Υπέρ της διατήρησης των τραπεζικών μετόχων που κατέχει το ΤΧΣ τάσσεται η Κουμουνδούρου, που υπενθυμίζει ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έγινε με χρήματα των πολιτών, και ζητά να τονωθεί τώρα η ρευστότητα στην αγορά.
Ειδικότερα, στελέχη της Κουμουνδούρου τονίζουν:
«Απαιτούμε τη διατήρηση των μετοχών του ΤΧΣ και αντίστοιχη έκδοση μετοχών, που αντιστοιχούν στην αναβαλλόμενη φορολογία. Άλλωστε, η προθεσμία για την επαναγορά των μετοχών από τους ιδιώτες μετόχους, σύμφωνα με τις ισχύουσες αποφάσεις, λήγει το 2017 και εφόσον αναμένουν επιτυχή αποτελέσματα η λογική είναι να διατηρήσουμε τις μετοχές για την υπεραξία που αναμένεται να τύχουν.
Θυμίζουμε την απαξίωση της περιουσίας του ΤΧΣ και επισημαίνουμε ότι το κόστος "διάσωσης" των τραπεζών για το ελληνικό Δημόσιο είναι 40 δισ. και, συνυπολογίζοντας και την αναβαλλόμενη φορολογία, το κόστος ανέρχεται σε 50 δισ.
Μετά τις πρόσφατες ΑΜΚ, προκλήθηκε ζημιά στο Δημόσιο με απομείωση της αξίας των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ περίπου 8 δισ.
Να υπενθυμίσουμε ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες, κατά την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος με αύξηση του χρέους κατά 50 δις, ήταν ότι με την υπεραξία των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ, το Ελληνικό Δημόσιο θα είχε επιστροφή του συνολικού κόστους διάσωσης των τραπεζών.
Απαιτούμε τη διατήρηση των μετοχών του ΤΧΣ και αντίστοιχη έκδοση μετοχών, που αντιστοιχούν στην αναβαλλόμενη φορολογία. Άλλωστε η προθεσμία για την επαναγορά των μετοχών από τους ιδιώτες μετόχους, σύμφωνα με τις ισχύουσες αποφάσεις, λήγει το 2017 και εφόσον αναμένουν επιτυχή αποτελέσματα η λογική είναι να διατηρήσουμε τις μετοχές για την υπεραξία που αναμένεται να τύχουν.
Το μεγάλο ζητούμενο είναι, άμεσα να αποκατασταθεί η κανονική τραπεζική λειτουργία ,με την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, την πτώση των επιτοκίων χορηγήσεων και την ανακούφιση των υπερχρεωμένων πολιτών. Όμως φαίνεται ότι οι τραπεζοκεντρικές λύσεις, που δίνονται για τη διαχείριση των καθυστερημένων δανείων, θα εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των τραπεζών και τη διαπλοκή και δεν θα εξασφαλίσουν τη δίκαιη και ίση μεταχείριση των δανειοληπτών.
Σε κάθε περίπτωση το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να ασκήσει τα δικαιώματά του ως ο βασικός μέτοχος των 4 Τραπεζών.
Η στόχευση πρέπει να είναι ενίσχυση της ρευστότητας προς την αγορά και ανακούφιση των δανειοληπτών».
Βούλτεψη: Δεν έχουν να πουν τίποτα
Σχολιάζοντας την «διαρροή» του ΣΥΡΙΖΑ η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη σχολίασε ειρωνικά: «Μετά από σιγή 24 ωρών ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ότι ουσιαστικά δεν έχει να πει τίποτα».