Εσπευσμένα ο Σαμαράς στην Αθήνα - Εκτακτη σύσκεψη για τις πλημμύρες - iefimerida.gr

Εσπευσμένα ο Σαμαράς στην Αθήνα - Εκτακτη σύσκεψη για τις πλημμύρες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε έκτακτη σύσκεψη στο Κεντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας για την εκτίμηση της κατάστασης από της πλημμύρες, θα προεδρεύσει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αμέσως μετά την επιστροφή του στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες.
Ο Α. Σαμαράς έλαβε την απόφαση να μεταβεί εσπευσμένα στο ΚΕΠΠ στο Χαλάνδρι, μόλις πληροφορήθηκε το μέγεθος των καταστροφών που προκάλεσε ο ισχυρότατος κατακλυσμός που έπληξε πολλές περιοχές στη Δυτική Αθήνα. Στη σύσκεψη, στην οποία θα συμμετάσχουν υπηρεσιακοί παράγοντες και αρμόδιοι φορείς, θα τεθούν οι προτεραιότητες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η έντονη νεροποντή.

Αίσθηση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι στη σύσκεψη δεν εκλήθη η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, όπως πληροφορείται το iefimerida.

Δραματική η κατάσταση στη Δυτική Αττική

Οι καταστροφές είναι τεράστιες σε Παλιά Κοκκινιά, Μενίδι, Ιλιον, Αιγάλεω και αλλού, ενώ φόβοι εκφράζονται για εγκλωβισμό ανθρώπων σε διώροφο υπόγειο πάρκινγκ σούπερ μάρκετ με πολλά αυτοκίνητα που έχει πλημμυρίσει.

Δρόμοι σε πολλές περιοχές της Αττικής μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ δεκάδες αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά και προκάλεσαν καραμπόλες. Άλλα οχήματα εγκλωβίστηκαν σε σημεία όπου είχαν συσσωρευτεί νερά, και σε κάποιες περιπτώσεις χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να απεγκλωβιστούν οδηγοί.

Αυτή την ώρα επιχειρούν 135 πυροσβέστες με 65 οχήματα, αλλά όπως επισημαίνουν από την Πυροσβεστική θα χρειαστούν αρκετές ώρες για να αποκασταθούν τα προβλήματα.

Οι κλήσεις προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία έχουν ξεπεράσει αυτή την ώρα τις 450 ενώ η ισχυρή βροχόπτωση συνεχίστηκε και το βράδυ σε αρκετές περιοχές του Λεκανοπεδίου.

Δούρου: Οι πολίτες υποκαθιστούν το κράτος

Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η οποία έκανε περιοδεία στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την θεομηνία, προκειμένου να αποκτήσει ιδία εικόνα της καταστροφής, τόνισε ότι δεν είναι ώρα για κριτική.

Η Ρ. Δούρου υπογράμμισε πάντως πως χθες, Πέμπτη, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, «είχαμε την τραγική διορατικότητα να αυξήσουμε το κονδύλι για τα αντιπλημμυρικά έργα». Κάλεσε τους πάντες να δώσουν χρόνο στους εργαζόμενους που προσπαθούν να αποκαταστήσουν τα προβλήματα και στους πολίτες που «αντικαθιστούν δημόσιες υπηρεσίες».

Σε ανακοίνωσή της η περιφερειάρχης Αττικής επεσήμανε: «Δεν είναι ώρα για φθηνές κριτικές - οι πολίτες, που δοκιμάζονται για πολλοστή φορά, γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει εν έτει 2014 η αντιπλημμυρική προστασία να παραμένει ζητούμενο. Αυτή τη στιγμή όλοι οι αντιπεριφερειάρχες και οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, βρισκόμαστε επί ποδός, προκειμένου να βοηθήσουμε τους πολίτες που είδαν να χάνονται οι περιουσίες τους».

Σε συντονισμένες επιχειρήσεις, που ήταν σε εξέλιξη το βράδυ της Παρασκευής, προχώρησαν οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής στους δήμους που επλήγησαν από τις βροχοπτώσεις. Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, ύστερα από επικοινωνία με τις δημοτικές αρχές, προχωρούσαν σε επιχειρήσεις απάντλησης υδάτων, καθαρισμού φερτών υλικών και ρεμάτων στους δήμους Περιστερίου, Καματερού, Χαϊδαρίου, Αιγάλεω, Φυλής, Αχαρνών, Ιλίου, κ.α. Παράλληλα, ύστερα από σχετικό αίτημα του δήμου Ιλίου, η Περιφέρεια Αττικής πρόκειται να συμβάλλει στη στέγαση δέκα οικογενειών που έμειναν άστεγες λόγω των πλημμυρών.

Μώραλης: Σε πλήρη κινητοποίηση ο Δήμος Πειραιά

Σε πλήρη κινητοποίηση έθεσε ο Δήμος Πειραιά τις αρμόδιες Τεχνικές Υπηρεσίες Δικτύων, Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Περιβάλλοντος και Πρασίνου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα παρουσιάσθηκαν από τη σφοδρή απογευματινή νεροποντή που έπληξε την πόλη.
Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης από την πρώτη στιγμή ήταν σε συνεχή επικοινωνία με το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την ΕΥΔΑΠ και την Τροχαία.
Ο Γιάννης Μώραλης έδωσε παράλληλα εντολή να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους αστέγους της πόλης, που θα μπορούν να φιλοξενηθούν, τουλάχιστον για απόψε, στον ξενώνα αστέγων του Δήμου.
Το Σάββατο 25/10 θα πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη του Δημάρχου με τους αρμόδιους αντιδημάρχους, για τη συνολική εκτίμηση και τη διαχείριση της έκτακτης αυτής κατάστασης.

Τηλεφωνικές επαφές Βενιζέλου με Σαμαρά-υπουργούς

Αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και τους υπουργούς Επικρατείας Δ. Σταμάτη, Προστασίας του Πολίτη Β. Κικίλια και Υποδομών Μ. Χρυσοχοϊδη είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος.

Ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στο λεκανοπέδιο με τις πλημμύρες ενώ ζήτησε να συνεχιστεί η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού.

Ο Ευ. Βενιζέλος σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει γρήγορη φροντίδα και αποκατάσταση των πληγέντων αφού προηγηθεί άμεση καταγραφή των προβλημάτων που προκάλεσε η νεροποντή, μόλις υποχωρήσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ