Σκοτώνεις και γλιτώνεις: Οργή για την ποινή-«χάδι» στον Πιστόριους - iefimerida.gr

Σκοτώνεις και γλιτώνεις: Οργή για την ποινή-«χάδι» στον Πιστόριους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Οσκαρ Πιστόριους καταδικάστηκε την Τρίτη σε κάθειρξη πέντε ετών για ανθρωποκτονία εξ αμελείας για τον θάνατο της φίλης του Ρίβα Στίνκαμπ. Σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο στη Νότια Αφρική, ο παραολυμπιονίκης έχει τη δυνατότητα να εκτίσει το 1/6 της ποινής του (δηλαδή 10 μήνες) στη φυλακή και το υπόλοιπο να το περάσει σε κατ' οίκον περιορισμό, έχοντας τη δυνατότητα να βλέπει τους δικούς τους, να του χτυπά ο ήλιος το πρόσωπο, να κάνει έρωτα σε μια άλλη ξανθιά καλλονή.

η Αλισον Πίρσον χαρακτηρίζει Σε άρθρο της στη βρετανική «Telegraph», τη δικαστική απόφαση «ντροπή» και «άλλη μια μαύρη ημέρα για τη Ρίβα και όλες τις γυναίκες» και προσθέτει ότι «την ημέρα που ο Πιστόριους θα αποφυλακιστεί, όλοι αυτοί που θεωρούν ότι θα τη γλιτώνουν πάντα οι άνδρες που κακοποιούν τις γυναίκες πρέπει να φορέσουν μαύρα». «Τώρα πια ξέρουμε πόσο αξίζει η ζωή μιας γυναίκας», αναφέρει η Πίρσον, «μέσα από μια απόφαση που βγαίνει από τα χείλη μιας γυναίκας, της δικαστού Τοκοζίλε Μασίπα».

θεώρησε «συνηθισμένα καβγαδάκια μεταξύ συντρόφων» Η Μασίπα, σε μια από τις πιο καθοριστικές αποφάσεις που κλήθηκε ποτέ να πάρει στη δικαστική καριέρα της, απεφάνθη πως ο Πιστόριους δεν θα μπορούσε να κριθεί ένοχος για φόνο, αλλά για ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Παράλληλα, η ίδια τα ξεσπάσματα θυμού και βίας προς το 30χρονο μοντέλο από την πλευρά του αθλητή, αλλά και τα μηνύματα φόβου που είχε στείλει η Στίνκαμπ στο κινητό του Πιστόριους πως πολλές φορές φοβάται ότι θα τη σκοτώσει.

Ομως, η ποινή που επιβλήθηκε στον αθλητή προκάλεσε τον σκαρκασμό. Λίγα λεπτά μετά, στο Twitter μεταξύ των χρηστών από τη Νότια Αφρική έγινε ανάρπαστο το hastag #ThingsLongerThanOscarsSentence, τα πράγματα δηλαδή που διαρκούν περισσότερο από την καταδίκη του Οσκαρ.

Αλλωστε για πολλούς, όπως και για την Πίρσον, η ενοχή του Πιστόριους μόνο για ανθρωποκτονία εξ αμελείας «είναι ένα αστείο». Ποια γυναίκα κλειδώνεται στη μέση της νύχτας μαζί με το κινητό της μέσα στην τουαλέτα; Μόνο μια γυναίκα που φοβάται και θέλει να ειδοποιήσει κάποιον να τη βοηθήσει. Σε μια υπόθεση που εξαρχής φαινόταν ότι ο Πιστόριους είναι ο φονιάς, το μόνο που θα μπορούσε να ελπίζει ο αθλητής ως νίκη ήταν αυτή ακριβώς η μετατροπή της κατηγορίας από φόνο σε ανθρωποκτονία εξ αμελείας.
Ετσι κι αλλιώς, πια, τίποτε από τα επιχειρήματα όλων αυτών που επιζητούσαν μια πιο δίκαιη, κατά τη γνώμη τους, απόφαση δεν μετρά. Η Ρίβα Στίνκαμπ είναι νεκρή και ο Οσκαρ θα μείνει στη φυλακή για σύντομο χρονικό διάστημα, όσο κι ένα κλεφτρόνι. Ενα ωραίο κλεφτρόνι που έκλεψε τη ζωή μιας γυναίκας. Η Ρίβα είναι πλέον μια στατιστική.

Στη Νότια Αφρική, κάθε οκτώ ώρες μια γυναίκα πέφτει νεκρή από τα χέρια του συντρόφου ή του συζύγου της. «Η ενδοοικογενειακή βία εξαπλώνεται σαν επιδημία στη χώρα και μια έγχρωμη γυναίκα δικαστής απεφάνθη πως ο φόβος που ένιωθε η Ρίβα για τον Οσκαρ ήταν μέρος μιας "φυσιολογικής σχέσης" και πως δεν είχε καμία σχέση εν τέλει με το μοιραίο γεγονός. Ντροπή της!», γράφει η Πίρσον.

«Μία ημέρα μετά τη δολοφονία της Στίνκαμπ, η Ρίβα δεν κατάφερε να παραστεί σε αυτό που στη Νότια Αφρική έχει καθιερωθεί να ονομάζεται "Μαύρη Παρασκευή". Πρόκειται για μια ειρηνική διαδήλωση κατά την οποία όλοι φορούν μαύρα σε ένδειξη οργής και πένθους για τις γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας και σεξουαλικής επίθεσης. Η "Μαύρη Παρασκευή" καθιερώθηκε με αφορμή τον άγριο βιασμό μιας 17χρονης που κατάφερε λίγο πριν ξεψυχήσει να ταυτοποιήσει τον βιαστή της, που ήταν το πρώην αγόρι της.

Δυστυχώς, η Ρίβα δεν είχε αυτή την ευκαιρία, αλλά όλοι εμείς που θεωρούμε ότι εγκληματίες όπως ο Πιστόριους μπορούν ακόμη να τη γλιτώνουν -προτείνει η δημοσιογράφος- μπορούμε την ημέρα της αποφυλάκισής του να φορέσουμε όλοι μαύρα. Οχι μόνο για να θρηνήσουμε για τη Ρίβα, αλλά για όλες τις γυναίκες που χάθηκαν μέσα στην οργή του συντρόφου ή του συζύγου τους».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ