Αμερικανός χρηματιστής στο CNBC: Οι επενδυτές πρέπει να προσέχουν την Ελλάδα -Υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας - iefimerida.gr

Αμερικανός χρηματιστής στο CNBC: Οι επενδυτές πρέπει να προσέχουν την Ελλάδα -Υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το CNBC, στο άρθρο που ακολουθεί την τηλεφωνική συνομιλία με τον χρηματιστή Λόρενς ΜακΝτόναλντ, θέτει εξαρχής το ερώτημα: «Έχουμε ξανά ένα ελληνικό δράμα στις αγορές;».

Ο επικεφαλής στρατηγικής της Newedge προειδοποιεί πως η Ελλάδα επιστρέφει στα προ δύο ετών... χνάρια της. Τότε που αποτελούσε το κύριο ενδιαφέρον των παγκόσμιων αγορών, αλλά και το μεγάλο πρόβλημα για την Ευρωζώνη, καθώς διαπραγματευόταν ακόμα και την έξοδό της από τη νομισματική «οικογένεια».

Τώρα, λέει ο ΜακΝτόναλντ σε τηλεφωνική συνέντευξη στο CNBC, αυτό μπορεί, δυνητικά, να ξανασυμβεί. Η ανησυχία των Αμερικανών επενδυτών, σημειώνει, είναι ότι τον Φεβρουάριο, όταν η ελληνική Βουλή θα κληθεί να εκλέξει νέο ΠτΔ, θα πρέπει να βρει 180 βουλευτές να πουν «ναι». Αν αυτό δεν συμβεί, οι πρόωρες εκλογές θα είναι επί θύραις και μια πιθανή νίκη της Αριστεράς θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα στην έξοδο από την Ευρωζώνη.

Σημειώνει ο ΜακΝτόναλντ: «Η Ελλάδα δεν έφυγε το 2012 από την Ευρωζώνη, αλλά ο κίνδυνος αυτός μέτρησε πολύ στους Αμερικανούς επενδυτές τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Με αποτέλεσμα οι μετοχές, τότε, να πέσουν κατά 9-11%. Ο βασικός λόγος των πωλήσεων, εκείνη την περίοδο, είχε να κάνει με την κατάσταση στην Ελλάδα και την επιρροή που είχε στην Ευρωζώνη».

Ο Μακ Ντόναλντ σημειώνει πως αυτές οι ανησυχίες αποτυπώνονται στην άνοδο των spreads και αυτό διότι οι φόβοι για χρεοκοπία της Ελλάδας αυξάνονται. Επιπλέον τα spreads ακολουθούν ίδια πορεία για τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία. «Αυτό που μας λέει η σημερινή κατάσταση είναι ότι το πόσο θα κρατήσει θα εξαρτηθεί από την ομαλοποίηση των πιστωτικών συνθηκών. Οι Αμερικανοί επενδυτές πρέπει να προσέξουν. Ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα επεκτείνεται και σε άλλες χώρες».

Πάντως, υπάρχει και η αντίθετη άποψη, αυτή του χρηματιστή Ντέιβιντ Έινχορν, που απάντησε στους φόβους ως εξής: «Η Ελλάδα είχε ήδη μια χρεοκοπία, τα περισσότερα από τα προβλήματά της ανήκουν στο παρελθόν. Το χρέος, σε κάποιες περιπτώσεις, έχει κουρευτεί ή αναδιαρθρωθεί. Οι τόκοι για το χρέος έχουν μειωθεί, άρα η Ελλάδα έχει μπροστά της έναν διάδρομο για να τρέξει».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ