Η στιγμή που συγκίνησε τους ανασκαφείς στην Αμφίπολη -Το πείραμα που έγινε - iefimerida.gr

Η στιγμή που συγκίνησε τους ανασκαφείς στην Αμφίπολη -Το πείραμα που έγινε

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ανασκαφή στον τύμβο Καστά σε όλες της τις φάσεις προκαλεί -καθώς αποκαλύπτονται τα μυστικά της- έντονα συναισθήματα συγκίνησης, μαγείας και θαυμασμού από άκρη σε άκρη σε όλο τον κόσμο. Φυσικά, οι αρχαιολόγοι που βρίσκονται στην ανασκαφή βιώνουν πιο ιδιαίτερες στιγμές, καθώς βλέπουν από κοντά όλα όσα φέρνει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. Την Τρίτη, όμως, βίωσαν μια σκηνή πέρα για πέρα μαγική.

Αφού είχαν βρει το κεφάλι της ανατολικής Σφίγγας σε απόσταση 12 μέτρων από την κεντρική είσοδο του τάφου, και συγκεκριμένα στον τρίτο θάλαμο του τύμβου, και ενώ το έβγαλαν έξω με σκοπό να το πάνε στο μουσείο της Αμφίπολης, αποφάσισαν, σύμφωνα με το xronometro.com, να κάνουν ένα πείραμα.

Οι αρχαιολόγοι τοποθέτησαν το κεφάλι επάνω στο σώμα της ανατολικής Σφίγγας. Τότε διαπίστωσαν ότι «κούμπωνε» στο σώμα απόλυτα και ταιριαστά. Και κάπως έτσι έγιναν μάρτυρες μιας συγκλονιστικής στιγμής, αφού μετά από περίπου 2.300 χρόνια το γλυπτό επανενώθηκε και είχαν τη δυνατότητα να έχουν μπροστά τους την εικόνα εκείνη που είχαν και όσοι, στην αρχαιότητα, ήταν μάρτυρες στην ολοκλήρωση της κατασκευής του μνημείου και φυσικά στην τελετή ταφής του νεκρού, ενδεχομένως και για λίγα χρόνια μετά, αν αποδειχθεί ότι η επίχωση έγινε σε χρόνους κατοπινούς της ταφής.

Η στιγμή που συγκίνησε τους ανασκαφείς στην Αμφίπολη -Το πείραμα που έγινε  | iefimerida.gr 0

To χρονικό της εύρεσης της κεφαλής της Σφίγγας

Ηταν γύρω στις 17:30 της Τρίτης, την ώρα που τα περισσότερα μέλη της ανασκαφικής ομάδας που εργάζονται στον τύμβο Καστά είχαν αποχωρήσει και τα φώτα είχαν κλείσει, όταν ένας από τους αρχαιολόγους, λίγο πριν φύγει, διέκρινε ανάμεσα στα χώματα του τρίτου θαλάμου ένα... άγαλμα.

Αμέσως σήμανε συναγερμός από τη Λίνα Μενδώνη, που ήταν παρούσα στο σημείο της ανασκαφής, η ανασκαφική ομάδα επέστρεψε στον τύμβο Καστά και λίγο αργότερα όλοι μαζί μαγεμένοι, αφαιρώντας προσεκτικά το χώμα που υπήρχε γύρω του, αντίκρισαν το κεφάλι της Σφίγγας, το νέο εύρημα της Αμφίπολης που ξάφνιασε και προκάλεσε νέα κύματα συγκίνησης.

Η στιγμή που συγκίνησε τους ανασκαφείς στην Αμφίπολη -Το πείραμα που έγινε  | iefimerida.gr 1

Πώς οι αρχαιολόγοι βρέθηκαν μπροστά στο κεφάλι της Σφίγγας

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχαιολόγοι την Τρίτη, προκειμένου να δουν αν υπάρχει σκαλοπάτι στο κατώφλι του τρίτου θυρώματος και στην προσπάθειά τους να φθάσουν στο πορτάκι πλάτους 0,96 μέτρων που βρίσκεται στον τέταρτο διαφραγματικό τοίχο (δηλαδή στο τέλος του τρίτου θαλάμου) και αποτελεί έναν από τους πολλούς γρίφους του τάφου της Αμφίπολης, έκαναν μια τομή 2Χ2 μέτρων στο χώμα με το οποίο είναι γεμάτος ο τρίτος θάλαμος του τάφου.Βγάζοντας σιγά σιγά το χώμα, βρήκαν αρχικά φτερά. Φτερά που ανήκουν στα σώματα των Σφιγγών, «φρουρών» του τάφου, και τα οποία ήταν σπασμένα.

Και λίγο πιο κάτω ένα γλυπτό... Εκείνη τη στιγμή σήμανε συναγερμός. Τα μέλη της ανασκαφικής ομάδας της επικεφαλής αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη ειδοποιήθηκαν να επιστρέψουν αμέσως στον τύμβο Καστά.

Τα μεγάλα φώτα άναψαν και οι αρχαιολόγοι έπιασαν τα πινέλα και άρχισαν να αφαιρούν σιγά σιγά και με μεγάλη προσοχή το χώμα. Αυτό που ξεπρόβαλε αρχικά ήταν οι κοκκινωποί βόστρυχοι της κεφαλής, τυλιγμένοι με μια περίτεχνη ταινία.

«Είναι το κεφάλι της Σφίγγας!», αναφώνησε ένα από τα μέλη της ανασκαφικής ομάδας.

Και είχε δίκιο. Οταν το χώμα αφαιρέθηκε πλήρως, ήρθε στο φως το άκρως εντυπωσιακό, εξαιρετικής τέχνης κεφάλι της Σφίγγας. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού, βρέθηκε με τη μύτη (το μόνο σημείο του προσώπου του αγάλματος που έχει υποστεί φθορά) στο χώμα.

Ακολούθησε σύσκεψη της ομάδας των αρχαιολόγων προκειμένου να φωτογραφηθούν τα ευρήματα και να διατυπωθούν τα συμπεράσματα σε δελτίο Τύπου, το οποίο εξέδωσε αμέσως η υπεύθυνη επικοινωνίας Αννα Παναγιωταρέα και απέστειλε σε όλα τα ΜΜΕ.

Η στιγμή που συγκίνησε τους ανασκαφείς στην Αμφίπολη -Το πείραμα που έγινε  | iefimerida.gr 2
Η στιγμή που συγκίνησε τους ανασκαφείς στην Αμφίπολη -Το πείραμα που έγινε  | iefimerida.gr 3
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ