Ο Βενιζέλος παραδέχεται: Η αντίδραση των αγορών έστειλε μηνύματα - iefimerida.gr

Ο Βενιζέλος παραδέχεται: Η αντίδραση των αγορών έστειλε μηνύματα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αύριο Πέμπτη κατατίθενται στη Βουλή οι τροπολογίες που αφορούν στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις στις ληξιπρόθεσμες οφειλές όπως και η μείωση κατά 30% στην έκτακτη εισφορά, τα οποία θα ψηφιστούν την Παρασκευή, όπως αποφάσισαν ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Την άλλη εβδομάδα θα κατατεθεί η τροπολογία για τα «κόκκινα δάνεια».

Ο Ευ. Βενιζέλος έδειξε ότι την συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά, απασχόλησε έντονα η αντίδραση των αγορών τις προηγούμενες ημέρες η οποία – όπως παραδέχθηκε - «έστειλε μηνύματα σε όλους». Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί βεβιασμένης κίνησης είπε ότι η κυβέρνηση έχει ενσωματώσει στο σχεδιασμό της την αντίδραση των αγορών, τονίζοντας: «Τα πράγματα είναι πάντα δύσκολα, τα επιτεύγματα είναι πολλά, η κατάσταση είναι διαφορετική αλλά είναι πάντα εύθραυστη». Ωστόσο υποστήριξε ότι «ξέρουμε τι είδους διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει και την κάνουμε, ώστε να ολοκληρωθεί το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, να διαμορφώσουμε την περίοδο μετά το πρόγραμμα, χωρίς μνημόνιο και χωρίς τρόικα, αλλά με την σιγουριά που προσφέρει η συμμετοχή μας στους υφιστάμενους Ευρωπαϊκού μηχανισμούς».Δεν παρέλειψε να επιτεθεί κατά του ΣΥΡΙΖΑ – χωρίς να τον κατονομάσει – λέγοντας πως «δεν υπάρχει η άνεση και το περιθώριο σε κανέναν να λέει ανεύθυνα ψέματα».Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέφυγε πάντως να απαντήσει ευθέως, αν οι Ευρωπαίοι θα ζητήσουν την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα συμφωνία. «Αν είχαμε στη χώρα μας σοβαρότητα, αν είχαμε συναίνεση, αν όλοι στρατευόμασταν σε μια προσπάθεια να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα και να αλλάξουμε σελίδα, θα είχαμε πολύ πιο εύκολα και πολύ πιο γρήγορα αποτελέσματα. Δυστυχώς δεν έχουμε ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο. Αυτό μας δυσκολεύει» είπε ο κ. Βενιζέλος. Υποστήριξε μάλιστα ότι αν δεν υπάρχει συναίνεση, κάποια στιγμή θα υπάρξει ένα δίλημμα: Εάν αποδέχεται και στηρίζει την ολοκληρωμένη, συμφωνημένη και ασφαλή λύση ή εάν θα αποδεχθεί μια περιπέτεια και μια πορεία στο άγνωστο.Ακόμη, πέμεινε ότι δεν υπάρχει plan B εκτός από εκείνο της κυβέρνησης και πως «όποιος σκέφτεται έτσι, παίζει με τη φωτιά».Μέχρι το Φεβρουάριο μπορεί να αλλάξει η κατάστασηΑντικείμενο της συζήτησης Σαμαρά-Βενιζέλου ήταν η πολιτική διαπραγμάτευση μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής στις 18 Δεκεμβρίου, για τις εκκρεμότητες της χώρας ήταν το αντικείμενο της συζήτησης Πρωθυπουργού και αντιπροέδρου της κυβέρνησης στο μέγαρο Μαξίμου.

Ο Ευ. Βενιζέλος εμφανίστηκε αισιόδοξος. «Μέχρι το τέλος του χρόνου ή το αργότερο μέχρι το Φεβρουάριο μπορεί να έχει αλλάξει η κατάσταση στην οποία κινείται η χώρα» δήλωσε.

«Δικαιούμαστε να είμαστε αισιόδοξοι και πάρα πολύ προσεκτικοί» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ζητώντας «ενότητα, συναίνεση και υπευθυνότητα» από τις πολιτικές δυνάμεις.

Ερωτηθείς για το αν οι εκκρεμότητες της κυβέρνησης με την τρόικα κινδυνεύουν να τινάξει στον αέρα τον κυβερνητικό σχεδιασμό, ο κ. Βενιζέλος απάντησε αρνητικά. «Δεν εκτιμώ ότι θα τινάξει στον αέρα κάτι. Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί κανονικά μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ