Σήμερα το τελικό «ΟΚ» του Ευρωκοινοβουλίου για την Κομισιόν - iefimerida.gr

Σήμερα το τελικό «ΟΚ» του Ευρωκοινοβουλίου για την Κομισιόν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σήμερα το πρωί παρουσιάζεται στο Ευρωκοινοβούλιο από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ-Γιούνκερ η νέα σύνθεση της Ευρωπαΐκής Επιτροπής, ενώ η τελική έγκριση των ευρωβουλευτών αναμένεται να δοθεί το μεσημέρι.

Θα ακολουθήσουν οι δηλώσεις των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων και μια ευρύτερη συζήτηση σχετικά με την κατανομή των χαρτοφυλακίων και τις προτεραιότητες της νέας Επιτροπής. Το μεσημέρι το Ευρωκοινοβούλιο θα θέσει σε ψηφοφορία ένα σχετικό ψήφισμα και στη συνέχεια θα ψηφίσει για την έγκριση ή μη του συνόλου της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Γιούνκερ θα έχει την ευκαιρία να απαντήσει στις επιστολές αξιολόγησης των υποψηφίων επιτρόπων, όπως αυτές εγκρίθηκαν από τη Διάσκεψη των Προέδρων των πολιτικών ομάδων την Τρίτη το βράδυ.

Πάντως, δεν αναμένεται να είναι εύκολη ημέρα για τον κ. Γιούνκερ, αφού ορισμένα μέλη δηλώνουν ότι έχουν αμφιβολίες. Ο Γάλλος ευρωβουλευτής Zιουλιόμ Μπαλάς φέρεται να προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η νέα Επιτροπή δεν θα πρέπει να λάβει απλώς μια λευκή επιταγή. Ζήτησε περισσότερες διευκρινίσεις από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για το επενδυτικό σχέδιο των 300 δισ. ευρώ που έχει ανακοινώσει. «Η προέλευση αυτών των 300 δισ. πρέπει να διευκρινιστεί, όπως και το πού θα διατεθούν», δήλωσε ο Μπαλάς.

Επιπλέον, οι Βέλγοι σοσιαλιστές προειδοποιούν ότι η υποστήριξή τους προς τη νέα Επιτροπή θα εξαρτηθεί από την εκπλήρωση των υποσχέσεων που δόθηκαν από τον Γιούνκερ. «Τα 300 δισεκατομμύρια θα πρέπει να προέλθουν από νέες πηγές, όχι από την ανακύκλωση των άλλων ταμείων», ανέφεραν σε δελτίο Τύπου.

Μετά τις τελικές δηλώσεις των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει (ή να απορρίψει) το Σώμα της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ψηφοφορία αυτή θα γίνει ηλεκτρονικά με ονομαστική κλήση.

Στη διαδικασία θα παρευρεθεί και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος μεταβαίνει για 24 ώρες στο Στρασβούργο προκειμένου να συμμετάσχει στην ειδική Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Εφόσον εγκριθεί από την Ευρωβουλή, η νέα Κομισιόν θα ξεκινήσει την πενταετή θητεία της την 1η Νοεμβρίου 2014.

Υπέρ αναμένεται να ψηφίσουν οι 479 βουλευτές που ανήκουν στον συνασπισμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Υπενθυμίζεται ότι οι ακροάσεις των υποψήφιων επιτρόπων από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ξεκίνησαν στις 29 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκαν στις 20 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ