Στο φως τμήματα από το αρχαίο λιμάνι της Κορίνθου -Σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές [εικόνες] - iefimerida.gr

Στο φως τμήματα από το αρχαίο λιμάνι της Κορίνθου -Σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σημαντικά ευρήματα καταποντισμένων λιμενικών εγκαταστάσεων στον αρχαίο λιμένα της Κορίνθου στο Λέχαιο, βγήκαν στο φως κατά την περίοδο 2013- 2014.Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, μέσω του προγράμματος Λιμένος Λεχαίου (Lechaion Harbour Project), που αποτελεί μια συνεργασία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, του SΑΧΟ-Institute, University of Copenhagen και του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα (αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού ως αρχαιολογική σχολή), αποκαλύφθηκαν και αποτυπώθηκαν 2.750 τμ καταποντισμένων λιμενικών εγκαταστάσεων, οι οποίες εκτείνονται σε 911 μέτρα ακτογραμμής.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, τα σημαντικότερα αποτελέσματα μέχρι σήμερα συνοψίζονται στα παρακάτω:

Παράλληλα, διεξήχθησαν γεωφυσικές έρευνες σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών χρησιμοποιώντας «3D parametric sub-bottom profiler». Η εφαρμογή αυτής της πρωτοποριακής τεχνολογίας για πρώτη φόρα στο πλαίσιο αρχαιολογικής έρευνας στο αρχαίο λιμάνι του Λεχαίου αναμένεται να συνεισφέρει σε δύο βασικούς τομείς: η επεξεργασία των δεδομένων θα οδηγήσει σε μια λεπτομερειακή αποτύπωση της στρωματογραφίας στις περιοχές μελέτης αποδίδοντας έτσι την εξέλιξη της παράκτιας παλαιογεωγραφίας. Επιπλέον, θα παρουσιάσει στοιχεία σχετικά με αρχαία τεχνουργήματα όπως πιθανά θαμμένα τμήματα των λιμενικών εγκαταστάσεων ή θαμμένα αρχαία αντικείμενα.

Το λιμάνι διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στη μακρά ιστορική εξέλιξη της πόλης της Κορίνθου. Ευρισκόμενο σε απόσταση περίπου 3 χλμ. από την αρχαία πόλη αλλά και στραμμένο προς τη δύση, αποτέλεσε αναμφισβήτητα το σημαντικότερο όχημα ανάπτυξης κατά τις διαφορετικές περιόδους ακμής της Κορίνθου.

Οι έρευνες διεξάγονται υπό τη διεύθυνση του δρ. Δ. Κουρκουμέλη και του δρ. B. Lovén και για το έτος 2014 χρηματοδοτούνται από το Augustinus Foundation.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ