Ουκρανία: Σάρωσαν στις εκλογές οι φιλοδυτικοί -Για πρώτη φορά εκτός Βουλής το κομμουνιστικό κόμμα - iefimerida.gr

Ουκρανία: Σάρωσαν στις εκλογές οι φιλοδυτικοί -Για πρώτη φορά εκτός Βουλής το κομμουνιστικό κόμμα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα πρώτα αποτελέσματα το πρωί της Δευτέρας δείχνουν το μπλοκ του νυν προέδρου της Ουκρανίας Ποροσένκο και το Λαϊκό Μέτωπο του πρωθυπουργού Γιατσένιουκ να αποσπούν το καθένα περίπου 21%. Τρίτο κόμμα εμφανίζεται η «Αυτοάμυνα», που κοιτάζει επίσης προς τη Δύση, με ποσοστά κοντά στο 13%.

Ισχυρή ωστόσο ήταν η επίδοση του κόμματος από το οποίο προερχόταν ο ανατραπείς Γιανουκόβιτς, με το μπλοκ της αντιπολίτευσης υπό τον Γιούρι Μπόικο να αποσπά περίπου 9,5%, μπαίνοντας άνετα στο Κοινοβούλιο.

Για πρώτη φορά από το 1991 τo κομμουνιστικό κόμμα δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή. Αρκετά αδύναμο εμφανίστηκε επίσης και το κόμμα της Γιούλια Τιμοσένκο, που βρίσκεται ελαφρά πάνω από το όριο εισόδου.

Σχετικά αδύναμες, επίσημες, εμφανίζονται δυνάμεις του ακραίου εθνικιστικού μπλοκ, όπως το Σβόμποντα που βρίσκεται στο όριο της εισόδου, ενώ το «Ριζοσπαστικό Κόμμα» βρίσκεται μεν υψηλότερα αλλά σε μονοψήφιο ποσοστό.

Μιλώντας μετά τα πρώτα αποτελέσματα, ο Ουκρανός Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους που «υποστήριξαν μία δημοκρατική, μεταρρυθμιστική πλειοψηφία [στο Κοινοβούλιο] που είναι υπέρ της Ουκρανίας και υπέρ της Ευρώπης».

«Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων τάχθηκαν υπέρ των πολιτικών δυνάμεων που υποστηρίζουν το ειρηνευτικό σχέδιο της Προεδρίας και επιζητούν πολιτική επίλυση της κατάστασης στο Ντονμπάς», είπε ο Ποροσένκο ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα.

Οι εκλογές διεξήχθησαν όχι μόνο σε κλίμα πολέμου στα ανατολικά -Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ δεν ψήφισαν, με τους φιλορώσους να προτίθενται να διοργανώσουν δικές τους εκλογές- αλλά και υπό την απειλή ανοικτού «πολέμου φυσικού αερίου» με τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ