανδρής, υπογράμμισε πως συμμερίζεται ουσιαστικά τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του Δικαστικού σώματος καθώς τα θεσμικά ζητήματα που προτάσσονται δεν αφήνουν περιθώριο εφησυχασμού.

«Φιλοδοξούμε», είπε, «με απολύτως ρεαλιστικό τρόπο να συνδράμουμε την προσπάθειας σας, συμπάσχοντας ουσιαστικά για τις συνθήκες απονομής της δικαιοσύνης τις οποίες από κοινού μοιραζόμαστε».

«Η αναζήτηση της ορθής δικαιοδοτικής κρίσης πρέπει να είναι κοινή επιδίωξη, αφορά όλους τους κοινωνούς της προσπάθειας» επεσήμανε και τόνισε:

« Όλοι έχουμε κουραστεί από γενικόλογα λογύδρια για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Ήρθε η στιγμή των αποφάσεων και των πράξεων. Η απαξίωση του θεσμικού ρόλου του Δικαστή καθορίζει αποφασιστικά και την ποιότητα απονομής της δικαιοσύνης. Η δικαστική ανεξαρτησία συνδέεται με την έννοια της αξιοπρεπούς αντιμετώπισής του Δικαστικού Λειτουργού από τη πολιτεία. Το Δικηγορικό Σώμα δεν προτίθεται να παραμείνει παρατηρητής τέτοιων εξελίξεων».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ