Πώς θα ανακαλύψετε ξανά, θα δείτε σαν πρώτη φορά την Αθήνα με την ευκαιρία της αργίας [εικόνες] - iefimerida.gr

Πώς θα ανακαλύψετε ξανά, θα δείτε σαν πρώτη φορά την Αθήνα με την ευκαιρία της αργίας [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
Πώς θα ανακαλύψετε ξανά, θα δείτε σαν πρώτη φορά την Αθήνα με την ευκαιρία της αργίας [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Πώς θα ανακαλύψετε ξανά, θα δείτε σαν πρώτη φορά την Αθήνα με την ευκαιρία της αργίας [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Πώς θα ανακαλύψετε ξανά, θα δείτε σαν πρώτη φορά την Αθήνα με την ευκαιρία της αργίας [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Δυο σημαντικές, διεθνούς ενδιαφέροντος εμπειρίες σύγχρονης τέχνης μέσα στη Ρωμαϊκή και στην Αρχαία Αγορά, οι εκπλήξεις που ετοιμάζει το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ποδηλατάδα από τη Μαρίνα Φλοίσβου μέχρι το Πασαλιμάνι. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις προτάσεις για να περάσετε το Σαββατοκύριακο και την αργία της 28ης Οκτωβρίου όχι απλά δημιουργικά, αλλά σχεδόν συναρπαστικά. Μια ευκαιρία να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε ξανά την πόλη μας.

Και η αρχή για αυτό δεν μπορεί παρά να γίνει από το ιστορικό κέντρο. Από αυτόν τον μοναδικού πλούτου χάρτη στο εσωτερικό της πόλης που θεωρούμε δεδομένο, που δεν επισκεπτόμαστε πια, που απλά τον προσπερνούμε. Και όμως είναι χώροι που πρέπει να ενεργοποιήσουμε προκειμένου έτσι να αφυπνιστεί η σχέση μας με τη πόλη, η σχέση μας με τον συμπολίτη, να κυλίσει πάλι αίμα δημιουργίας και συλλογικότητας στις αρτηρίες της πόλης μας. Με αυτή τη λογική άλλωστε ο οργανισμός ΝΕΟΝ παρουσιάζει ταυτόχρονα δύο σημαντικές εκθέσεις που καλούν τον πολίτη να πρωταγωνιστήσει:Την έκθεση του κορυφαίου Tino Sehgal που παρουσιάζει για πρώτη φορά έργα του σε εξωτερικό χώρο, και δη στη Ρωμαϊκή Αγορά και επικεντρώνει το διεθνές ενδιαφέρον αλλά και την έκθεση της Αιμιλίας Παπαφιλίππου με τίτλο Παλμικά Πεδία, μέσα στην Αρχαία Αγορά.

Η έκθεση του Tino Sehgal (φωτό επάνω) στη Ρωμαϊκή αγορά που απασχόλησε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ολοκληρώνεται στις 28 Οκτωβρίου, άρα είναι μοναδική η ευκαιρία να την επισκεφθεί κανείς, ή να την ξαναεπισκεφθεί. Εκεί, μέσα στο χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς, συνεργάτες του Sehgal, από παιδιά μέχρι ηλικιωμένους, πλησιάζουν τον επισκέπτη για μια ενδιαφέρουσα, απρόσμενη συζήτηση, καθώς περπατούν στον χώρο. Ναι, η περιπατητική επιστρέφει μέσω της σύγχρονης τέχνης εκεί που γεννήθηκε, η διαλεκτική αναβιώνει και περνάει από το «τι είναι πρόοδος» σε προσωπικές αφηγήσεις. Αμέσως μετά από αυτή την ανοιχτή εμπειρία αλληλεπίδρασης, σε παρακείμενο κτίριο επί της Μάρκου Αυρηλίου και Κυρρήστου παρουσιάζεται το δεύτερο μέρος του έργου, το This Variation. Εκεί, μέσα στο σκοτάδι, κυριαρχούν οι ήχοι, η μουσική, οι δονήσεις και η ενέργεια του σώματος. Από το φως στο σκοτάδι, από τον λόγο στο σώμα μια πλήρης εμπειρία τέχνης επανατοποθετεί τον πολίτη στην καρδιά της πόλης του. Η αιμάτωση έχει ήδη αρχίσει...

(φωτογραφία Γιώργος Γρυπαίος)

Λίγο παρακάτω, μέσα στην Αρχαία Αγορά, το έργο Παλμικά Πεδία της Αιμιλίας Παπαφιλίππου που παρουσιάζει ο ΝΕΟΝ φέρει μια εξωστρέφεια, αρθρώνει μια μεγάλη πρόσκληση-πρόκληση. Καλεί τον επισκέπτη να ανέβει πάνω στην εγκατάσταση που παραπέμπει στο σκακιστικό συνεχές, να αγγίξει τα νήματα, να δοκιμάσει τα όριά του και να δικτυωθεί: με το έργο, με τον χώρο, με τους άλλους επισκέπτες, με τον ίδιο του τον εαυτό. Εντωμεταξύ η εμβληματική Στοά του Αττάλου κάποια βράδυα του Σαββάτου (θα ανακοινωθούν ημερομηνίες) θα μας θυμίζει ότι είναι ένα ενεργό κύτταρο του ιστορικού κέντρου, καθώς θα προβάλεται πάνω της μια προβολή που αποτελεί το δεύτερο σκέλος του έργου της Αιμιλίας Παπαφιλίππου. Οσοι κάθονται στον πεζόδρομο της Αδριανού σε ένα καφέ ή σε ένα εστιατόριο, οι περαστικοί που θα περπατούν ερχόμενοι από το Θησείο θα βρεθούν μπροστά σε ένα σπάνιο θέαμα, στη σκιά της Ακρόπολης που θα τους αποδείξει πως η σύγχρονη τέχνη μπορεί να κάνει την πόλη διαφορετική, ελκυστική, σχεδόν ομιλούσα.

Πώς θα ανακαλύψετε ξανά, θα δείτε σαν πρώτη φορά την Αθήνα με την ευκαιρία της αργίας [εικόνες] | iefimerida.gr 3

(φωτογραφία Γιώργος Γρυπαίος)

Οι Καρυάτιδες ψιθυρίζουν ακόμα
Σύγχρονη τέχνη και ιστορικό κέντρο. Αρχαιολογικός πλούτος και νέα εμπειρία. Οπως κι αν είναι και αυτό το σχεδόν τετραήμερο προσφέρει την σπάνια ευκαιρίας μιας νέας επίσκεψης στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Ποιος ξέρει, ίσως και μετά την επίσκεψη της Αμάλ Κλούνεϊ και την ανάδυση ξανά του αιτήματος για επιστροφή και επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, να δούμε με νέο βλέμμα και οπτική τα υπέροχα εκθέματα του Μουσείου.

Πώς θα ανακαλύψετε ξανά, θα δείτε σαν πρώτη φορά την Αθήνα με την ευκαιρία της αργίας [εικόνες] | iefimerida.gr 4


Ταυτόχρονα όμως οι οικογένειες θα ζήσουν ένα ενδιαφέρον παιχνίδι, αφού με εφόδια τα δανειστικά σακίδια και το φυλλάδιο «Εξερευνήσεις για παιδιά και γονείς» θα λάβουν μέρος σε ένα παιχνίδι που έχει ήρωες αρχαίους θεούς και αρχαϊκά χρώματα. Ομως στις 28 Οκτωβρίου θα γίνει στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης και μια ειδική περιήγηση με θέμα την επίδραση των γλυπτών της Ακρόπολης στη δημιουργία της Αναγέννησης στον δυτικό κόσμο. Αφορμή για την ξενάγηση είναι το χάλκινο τέθριππο με τη θεά Νίκη από τη συλλογή του Θεόφιλου Χάνσεν, το οποίο θα παρουσιάζεται στο Μουσείο μέχρι τις 18 Ιανουαρίου. Το πέρασμα από τον εξώστη με τις Καρυάτιδες είναι επιβεβλημένο όπως πάντα βέβαια.

Πώς θα ανακαλύψετε ξανά, θα δείτε σαν πρώτη φορά την Αθήνα με την ευκαιρία της αργίας [εικόνες] | iefimerida.gr 5



Στο υγρό μέτωπο
Φεύγοντας από το ιστορικό κέντρο, ο δρόμος μπορεί να μην οδηγήσει στα ενδότερα της πόλης, αλλά στο θαλάσσιο μέτωπό της. Μια ποδηλατάδα θα πραγματοποιηθεί από Μαρίνα Φλοίσβου και το «Θωρηκτό Αβέρωφ» (10 π.μ.-5 μ.μ. ) ως το Πασαλιμάνι και το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά.

Πώς θα ανακαλύψετε ξανά, θα δείτε σαν πρώτη φορά την Αθήνα με την ευκαιρία της αργίας [εικόνες] | iefimerida.gr 6
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ