Απευθείας ηλεκτρονική πρόσβαση στο Taxis αποκτούν οι τράπεζες - iefimerida.gr

Απευθείας ηλεκτρονική πρόσβαση στο Taxis αποκτούν οι τράπεζες

Απευθείας ηλεκτρονική πρόσβαση στο Taxis αποκτούν οι τράπεζες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την απευθείας ηλεκτρονική πρόσβαση στο Taxis αποκτούν οι τράπεζες μέσω του «Τειρεσία», προκειμένου να αντλούν στοιχεία από τις φορολογικές δηλώσεις και τα μητρώα του υπουργείου Οικονομικών.

Πρόκειται για αίτημα των τραπεζών που έχει υποβληθεί εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά οι συζητήσεις έχουν αναθερμανθεί το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με την «Καθημερινή». Για να ξεπεραστεί ο σκόπελος που υπάρχει καθώς η απευθείας πρόσβαση δεν επιτρέπεται βάσει νόμου, εξετάζονται δύο σενάρια.

Το πρώτο προβλέπει τη δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, με λειτουργία υπό την εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών. Σε αυτή, οι τράπεζες –μέσω του Τειρεσία- θα συνεισέφεραν τα στοιχεία των οφειλών ληξιπρόθεσμων και μη, ενώ από το Taxis θα αντλούνταν τα στοιχεία των εισοδημάτων, των περιουσιακών στοιχείων αλλά και των οφειλών στα ασφαλιστικά Ταμεία και στις εφορίες. Αυτή η βάση δεδομένων θα ήταν και το ηλεκτρονικό εργαλείο που θα χρησιμοποιούσαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς προκειμένου να προωθήσουν, μεταξύ άλλων, και τις ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων.

Το δεύτερο σενάριο –το οποίο είναι και το πιθανότερο να υλοποιηθεί- αξιοποιεί διάταξη που ήδη έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και έχει συμπεριληφθεί στη φορολογική νομοθεσία. Η διάταξη αυτή (άρθρο 17 παράγραφος 4 του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών) ορίζει τα εξής: «στοιχεία ή πληροφορίες σχετικά με φορολογούμενο, είναι δυνατόν να αποκαλύπτονται σε τρίτο, κατόπιν αιτήσεως, με την έγγραφη συναίνεση του φορολογούμενου». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, αυτή η διάταξη μπορεί να αποτελέσει το νομοθετικό στήριγμα που θα χρησιμοποιηθεί για να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Στην πράξη, ο φορολογούμενος που θα αιτείται ρύθμισης του δανείου του, θα καλείται να υπογράψει μια εξουσιοδότηση ότι επιτρέπει στις τράπεζες να αποκτήσουν πρόσβαση στα φορολογικά του στοιχεία. Με αυτή την αίτηση, η εκάστοτε τράπεζα θα συνδέεται με το Taxis και θα αντλεί τα φορολογικά δεδομένα.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ τράπεζες ειδήσεις TAXIS Τειρεσίας
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ