Τέλος στην αγωνία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές: Τι προβλέπει και ποιοι μπαίνουν στη νέα ρύθμιση - iefimerida.gr

Τέλος στην αγωνία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές: Τι προβλέπει και ποιοι μπαίνουν στη νέα ρύθμιση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την Πέμπτη κατατίθεται στη Βουλή η πολυαναμενόμενη ρύθμιση των υπουργείων για τα «κόκκινα» δάνεια και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έπειτα από αρκετό καιρό καθυστερήσεων, διαφωνιών, αλλά και... γκάζια από το Μέγαρο Μαξίμου.Μετά την έκτακτη βραδινή συνεδρίαση της Δευτέρας η οποία «επιβλήθηκε» από τον πρωθυπουργό για να δοθεί λύση στο ζήτημα ήλθε η συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου στο Μαξίμου για να βγάλει «είδηση».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, μιλώντας σε δημοσιογράφους τόνισε πως είναι θέμα ωρών η κατάθεση των τροπολογιών στη Βουλή, ενώ, την Παρασκευή αναμένεται να ψηφιστούν.

«Πακέτο» με τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες φαίνεται πως θα κατατεθεί και η τροπολογία για μείωση κατά 30% στην έκτακτη εισφορά.

Τι προβλέπει η ρύθμιση και ποιοι θα ενταχθούν σε αυτή

Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν αναφέρουν ότι ο αριθμός των δόσεων θα αυξηθεί τελικά στις 100, αλλά με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ενώ, όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννη Βρούτσης, στη ρύθμιση θα ενταχθούν εκείνοι που θα πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τις διατάξεις, ανέφερε ο κ. Βρούτσης, θα προβλέπονται 100 δόσεις για χρέη 15.000 ευρώ και κάτω- και θα υπάρξει εκεί μία προσαρμογή στα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις-, και για χρέη άνω των 15.000 θα υπάρχουν 72 δόσεις και προσαρμογή σε πρόστιμα και προσαυξήσεις προστίμων. Ταυτόχρονα, θα γίνει «γενναία», όπως η χαρακτήρισε ο υπουργός, μείωση επιτοκίου.

Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και όσοι δεν έχουν κάνει ποτέ ως τώρα ρύθμιση, ενώ θα υπάρξει ειδική μεταχείριση προς εκείνους που είχαν ρυθμίσεις και ήταν συνεπείς.

Η ρύθμιση, πάντως, παρά τις δεσμεύσεις Σαμαρά δεν αναμένεται να λειτουργήσει πριν τον Δεκέμβριο, καθώς, θα πρέπει να ετοιμαστούν οι σχετικές εφαρμογές στο Taxisnet για τις αιτήσεις και όλες τις υπόλοιπες διαδικασίες.

Εν αναμονή της Τρόικα ενώ οι οφειλές αυξάνονται

Την ίδια στιγμή στο Μαξίμου περιμένουν να δουν και ποια θα είναι η αντίδραση της Τρόικα στη ρύθμιση, καθώς, οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν απειλήσει ευθέως πως πρέπει να «τελειώνει» με το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο καθυστερεί η ρύθμιση, τόσο «φουσκώνουν» οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στο δίμηνο, όπου γίνονται οι διαβουλεύσεις με την Τρόικα, τα «φέσια» αυξήθηκαν κατά περίπου 2,5 δισ. ευρώ μόνο έναντι των εφοριών. Εντυπωσιακό είναι, πάντως, και το ότι από την αρχή της κρίσης, δηλαδή από το 2009, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 36,6 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης φυσικών και νομικών προσώπων, της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας αλλά και της αδυναμίας ή ανικανότητας των αρμόδιων υπουργείων να προωθήσουν και να εφαρμόσουν μια ρύθμιση που θα εξυπηρετεί πραγματικά τους υπόχρεους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ