Φρένο στις αυθαιρεσίες με τις χρήσεις γης: Online διασύνδεση εφοριών - πολεοδομιών - iefimerida.gr

Φρένο στις αυθαιρεσίες με τις χρήσεις γης: Online διασύνδεση εφοριών - πολεοδομιών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Φρένο στην αυθαίρετη ερμηνεία των πολεοδομιών και των δήμων για τις χρήσεις γης βάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Για τον λόγο αυτό, επιχειρείται η δημιουργία ξεκάθαρου πλαισίου σχετικά με το τι επιτρέπεται και τι όχι σε μια περιοχή, μέσω της online διασύνδεσης εφοριών και πολεοδομιών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», μέσα στις επόμενες ημέρες, με υπουργική απόφαση που προωθεί ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, αντιστοιχίζονται για πρώτη φόρα στην Ελλάδα οι 10.470 Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) του υπουργείου Οικονομικών με τις 18 νέες κατηγορίες χρήσεων γης που χρησιμοποιούν οι πολεοδομίες, όπως προβλέπονται από τον νέο νόμο για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση.

Αυτό γίνεται, όπως αναφέρει η εφημερίδα, που επικαλείται πηγές του υπουργείου,προκειμένου να πάψουν οι αυθαίρετες ερμηνείες από τις υπηρεσίες σχετικά με το τι επιτρέπεται και τι όχι σε κάθε περιοχή. Για παράδειγμα, μόνο στην Αττική, την τελευταία 30ετία έχουν εκδοθεί πλήθος ειδικών διαταγμάτων για διάφορες περιοχές του λεκανοπεδίου, που έχουν ως συνέπεια κυρίως για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να μπαίνουν δάφοροι φραγμοί από τις διαφορετικές ερμηνείες των διαταγμάτων, που εξαρτώνται άμεσα από την εκάστοτε πολεοδομία αλλά και τα τοπικά συμφέροντα. Χαρακτηριστικότερη των περιπτώσεων η Βασιλίσσης Σοφίας, όπου με το ισχύον καθεστώς επιτρέπεται η λειτουργία μόνο ζαχαροπλαστείων, ανθοπωλείων και νοσοκομείων. Αυτό σημαίνει πως όλα τα υπόλοιπα καταστήματα που λειτουργούν στην οδό είναι παράνομα.

Τι θα ισχύσει για την εντός σχεδίου δόμηση: Ο ρόλος της e-Πολεοδομίας

Ταυτόχρονα σε ό,τι αφορά την εντός σχεδίου δόμηση, μέχρι το τέλος του 2015, θα έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά οι όροι δόμησης και οι χρήσεις γης για κάθε οικοδομικό τετράγωνο που είναι εντός του σχεδίου πόλης.

Αυτό θα γίνει με την e-Πολεοδομία. Ο ενδιαφερόμενος μέσω του ηλεκτρονικού του υπολογιστή θα έχει άμεση πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που τον αφορούν: τον συντελεστή δόμησης, τις χρήσεις γης, αν το κτίσμα είναι εντός σχεδίου κ.α.

Το πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη και ήδη έχουν, σύμφωνα με «Τα Νέα», συλλεχθεί όλα τα στοιχεία που αφορούν τον Πειραιά και τα Ιωάννινα. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου στην εφημερίδα, το σύστημα αναμένεται να λειτουργήσει πρώτα αποσπασματικά και μέσα στο επόμενο χρόνο θα είναι συνολική.

Τι θα γίνει με την εκτός σχεδίου δόμηση

Σχετικά με την εκτός σχεδίου δόμηση, πλήρης εικόνα αναμένεται να υπάρχει κάπου στα τέλη του 2020, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση και ηλεκτρονική καταγραφή όλων των θεσμικών γραμμών, όπως αρχαιολογικοί χώροι, αιγιαλός, προστατευόμενες περιοχές, οριοθέτηση αιγιαλού-παραλίας, οικισμοί προ του 1923 και κάτω από 2.000 κατοίκους κ.ά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ