Πρόεδρος Ισλανδίας: «Μας εκβίασαν για να πληρώσουμε τα χρέη της τράπεζας Icesave» - iefimerida.gr

Πρόεδρος Ισλανδίας: «Μας εκβίασαν για να πληρώσουμε τα χρέη της τράπεζας Icesave»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρόεδρος της Ισλανδίας,Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον, κατηγόρησε χθες τις χώρες της Ευρώπης ότι εκβίασαν τη χώρα του για να συμφωνήσει να εγγυηθεί την αποπληρωμή των χρεών μιας τράπεζας που πτώχευσε, δίνοντας συνέχεια στην διένεξη με τη Βρετανία και την Ολλανδία, σε πολίτες των οποίων οφείλονται δισεκατομμύρια που έχουν καταθέσει στην πτωχευμένη τράπεζα.

Όταν ο τραπεζικός τομέας της Ισλανδίας κατέρρευσε στην διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008, οι λογαριασμοί στην τράπεζα Landsbanki 'πάγωσαν', περιλαμβανομένων καταθέσεων και επενδύσεων Βρετανών και Ολλανδών διαμέσου κεφαλαίων που προσφέρονταν online, μέσω της φίρμας Icesave.

Η Ισλανδία λέει ότι η περιουσία της πτωχευμένης τράπεζας θα αρκέσει για να αποπληρωθούν περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία οφείλονται στους Βρετανούς και στους Ολλανδούς. Οι δύο χώρες απαιτούσαν από την κυβέρνηση στο Ρέικιαβικ να εγγυηθεί την αποπληρωμή.

Όμως σε δημοψήφισμα που διεξήχθη νωρίτερα εφέτος οι Ισλανδοί απέρριψαν για δεύτερη φορά την παροχή εγγυήσεων.

«Οι άνθρωποι (της κυβέρνησης) υπέκυψαν στον εκβιασμό των Ευρωπαίων. . .», δήλωσε ο κ. Γκρίμσον στο δημόσιο ραδιόφωνο RUV. Πρόσθεσε ότι οι βρετανικές και ολλανδικές αξιώσεις η κυβέρνηση να εγγυηθεί το χρέος της τράπεζας είναι «παράλογες».

«Αυτό που συμβαίνει τώρα αποδεικνύει ότι εάν το θέμα είχε τύχει ενός σωστού χειρισμού εδώ εξ αρχής, θα ήταν εντελώς αχρείαστο να μπει ο λαός της Ισλανδίας και η συνεργασία μας με την Ευρώπη σ' αυτόν το ζουρλομανδύα», πρόσθεσε.

«Η ΕΕ πρέπει να ερευνήσει και να αντιμετωπίσει το πώς κατέστη δυνατόν χώρες-μέλη της να συμφώνησαν να υποστηρίξουν αυτή την παράλογη απαίτηση έναντι της Ισλανδίας», συνέχισε.

Βρετανοί και Ολλανδοί, με τη στήριξη άλλων κρατών-μελών της ΕΕ, ώθησαν ταυτόχρονα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να πιέσει την Ισλανδία, σημείωσε ο Γκρίμσον, υπογραμμίζοντας πως ο πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν του εξομολογήθηκε τον Ιανουάριο του 2010 ότι ήταν δυσαρεστημένος με τον τρόπο που το Ταμείο χρησιμοποιήθηκε σαν μια «γροθιά» σε βάρος της Ισλανδίας.

Μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 η Ισλανδία αναγκάστηκε να αποδεχθεί ένα πακέτο σταθεροποίησης υπό το ΔΝΤ, που συνοδευόταν από ένα πακέτο οικονομικών μεταρρυθμίσεων που μόλις ολοκληρώθηκαν.

Οι διαχειριστές της Landsbanki έχουν δηλώσει πως τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας επαρκούν για να αποζημιωθούν οι Βρετανοί και οι Ολλανδοί και ότι οι πληρωμές μπορούν να αρχίσουν αργότερα εφέτος, αφού ολοκληρωθούν οι νομικές διαδικασίες εντός της Ισλανδίας.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ-Ρόιτερς)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ